Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. marca 2020, 7:20
Čas čítania 20:32
Viktor Kniš

Záznam: Z týchto miest pochádza 43 nových nakazených Slovákov, najviac je z Bratislavy

NEWS
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme naživo dianie na Slovensku, v regiónoch aj vo svete.

Na Slovensku dnes pribudlo 43 nových nakazených. Celkovo ich je 269.

• Platí zákaz vychádzania bez rúška, v nedeľu budú zatvorené obchody, od 30. marca budú merať teplotu v obchodoch

• Školy zostávajú zatvorené do odvolania, oznámil to minister školstva Branislav Gröhling s tým, že školský rok by mal skončiť v riadnom termíne do 30. júna


 Ak pociťuješ príznaky (horúčka, kašeľ a dýchacie problémy), nenavštevuj lekára osobne. Môžeš sa obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].
CORONAVIRUS CHART

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Článok NAŽIVO sme ukončili. Ďakujeme za sledovanie.

20:05 Pozri si ako Slovensko zase tlieskalo zdravotníkom, policajtom, hasičom, predavačom a všetkým, ktorí pre nás chodia do práce.

Odporúčané
Pozri si ako Slovensko zase tlieskalo zdravotníkom, policajtom, hasičom, predavačom a všetkým, ktorí pre nás chodia do práce Pozri si ako Slovensko zase tlieskalo zdravotníkom, policajtom, hasičom, predavačom a všetkým, ktorí pre nás chodia do práce 27. marca 2020, 20:03

20:00 – Slováci na sídliskách po celom Slovensku opäť hromadne tlieskajú všetkým, ktorí si to zaslúžia. Lekári, záchranári, predavačky a mnohí ďalší si zaslúžia veľké ďakujem.

19:54 – Kiná sú zavreté, a tak ľudia pozerajú filmy na streamovacích portáloch a kupujú ich digitálne. Ktorým sa v súčasnosti darí najviac?
 

Odporúčané
Zbohom, Box Office a kiná. Ktoré filmy ľudia kupujú najviac cez digitálne obchody? Zbohom, Box Office a kiná. Ktoré filmy ľudia kupujú najviac cez digitálne obchody? 27. marca 2020, 19:36

19:45 – Slovenské národné divadlo dnes od 20:00 odvysiela na YouTube Nevestu hôľ v rámci projektu #SNDdoma.

19:31 – Od soboty obchody na Slovensku povinne zavedú prednostné hodiny pre nákupy seniorov od 9:00 do 12:00. Vyhradený čas pre starobných dôchodcov, ktorí majú viac ako 65 rokov, musia predajne dodržiavať od pondelka do soboty, v nedeľu budú obchody zatvorené.

19:24 – Ústredný krízový štáb bude rokovať na úrade vlády do noci. Nové opatrenia oznámi Igor Matovič v sobotu doobeda.

19:13 – Pilot v Maďarsku nakreslil počas svojej trasy na leteckom radare symbol zdvihnutého palca, aby vzdal poctu všetkým zdravotníkom. 

19:05 Ochranné prostriedky už sú v niektorých nemocniciach a postupne sa rozvážajú ďalšie. Uplynulú noc sa prebrala napríklad jedna z donášok v Univerzitnej nemocnici Bratislava, ale napríklad aj v Univerzitnej nemocnici L.P. v Košiciach, Fakultnej nemocnici F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici, v Univerzitnej nemocnici v Martine, fakultnej nemocnici v Prešove a postupne sa distribuujú ochranné pomôcky ďalej.

18:57 – Hodinu Zeme si Slováci tento rok pripomenú zdieľaním fotiek prírody na sociálnych sieťach. Celý svet si Hodinu Zeme pripomenie v sobotu o 20:30. Informovala o tom Andrea Settey Hajdúchová z World Wide Fund for Nature  Slovensko. (tasr)

18:50 – Spoločnosť HASPOTEX dnes darovala trnavským hasičom rúška a dezinfekčné prostriedky. „Od pani Anny Beňovej dostali zase chutnú vianočku,“ pochválilo sa Prezídium Hasičského a záchranného zboru na Facebooku s poďakovaním. 

