Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júna 2020, 19:36
Čas čítania 7:28
Matej Ohrablo Tina Hamarova

FRESHNEWS: Svet zahltila po koronavíruse ďalšia pliaga - rasizmus

FRESHNEWS: Svet zahltila po koronavíruse ďalšia pliaga - rasizmus
Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Sohn
PODCASTY FRESHNEWS
Uložiť Uložené

Vo Freshnews si môžeš prečítať aj vypočuť prehľad toho najdôležitejšieho, čo sa stalo na Slovensku aj vo svete za posledný týždeň.

 Odoberaj zadarmo na: Spotify, Apple podcasty, Google podcasty

Čo sú podcasty a ako ich počúvať? Dozvieš sa tu

Sleduj Freshnews podcast na Refresheri

Svet sa po koronavíruse začal zaoberať novou pliagou, a tou je rasizmus. Už viac ako týždeň sa v Spojených štátoch, ale aj ďalších krajinách po svete, protestuje proti rasovej nerovnosti a policajnému násiliu, po tom, čo biely policajt pri zatýkaní zabil Afroameričana Georgea Floyda.

Protestujúci sú oprávnene rozzúrení a lynčujú, čo im príde pod ruku. Donald Trump sa zase vyhráža, že medzi nich pošle armádu. Do toho v USA denne pribúdajú stále stovky nakazených koronavírusom a v krajinách ako Brazília či Rusko, kde sa ľudské práva ani len nedostávajú na pretras, sú koronavírusové štatistiky na najhorších číslach.

Svet sa akoby ešte ani nenadýchol po boji s najhoršou pandémiou za sto rokov a už sme opať v sebe. A Slovensko sa popri tomto vezie na pozitívnej vlne zo zvládnutého boja s Covidom a rieši už len svoje štandardné problémy - teda roky zanedbávanú korupciu na prokuratúrach a ministerstvách, ekologické dopady starých chemičiek či papalášizmus politikov po pofidérnych kaštieľoch.  

FRESHNEWS: Svet zahltila po koronavíruse ďalšia pliaga - rasizmus
Zdroj: TASR/ Jakub Kotian

Takto podobne zhodnotila stav Slovenska pred plénom národnej rady v piatok aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Najvyššia ústavná činiteľka predniesla správu o stave republiky vôbec po prvýkrát, pochválila za boj s koronavírusom, pokrarhala extrémistov, konšpirátorov a sudcov a prokurátorov, ktorí dlhodobo zneužívali svoju moc.

V čom sme uspeli

Od stredy sa už môžeme takmer úplne tváriť, že koronavírus je minulosťou, pretože vláda a konzílium odborníkov odobrili ďalšiu sériu opatrení. Samozrejme, to platí pri predstave, že rúško na tvári, alebo minimálne vo vačku, je nový módny trend, ktorý s nami nejakú dobu ostane.

Od tohto týždňa ho ale musíme nosiť už len do obchodov, mhd a po meste ak sme na dva metre od cudzích ľudí. To neplatí po krčmách a reštauráciách, kde sa môžeme „hore bez” už hromadne jašiť kľudne aj do rána.

Opäť, nie všetko je dokonalé - nočné kluby sú stále zatvorené, takže tanečníkom ostávajú k dispozícii fakt už len ilegálne techoparty.

Odporúčané
Od 3. júna otvárame na Slovensku takmer všetko. Zacvičíš si vo fitku, zaplávaš na kúpalisku aj prehráš peniaze v kasíne Od 3. júna otvárame na Slovensku takmer všetko. Zacvičíš si vo fitku, zaplávaš na kúpalisku aj prehráš peniaze v kasíne 1. júna 2020, 18:23


„Svalovci“ už tiež môžu pokojne spávať, lebo nové uvoľnenie opatrení otvorilo všetky vnútorné športoviská.  V kine sa bude sedieť na preskačku a fólia v taxíkoch je už dobrovoľná - taxikári si ju ale pravdepodobne skôr ponechajú.

V článku Denisy Bodkovej si môžeš prečítať ako ich totiž ochraňujú pred opilcami.

Odporúčané
Niektorí taxikári si chcú kvôli opilcom ochranné bariéry ponechať navždy. Počas krízy sa ukázala ich kreativita Niektorí taxikári si chcú kvôli opilcom ochranné bariéry ponechať navždy. Počas krízy sa ukázala ich kreativita 1. júna 2020, 14:00

Ďalej sa otvárajú kúpaliská, wellness, kúpele, masáže, kasína, vnútorné priestory ZOO a botanických záhrad - jednoducho skoro všetko po čom duša Slováka pišťala posledné tri mesiace.

A ak si pišťal len doobeda pred obchodom, v ktorom boli vyhradené hodiny pre dôchodcov, môžeš sa tešiť tiež, lebo sa zrušili.

