Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júla 2020, 12:02
Čas čítania 6:54
Tina Hamarova

Toto je 7 kúpalísk v Bratislave a v Košiciach, kde sa môžeš počas horúcich dní schladiť

Toto je 7 kúpalísk v Bratislave a v Košiciach, kde sa môžeš počas horúcich dní schladiť
Zdroj: Refresher/Tina Hamárová
REFRESHER KÚPALISKO
Uložiť Uložené

Keď sa rozhorúčený betón v mestách už nedá vydržať...

Vyzerá to tak, akoby pandémia koronavírusu spomalila tento rok aj nástup horúčav. Hoci sme už za polovicou júla, teploty sa zatiaľ držia na celkom umiernených číslach. Aj napriek tomu sú dni, kedy by sme sa pred rozpáleným betónom v mestách najradšej schladili v studenej vode.

Naše najväčšie mestá skrývajú niekoľko takýchto „kúpaliskových oáz“. Často sú priamo uprostred sídlisk a možno si okolo nich šiel už miliónkrát, ani si si ich nevšimol. Kam sa teda v Bratislave a Košiciach môžeš ísť schladiť?

Osvieženie ukryté medzi panelákmi - kde sú najznámejšie kúpalíská v Bratislave a Košiciach?
Zdroj: Refresher/Tina Hamárová

Delfín, Ružinov, BA

Ak je nejaké kúpalisko uprostred mesta ozaj dobre ukryté, je to jednoznačne Delfín v Ružovej doline v Bratislave. Redakcia Refresheru sídli takmer „cez ulicu“, aj napriek tomu polovica mojich kolegov nevedela, že máme bazén doslova pod nosom.

Ukrýva sa v parku uprostred domov a panelákov medzi ulicami Ružová dolina a Miletičova. Vchod má však z malého chodníčka pre pešich, ktotrý ich spája. Preto majú ľudia možno problém nájsť kúpalisko na prvý pokus. Na strane z hlavnej cesty totiž stojí budova, ktorá vyzerá ako vchod, no sú tam len zatvorené šatne a sauna. 

Kúpalisko aj počas pandémie koronavírusu funguje takmer bez obmedzení. „Jediné obmedzenie je, že máme nefunkčnú pitnú fontánku a pri vchode je dezinfekcia,“ povedala pre Refresher zástupkyňa vedúceho kúpaliska Delfín Romana Ambrová. 

Delfín má jeden plavecký bazén a dva detské. Okrem kúpania si tu môžeš požičať rakety, loptičky a zahrať si stolný tenis, či ísť sa najesť do bufetu. Tobogán a šmykľavka sú určené pre deti do 14 rokov. Inak ti odporúčame len nerušene „chillovať“ a opaľovať sa buď na pár drevených laviciach, ktoré sú umiestnené na betónových schodoch, prípadne si môžeš za poplatok prenajať ležadlo.

Čo je svelé, z Delfínu môžeš počas dňa kedykoľvek odísť a vrátiť sa neskôr späť. „Dostanete pásku na ruku a môžete opustiť areál, ísť sa napríklad niekam naobedovať,“ dodáva Romana Ambrová. 

Osvieženie ukryté medzi panelákmi - kde sú najznámejšie kúpalíská v Bratislave a Košiciach?
Zdroj: Refresher/Tina Hamárová

Osvieženie ukryté medzi panelákmi - kde sú najznámejšie kúpaliská v Bratislave?
Zdroj: Refresher/Tina Hamárová
  • Otváracie hodiny: 9:00 - 20:00
  • Vstupné: Dospelí (4 €); deti od 3 do 18 rokov, seniori nad 62 rokov, ZŤP (3 €); seniori nad 70 rokov (1,50 €); zľavy pre študentov neplatia
  • Platí: Multisport karta, Bratislavská mestská karta 
  • Doprava: zastávka MHD Ružová dolina alebo Miletičova

Rosnička, Dúbravka, BA

Rosnička je trochu viac od ruky ako iné bratislavské kúpaliská, no svojim vybavením a polohou uprostred zelene, rozhodne stojí za to. Nachádza sa na hranici mestských častí Karlova Ves a Dúbravka, neďaleko centra Slovenského inštitútu mládeže Iuventa.

Vchod je otočený priamo z hlavnej cesty, takže ho nie je vôbec ťažké nájsť. Priamo pri ňom je parkovisko pre niekoľko áut, parkovať sa dá aj pred reštauráciou Rock Café. Okrem pár ďalších firiem, nie je v okolí takmer nič iné.

„Chodíme len na Rosničku, lebo je tu zeleň,“ povedala pre Refresher jedna z návštevníčok Jana. „Delfín a Tehelné pole je katastrofa medzi barákmi, takže toto je pre nás ideálne," dodala.

Rosnička má oproti iným kúpaliskám naozaj neporovnateľne viac trávnatej plochy, kde si môžeš rozložiť deku. Na malom kopci vedľa sa týči trojdráhová šmykľavka, ktorú má stredisko od roku 2009. Okrem toho je tam aj beach volejbalové ihrisko, na ktorom počas našej návštevy hralo asi desať mladých ľudí.

Osvieženie ukryté medzi panelákmi - kde sú najznámejšie kúpaliská v Bratislave?
Zdroj: Refresher/Tina Hamárová

Lístok tu však na rozdiel od Delfína platí len na jeden vstup, takže si nemôžeš len tak odbehnúť a vrátiť sa späť. V areáli je ale bufet, kde predávajú tradičné „kúpaliskové špeciality“ ako langoše či hot-dogy, takže sa tam môžeš vyvaľovať pokojne aj celý deň. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 86619 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako to vyzerá na ďalších kúpaliskách v Bratislave a Košiciach
  • Kam sa dá ísť plávať skoro ráno a za každého počasia
  • Kde bolo kúpalisko „starých Bratislavčanov"
  • Kde v Košiciach si môžeš na kúpalisku užiť okrem vody aj kultúru
  • Či sú kúpaliská túto sezónu plnšie než zvyčajne
Domov
Zdieľať
Diskusia