18:45Aj dnes o 20:00 je naplánovaná iniciatíva, v rámci ktorej Slováci vzdajú poctu všetkým, ktorí nepretržite v prvej línii pomáhajú zvládnuť situáciu s koronavírusom. Poďakovanie patrí lekárom, zdravotníkom aj záchranárom, ale aj predavačkám a predavačom či zamestnancom pošty a mnohým ďalším, ktorí chodia musia chodiť do práce.

18:39 –  Univerzitná veterinárna nemocnica v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach v čase hrozby nákazy novým koronavírusom funguje a pracuje v špeciálnom obmedzenom režime. O zvieratá, ktoré sú v akútnom ohrození zdravia a života, sa tím lekárov a ošetrovateľov stará v nepretržitej službe. Plne funkčné sú všetky kliniky, zrušili však plánované operácie a pracujú v obmedzenom režime.


„Ak má klient zviera v akútnom stave a potrebuje neodkladnú pomoc, musí najprv zatelefonovať na číslo pohotovostnej služby. Tam ho objednajú na prvý možný voľný termín. Každý klient je vpúšťaný do priestorov kliniky osobitne, do ambulancií nesmie vstúpiť viac ako jeden majiteľ s jedným psom, respektíve iným malým zvieraťom. Aj pri fixácii zvieraťa musí byť zachovaný dvojmetrový odstup medzi veterinárnym lekárom a klientom,“ priblížila prorektorka UVLF pre klinickú činnosť a styk s praxou Alexandra Trbolová. (tasr)

18:35 – Žena zabudla, že má počas pracovného videohovoru zapnutú kameru a odskočila si na záchod. Kolegovia ju s údivom sledovali.

Odporúčané
Žena zabudla, že má počas pracovného videohovoru zapnutú kameru a odskočila si na záchod. Kolegovia ju s údivom sledovali Žena zabudla, že má počas pracovného videohovoru zapnutú kameru a odskočila si na záchod. Kolegovia ju s údivom sledovali 27. marca 2020, 17:55

18:25 – Mladí Slováci vyvinuli náhradu pľúcnej ventilácie, ktorá pomôže v núdzových situáciách.

Vedci Samuel a Daniel Furkovci vyvinuli alternatívu umelej pľúcnej ventilácie. Použiteľnosť prístroja v piatok potvrdilo testovanie na Ústave simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Zariadenie by mohlo byť vďaka jednoduchosti a nízkej cene užitočné práve v časoch krízy, jeho výroba stojí len niekoľko desiatok eur.

Cena zariadenia je 80 € a za jeden deň ich dokážu vyrobiť 15 kusov. Okrem práce na výskume zostavujú už aj pracovnú skupinu, ktorá by v prípade potreby mohla pomáhať v Taliansku a Španielsku.

Odporúčané
Mladí Slováci vyvinuli náhradu pľúcnej ventilácie, ktorá pomôže v núdzových situáciách Mladí Slováci vyvinuli náhradu pľúcnej ventilácie, ktorá pomôže v núdzových situáciách 27. marca 2020, 18:20

18:14 – Minister zdravotníctva Marek Krajčí odvolal z funkcie generálnu riaditeľku Všeobecnej zdravotnej poisťovne Ľubicu Hlinkovú. Informáciu pre RTVS potvrdila, dôvod neuviedol rezort zdravotníctva, premiér a nepozná ho ani samotná Hlinková. Dozvedieť by sme sa to mohli na tlačovej konferencii, ktorú bude mať Igor Matovič dnes večer. 

18:10 – Spoločnosť Makrowin Detva, začal pre ochranu svojich zamestnancov a ich rodín šiť ochranné rúška z antibakteriálnych filtračných vriec, ktoré bežne používa pri výrobe.