Od pondelka sa dokonca vrátil život do škôl a škôlok. Žiakom to už asi chýbalo, lebo do lavíc si opäť sadli približne dve tretiny detí z prvého až piateho ročníka základných škôl. Účasť v škole je pritom dobrovoľná.

Možno za tým ale budú rodičia, ktorí sa tak mohli konečne naplno vrátiť do prác a neriešiť OČR-ku či babku na babysitting. V pondelok žiakov na základnej škole Ostredková odučil jednu hodinu dokonca sám premiér Igor Matovič.

Celkom ma to láka vrátiť sa do školských lavíc. Možno by to bolo viac o radostiach a menej o starostiach. (Igor Matovič)

Pellegrini má dôvod na úsmev, Fico na rehabilitáciu

Okrem Igora Matoviča má dôvod na úsmev a pocit z malého víťazstva rozhodne aj ex-premiér a Ficom odsúdený slniečkar Peter Pellegrini.

Z prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza totiž jasne vyplynulo, že keby sa Pelle rozhodol teraz odísť zo Smeru a založiť si vlastný projekt, rozprášil by svoju materskú stranu aj s jej tvrdohlavým predsedom na maderu.

Agentúra mu namerala viac ako 20%, pričom Smer by klesol na menej ako desať percentuálnych bodov. Okrem Fica kradne Pellegrini hlasy aj z vôd Sme rodina, Dobrá voľba či Most-Híd. Až tretina nerozhodnutých voličov by sa pri takýchto voľbách priklonila práve k jeho novému subjektu.

Odporúčané
Ak by si Peter Pellegrini založil stranu, rozdrvil by Smer viac ako dvojnásobne Ak by si Peter Pellegrini založil stranu, rozdrvil by Smer viac ako dvojnásobne 31. mája 2020, 13:28


Aktuálny predseda Smeru Robert Fico takéto výsledky evidentne znáša ťažko. Ako o ňom v rozhovore pre Denník N povedala jeho dlhoročná spolustranníčka Monika Beňová:

„Môj pocit je taký, že je úplne osamelý a nemá s kým svoju situáciu racionálne zvážiť. Všetky tie psychosomatické problémy spojené s mnohými udalosťami, mu prinášajú aj obrovské zdravotné problémy.”

Tie si Fico pravdepodobne lieči v luxusnom kaštieli zo 17. storočia vo Vinosadoch. Novinárom, ktorí ho odfotili ako do kaštieľa večer prichádza a ráno odchádza, sa skôr zdalo, že sa do honosného sídla skôr nasťahoval.

Veď nie každy byt v Bratislave spĺňa panské štandardy, na ktoré bol zvyknutý v Bašternákovom byte v komplexe Bonaparte. 

Odporúčané
Robert Fico údajne dočasne býva v luxusnom historickom kaštieli pri Bratislave za milióny eur. Komu patrí? Robert Fico údajne dočasne býva v luxusnom historickom kaštieli pri Bratislave za milióny eur. Komu patrí? 3. júna 2020, 10:50

Robert Fico sa na novinárov, ako inak, osopil. Možno si predsa len uvedomuje, že ľudia, čo kaštieľ vlastnia a boli pri jeho rekonštrukcii, nie sú úplne najlepšia partia. Na jeho renovácii sa podieľal bývalý poslanec za Mečiarove HZDS Jozef Brhel. Na jeho určité prepojenia prišiel ešte pred pár rokmi zavraždený novinár Ján Kuciak.

V dozornej rade spoločnosti, ktorej kaštieľ patrí, sedia aj členovia, ktorí majú blízko k Jurajovi Širokému či Miroslavovi Výbohovi - ak tieto mená počuješ prvýkrát, ide o veľmi vplyvných bohatých oligarchov, ktorí stoja pre strane Smer a Ficovi od samých začiatkov.

Viete, že všetko bolo pozatvárané posledné tri mesiace a môj zdravotný stav niekedy vyžaduje špeciálnu rehabilitáciu. Preto mi moji známi povedali - nech sa páči, v tej kultúrnej pamiatke vo Vinosadoch je aj rehabilitačná časť, keď chceš, tak ju využi. (Robert Fico)

 

Kočner, opička a Dobroš

Aký by to bol týždeň, keby sme vo Freshnews podcaste nespomenuli Mariana Kočnera. Stále beží pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, kde je kontroverzný podnikateľ obvinený z objednávky.

Tento týždeň pred súd predstúpil znalec na lokalizáciu telefónov, ktorý identifikoval mobily Marčeka a Szaba vo Veľkej Mači a tiež znalkyňa z oblasti psychológie Elena Fortis.

Tá označila Kočnera za narcisa a egocentrika, no zároveň uňho pozoruje úzkostné prežívanie a depresívne ladenie, čo sama označila za dobrý znak z hľadiska resocializačnej možnosti. V normálnej reči to znamená, že aj keď ho uznajú vinným, nemusí dostať doživotie.

