Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júna 2020, 7:10
Čas čítania 0:44
Tímea Krauszová

Ľudia pri prostestoch proti rasizmu strhli sochu známeho obchodníka s otrokmi

NEWS BLACK LIVES MATTER GEORGE FLOYD
Uložiť Uložené

Edward Colston v 17. storočí obchodoval s ľuďmi čiernej farby pleti. Do Ameriky sa kvôli nemu dostalo viac ako 80-tisíc ľudí, vrátane detí.

Demonštrácie proti rasizmu sa už rozmáhajú aj v Británii. V meste Bristol protestujúci strhli na zem sochu niekdajšieho obchodníka s otrokmi menom Edward Colston. Ten v 17. storočí predal do Ameriky desiatky tisíc čiernych otrokov, vrátane detí a žien.

Avšak po smrti odkázal všetok svoj majetok charite – za čo mu po celej krajine stavali pomníky, vysvetľuje britská BBC. Demonštrantom sa to nepáči a uchýlili sa k vandalizmu.

Ľudia pri prostestoch proti rasizmu strhli v Bristole sochu známeho obchodníka s otrokmi
Zdroj: TASR/AP

Zhodili sochu, kľačali na nej, napokon skončila v prístave

Po pomerne pokojných protestoch v sobotu napokon došlo k stretu medzi demonštrantami a políciou. Sochu najskôr spoločne zhodili z podstavca, potom na nej kľačali tak ako policajt Derek Chauvin na zosnulom Floydovi. Napokon sochu ťahali po ulici a vyhodili v prístave do vody, pričom podstavec neskôr využili ako malé pódium pre rečníkov.

Antirasistické protesty v Británii sa vyostrujú a pridáva sa stále viac ľudí aj celebrít. Okrem Bristolu protestujú aj v Manchestri, Nottinghame, Glasgowe a takisto aj v Londýne pred americkou ambasádou. Odštartovala ich násilná smrť Georga Floyda, ktorý zomrel doslova pod kolenom jedného amerického policajta. Ten spolu so svojimi kolegami čelí ťažkým obvineniam a hrozia mu desiatky rokov vo väzení.

Domov
Zdieľať
Diskusia