Rúška už darovali aj pre oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny zvolenskej nemocnice a začali vyrábať aj ochranné štíty pre lekárov na firemnej 3D tlačiarni. (tasr)

18:03Toto je 40 prevádzok v Košiciach, ktoré fungujú aj v ťažkých časoch.

17:52 Mesto Prešov v uplynulých dňoch rozdalo s cieľom spomaliť šírenie nového koronavírusu ďalších 300 ochranných rúšok pre seniorov, ktorí si ich nedokázali zaobstarať sami. Vďaka nasadeniu opatrovateliek, mestských policajtov a dobrovoľníkov dostali podľa tlačovej referentky mestského úradu (MsÚ) Lenky Šitárovej rúška už všetci seniori a zdravotne znevýhodnení Prešovčania, ktorí o ne požiadali. Celkovo ich bolo rozdaných 3000.


Ako ďalej povedala, odbor služieb pre občanov má objednaných ďalších 4000 kusov, ktoré podľa potreby rozdistribuuje priamo do schránok seniorov. (tasr)

17:42 – V Taliansku dnes prišlo o život v súvislosti s koronavírusom 969 ľudí, ďalších 6-tisíc sa nakazilo. (forexlive)

17:29 – Dokážu sa reselleri vyrovnať s následkami koronavírusu?

Odporúčané
Dokážu sa reselleri vyrovnať s následkami koronavírusu? Dokážu sa reselleri vyrovnať s následkami koronavírusu? 27. marca 2020, 17:41

17:23 Najbližšiu nedeľu ostanú potraviny, drogérie a ďalšie predajne, ktoré dostali výnimku zo zákazu prevádzky počas pandémie nového koronavírusu, zatvorené. V ich priestoroch vykonajú dezinfekciu a zamestnanci si budú môcť oddýchnuť. (tasr)

17:09 – Cirque du Soleil zvažuje bankrot, zatiaľ zisťuje, aké by mohli byť jeho možnosti. Súbor z Montrealu zamestnáva približne 4600 ľudí a kvôli zrušeným predstaveniam nemá z čoho platiť 900-miliónový dlh. (foxbusiness)

17:03Video zachytáva, ako koronavírus ničí pľúca zdravého pacienta, ktorý spočiatku nemal žiadne symptómy.

Odporúčané
Video zachytáva, ako koronavírus ničí pľúca zdravého pacienta, ktorý spočiatku nemal žiadne symptómy Video zachytáva, ako koronavírus ničí pľúca zdravého pacienta, ktorý spočiatku nemal žiadne symptómy 27. marca 2020, 16:51

16:56 – Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes telefonicky spojila s rakúskym prezidentom Alexandrom van der Bellenom. „Prezident ocenil prácu našich občanov v Rakúsku a zvlášť tých, ktorí sa starajú o starších a chorých,“ napísala hlava štátu na Facebooku s tým, že budú obe krajiny hľadať spôsob, ako v boji s koronavírusom nadviazať čo najužšiu spoluprácu.

16:50 –Banská Bystrica rozdala tým, ktorí sú odkázaní na pomoc druhých takmer 6500 ochranných rúšok. Zásoby postačujú, a preto po piatkovom zasadnutí krízového štábu mesto rozširuje ich distribúciu pre všetkých banskobystrických seniorov. (tasr)

16:42 –V nemocničných zariadeniach v Španielsku je momentálne viac nakazených, ako doma. Až 36-tisíc z celkových 64-tisíc potrebuje hospitalizáciu, pričom 4-tisíc musí byť na jednotke intenzívnej starostlivosti. (kxan)

16:33 – Mladí slovenskí vedci Samuel a Daniel Furkovci vyvinuli alternatívu umelej pľúcnej ventilácie. Použiteľnosť prístroja v piatok potvrdilo i testovanie na Ústave simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Zariadenie by mohlo byť vďaka jednoduchosti a nízkej cene užitočné v čase kritických situácií v nemocniciach. (tasr) 

16:27 – Národná transfúzna služba vyzýva ľudí, aby prišli darovať krv, zapojili sa aj policajti. „V dôsledku mimoriadnej situácie bola zavedená na všetkých odberových pracoviskách možnosť objednať sa na darovanie krvi na presný čas,“ informujú na Facebooku.