Odporúčané
Marian Kočner požiadal Najvyšší súd, aby ho prepustil z väzby Marian Kočner požiadal Najvyšší súd, aby ho prepustil z väzby 4. júna 2020, 10:02


Kočnerovi sa za mrežami nepáči už ani teraz. Tento týždeň požiadal Najvyšší súd, aby ho prepustil z väzby, v ktorej je pre kauzu zmeniek TV Markíza. Senát Najvyššieho súdu, bude rozhodovať budúci týždeň.

Svoje kauzy si postupne riešia aj Kočnerove spojky opička Monika Jankovská či Dobroslav „Dobroš” Trnka. Jankovská sa v piatok definitívne rozhodla ukončiť kariéru sudkyne. V počiatočnom štádiu vyšetrovania jej totiž hrozilo pre obvinenie z korupcie ako verejnej činiteľke päť až dvanásť rokov za mrežami. 

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka sa zas posadil pred disciplinárnu komisiu za ponižujúcu nahrávku práve s Marianom Kočnerom. Podnikateľ ho na nej častuje vulgarizmami, ktoré minimálne spochybňujú Trnkovu inteligenciu.  


Nahrávku púšťali aj na pondelkovom súde. Volavka Alena Zsuzsová dostala počas toho záchvat smiechu, Kočner si zas dopisoval so svojím advokátom lístočky, ktoré následne roztrhal na malé kúsky.

Dobroslav Trnka prišiel potom v utorok pred komisiu síce s novým účesom, ale starými známymi výhovorkami, a to, že na nahrávke nie je on, ale len hlas jemu podobný.

 Showbizz

Prejdime na správy zo zábavnejšieho biznisu, teda šoubiznisu. Tento týždeň doň vplávala nová celkom netradičná tvár. Československá súťaž SuperStar totiž našla svoju novú víťazku, ktorou sa stala Slovenka z Poruby Barbora Piešová.

Šedá myška, ktorú mohli ľudia v prvých kolách vidieť najmä v pohodlnej mikine a šiltovke, si nakoniec získala srdcia divákov. Možno si všimli, že práve takýto človek chýbal medzi prepudrovanými a preafektovanými zjavmi v hudobnom priemysle.

Okrem toho je Barbora, samozrejme, aj vynikajúca speváčka. Ak chceš vedieť, čo chce spraviť s výhrou 75 tisíc eur, klikni na našom webe na článok Dana Mikolášika v sekcii Odporúčané

Odporúčané
Tlmiče na auto, nahrávacie štúdio či nový byt. Čo by si TOP 5 finalistov SuperStar kúpili za 75 000 €, ak by vyhrali? Tlmiče na auto, nahrávacie štúdio či nový byt. Čo by si TOP 5 finalistov SuperStar kúpili za 75 000 €, ak by vyhrali? 31. mája 2020, 13:56

#blacklivesmatter

Svet sa zdá vďaka šikovným umelcom, najmä z radov mladých ľudí, ako lepšie miesto. Lepšie však bude najmä vtedy, keď si uvedomíme, že nezáleží na tom akej sú farby, vierovyznania či sexuálnej orientácie. Americké protesty s #blacklivesmatter a najmä postoj vlády k nim totiž nahrávajú iným nedemokratickým krajinám ako si ospravedlniť obmedzovanie ľudských práv. 

Nahráva to napríklad takej Číne, ktorá na základe toho tvrdí, že liberálna demokracia v skutočnosti nie je až taká liberálna, a že ich systém je lepší. Zároveň upozorňuje na to, že USA má dvojitý meter - keď sa protestuje v Hongkongu, Američania to podporia, no doma proti demonštrantom zasahujú.

Kritiku ľudských práv v Amerike si zobralo na paškál aj Rusko či Irán, ktorý americkú políciu dokonca prirovnáva k Islamskému štátu. Myslím, že homosexuáli, ľudia iného vierovyznania či politickí opozičníci v oboch spomínaných krajinách majú na takéto vyhlásenia úplne iný názor.

Historický míľnik ľudstva

Snáď budú tieto protesty míľnikom pre menšiny po celom svete rovnako veľkým ako rozhodnutie spoločnosti SpaceX vypustiť do vesmíru prvý komerčný let s ľudskou posádkou v histórii ľudstva.

Hoci sa prvý pokus na štart pre zlé počasie nevydaril, túto sobotu mohli diváci z celého sveta sledovať ako loď Space dragon s dvomi astronautami NASA na palube vyletela do vesmíru. V nedeľu popoludní sa presne podľa plánu pripojila k medzinárodnej stanici ISS. 

