Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júla 2020, 11:12
Čas čítania 0:59
Adam Novosad

Saudská Arábia povolila ženám žiť či cestovať osamote. Doteraz im to musel schváliť otec

NEWS SAUDSKÁ ARÁBIA
Uložiť Uložené

Saudská Arábia urobila historický krok dopredu.

V Saudskej Arábii padol historický súdny verdikt, ktorý môže zmeniť fungovanie tamojšej spoločnosti. Aj keď ústava v krajine garantuje každému občanovi právo na voľný pohyb, realita býva často rozdielna a to najmä v prípade žien, informuje Al Arabiya.

Jedna z nich sa od roku 2017 súdila so štátom, po tom ako ju zatkla polícia. Mužom zákona vadilo, že sa vydala žiť do hlavného mesta Rijád sama, avšak od otca na odsťahovanie nedostala povolenie. Napriek tomu si stála za svojím rozhodnutím a verila, že sa pravda ukáže na súde.

Verdikt napokon znel jasne – svojprávna a dospelá žena môže podľa súdu žiť osamote kdekoľvek chce bez toho, aby si musela od otca pýtať povolenie. O historickom momente informoval právnik Abdulrahman al-Lahim, ktorý sa spoločne so svojou klientkou z rozhodnutia nesmierne tešil. Tento verdikt podľa neho ukončí množstvo tragických príbehov saudskoarabských žien.

Odporúčané
Kartely v Kolumbii vraždia ľudí, ktorí nerešpektujú izoláciu počas koronavírusu. Ak sa nakazíš, máš rovno ujsť Kartely v Kolumbii vraždia ľudí, ktorí nerešpektujú izoláciu počas koronavírusu. Ak sa nakazíš, máš rovno ujsť 16. júla 2020, 17:56

Advokát vyhlásil, že rozhodnutie iba podčiarkuje zmeny a reformy, ktoré sa rozprúdili v saudskom právnom a súdnom systéme od nástupu korunného princa Mohameda bin Salmána k moci. S tým sa však okrem reforiem spája aj prípad brutálnej vraždy novinára Jamala Khashoggiho.

Samotná Meriam al-Eteebe, ktorá bola hlavnou predstaviteľkou prípadu, skonštatovala, že jej zážitok nebol príjemný, ale rozhodne stál za to.

Domov
Zdieľať
Diskusia