16:22 – Honič, vyrábač rúšiek či domáci kulturisti. Naked Bananas parodujú typy ľudí v karanténe.

16:10 –  Núdzový stav sa má na Slovensku rozšíriť aj na zariadenia sociálnych služieb, ako sú zariadenia pre seniorov, ale aj na zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktorými sú centrá pre deti a rodiny. Zároveň sa rozširuje zákaz uplatňovania práva na štrajk niektorým pracovníkom. Vyplýva to z materiálu, ktorý v piatok na rokovaní schválila vláda. (tasr)

16:00 – Aj francúzsky premiér už bije na poplach, odhaduje, že nemocnice v krajine budú mať naplnené kapacity do 48 hodín.  Vo Francúzsku je skoro 30-tisíc nakazených a skoro 1700 obetí. (lesechos)

15:54 – Polícia uzatvára pre nákladnú dopravu nad 7,5 tony hraničné priechody s Poľskou republikou, Českou republikou, Maďarskom a Rakúskom, informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. (tasr)

15:44 – Opatrenia, ktoré krajiny Európy zaviedli v boji s koronavírusom, sa výrazným spôsobom začali prejavovať na znížení znečistenia ovzdušia. (esa)

Záznam: Z týchto miest pochádza 43 nových nakazených Slovákov, najviac je z Bratislavy

Záznam: Z týchto miest pochádza 43 nových nakazených Slovákov, najviac je z Bratislavy

15:39 – Slovenskí väzni vyrobili za viac ako tri týždne 72-tisíc ochranných rúšok, ktoré pomáhajú v boji proti nákaze novým koronavírusom. S prípravou produkcie začal Zbor väzenskej a justičnej stráže 27. februára. (tasr)

15:34 – Pre zatvorené holičstvá musia ženy svojich partnerov strihať doma. Na sociálnych sieťach zdieľajú nepodarené výsledky.

Odporúčané
Pre zatvorené holičstvá musia ženy svojich partnerov strihať doma. Na sociálnych sieťach zdieľajú nepodarené výsledky Pre zatvorené holičstvá musia ženy svojich partnerov strihať doma. Na sociálnych sieťach zdieľajú nepodarené výsledky 27. marca 2020, 15:16

15:27 –  Práce na výstavbe úseku D1 Prešov, západ - Prešov, juh sú pre výskyt nového koronavírusu prerušené. Požiadal o to zhotoviteľ, združenie firiem Eurovia SK, Doprastav a Metrostav. (tasr)

15:21 – Nemocnica Levice rozšírila miesto prvého kontaktu zriadením stanu pred nemocnicou. Ten slúži pre výkon triáže a má chrániť nielen pacientov, ale aj zdravotnícky personál. „V pracovnej dobe od 6.30 do 16.00 h je otvorený kontrolovaný vstup do budovy polikliniky. V nepretržitom režime je zriadený aj kontrolovaný vstup pri bočnom vchode do areálu nemocnice. Pred bočným vstupom do areálu, od budovy dopravnej zdravotnej služby, ktorý je využívaný na príjazd vozidiel záchranky, sme umiestnili triediaci stan,“ informoval riaditeľ nemocnice Ján Belanský. (tasr)

15:13 – Prezídium Hasičského a záchranného zboru na Facebooku vysvetľuje, aký je postup pri odbere vzoriek u osôb s podozrením na ochorenie COVID-19. Hasiči po ukončení celého úkonu u pacientov vždy absolvujú aj dezinfekčný proces.