Odporúčané
Prvý let SpaceX s ľudskou posádkou bude v stredu sledovať celý svet. Prečo vôbec NASA musí pomáhať Elon Musk?  Prvý let SpaceX s ľudskou posádkou bude v stredu sledovať celý svet. Prečo vôbec NASA musí pomáhať Elon Musk? 27. mája 2020, 9:32


Misia je pre USA mimoriadne dôležitá, pretože Američania sa doteraz museli deväť rokov spoliehať na spoluprácu s Ruskom, ktoré bolo jedinou krajinou schopnou vysielať ľudské posádky na Medzinárodnú vesmírnu stanicu.


Dovolenka nakoniec v zahraničí

Zahraničiu bude patriť aj posledná správa dnešného spravodajského prehľadu. Konkrétne tomu zahraničiu, kam sa konečne môžeme zo Slovenska slobodne vybrať bez toho, aby sme museli riešiť 4 dni staré testy na Covid alebo potvrdenie o trvalom pobyte.

Premiér Igor Matovič bol v stredu prvýkrát na oficiálnej návšteve v zahraničí u českého premiéra Andreja Babiša a rovno avizoval, že od polnoci toho istého dňa sa hranice medzi našimi krajinami otvárajú neobmedzene.

Odporúčané
Igor Matovič: Od polnoci sa rušia kontroly na hraniciach s Českom, bude možný voľný pohyb Igor Matovič: Od polnoci sa rušia kontroly na hraniciach s Českom, bude možný voľný pohyb 3. júna 2020, 11:21


To určite potešilo všetkých Slovákov, ktorí v Česku pracujú a mesiace nemohli ísť domov navštíviť svoju rodinu. Železničná spoločnosť Slovensko dokonca od 9. júna obnoví prevádzku viac ako 90 vlakových spojení s Českom.

A aby eufória neopadla, zrušené kontroly či obmedzenia na hraniciach si Slovensko od piatku potvrdilo aj s Maďarskom a nakoniec aj Rakúskom.

Odporúčané
Slovensko otvorilo hranice aj s Rakúskom Slovensko otvorilo hranice aj s Rakúskom 5. júna 2020, 8:41

Takže fňukaniam o dovolenke na Slovensku je koniec, môžeme sa utrhnúť do celého stredoeurópskeho regiónu. A keď budeme naozaj poslúchať, Igor Matovič prisľúbil aj dovolenku pri mori.

Tak viete ako - „nepokazme si to“.

To najlepšie

Všetky ďalšie správy nájdeš aj na našom webe Refresher.sk - stačí keď si klinkeš na kolónku NEWS, kde každý deň prinášame to najzaujímavejšie a dôležité nie len zo Slovenska, ale aj zo sveta. V sekcii ODPORÚČANÉ nájdeš aj ďalšie zaujímavé články z dielne našich šikovných redaktorov. 

 
Prehľad tých najhorších útokov na afroamerickú komunitu v USA spracoval náš český redaktor Antonín Havlík. George Floyd totiž nie je ani zďaleka jediným černochom, ktorý zomrel pri neadekvátnom zásahu polcie.

Dano Mikolášik zas zmonitoroval život kontroverzného basketbalistu Denisa Rodmana, ktorý bol ozaj bizarný. Okrem toho, že sa kamoší s Kim-čong Unom a v minulosti žil na ulici, má v sérii životných absurdností aj to, že si trikrát zlomil penis.

Odporúčané
Trikrát si zlomil penis, Madonna mu núkala 20 miliónov za dieťa a bol aj bezdomovcom. 10 zaujímavostí o Dennisovi Rodmanovi Trikrát si zlomil penis, Madonna mu núkala 20 miliónov za dieťa a bol aj bezdomovcom. 10 zaujímavostí o Dennisovi Rodmanovi 4. júna 2020, 9:36

Ak si viac fanúšik audia, nevynechaj na stránke našu sekciu PODCASTY.

Všesvet ti dá tento týždeň návod na to, ako môžeš ísť žiť do Kanady. Konkrétne do piateho najlepšieho mesta na život na svete Calgary.

Foodbloger Čoje si pozval do štúdia baby z Brunch Bratislava, takže nebude núdza o sladké odporúčania na koláče či iné dobrotky.

Šajmo a Hlava v deviatej kazete F-tapes prebrali zlé módne trendy za posledné roky, a tiež kedy sa na Slovensku začali objavovať vplyvy zahraničnej kultúry. 

A v podcaste Rozhovory sme vyspovedali skvelých hudobníkov z kapely Fallgrapp. Tento rozhovor si môžeš pozrieť aj na našom Refresher youtube kanáli. 

Inak na youtube nájdeš aj Šajmovu bájnu anketu o tom, čo práve počúvajú ľudia v uliciach Bratislavy či aký je najštýlovejší outfit zo sekáča k značkovým teniskám.

Domov
Zdieľať
Diskusia