15:07 – Nitrianska radnica v rámci prevencie proti šíreniu koronavírusu pristupuje k ďalším opatreniam. Po uzatvorení detských ihrísk začala zatvárať aj multifunkčné ihriská.
Ako informoval magistrát, najneskôr do soboty musí mestský podnik Službyt ako správca ihrísk všetky multifunkčné športoviská zatvoriť a označiť nápisom Nepoužívať.

„Tieto opatrenia zavádzame z dôvodu ohrozenia verejného zdravia až do odvolania,“ informovala radnica. Dodržiavanie nových opatrení bude kontrolovať mestská polícia. (tasr)

14:59 – Stredoškolákov surovo vysťahovali z internátov: Veci im nahádzali do vriec, nemohli si ich ani skontrolovať.

Záznam: Z týchto miest pochádza 43 nových nakazených Slovákov, najviac je z Bratislavy

14:53 Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje sprístupňovanie dát od operátorov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu za primerané aktuálnej situácii, povedal hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Na Ústavný súd (ÚS) SR sa pre zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii neobráti. (tasr)

14:41Najdrahšie rúška nakupovalo mesto Bratislava, a to od bývalého policajného viceprezidenta, upozorňuje Transparency International. 

„Správa štátnych hmotných rezerv pod vedením Kajetána Kičuru. Rezervy čelili kritike, že nakúpili 190-tisíc kusov predražených rúšok od firmy Green Day funkcionára SNS Slavomíra Leyseka v jednotkovej cene 1,71 eura (bez DPH). Magistrát však kúpil 45-tisíc kusov rúšok až po 2,2 eura za kus (bez DPH), a to od firmy Jamini A, ktorá sídli v dome bývalého policajného viceprezidenta Jána Vaľa,“ píše Transparecy. 

14:37 – Britský minister zdravotníctva má koronavírus. Momentálne je v izolácii a krajine pomáha z domu. Jeho symptómy sú mierne, oznámil to na svojom účte na Twitteri. 

14:34 –  Volkswagen Slovakia predĺžil prerušenie výroby vo všetkých troch tuzemských závodoch do Veľkej noci. (aktuality)

14:28 Developer YIT Slovakia pokračuje za sprísnených opatrení vo výstavbe svojich projektov v Bratislave, potvrdil investor s tým, že na stavbách prijal bezpečnostné i hygienické opatrenia a zamestnanci z centrály pracujú z domu.


„V súčasnosti výstavba na všetkých projektoch pokračuje v rámci aktuálnych možností bez obmedzení. Rozpracované projekty Zwirn, NUPPU a Rozeta v Ružinove tak postupujú podľa plánov,“ uviedol developer. Napreduje aj rekonštrukcia Národnej kultúrnej pamiatky Pradiareň, ktorá má prvých nájomcov privítať už na jeseň tohto roka. (tasr) 

14:20 – V Spojených štátoch sa zvýšil dopyt po marihuane, niekde až o pätinu. (politico)

14:14 – Taliansko zakázalo pohreby. Obete koronavírusu často pochovávajú osamote.

Krízová situácia v Taliansku nie je ani zďaleka na konci. Krajina musela v posledných dňoch dokonca zakázať aj tradičné pohrebné obrady, aby zabránila šíreniu koronavírusu. Silne kresťansky založená krajina tak musí v súčasnosti oželieť posledné rozlúčky so svojimi najbližšími, čo sa pred vypuknutím pandémie zdalo nemožné.

Odporúčané
Taliansko zakázalo pohreby. Obete koronavírusu často pochovávajú osamote Taliansko zakázalo pohreby. Obete koronavírusu často pochovávajú osamote 27. marca 2020, 13:48

14:08 – Premiér Matovič sa včera na Facebooku sťažoval, že nedostáva patričnú pochvalu. Dnes sa chváli výsledkami bez rúška.

Odporúčané
Premiér Matovič sa včera na Facebooku sťažoval, že nedostáva patričnú pochvalu. Dnes sa chváli výsledkami bez rúška Premiér Matovič sa včera na Facebooku sťažoval, že nedostáva patričnú pochvalu. Dnes sa chváli výsledkami bez rúška 27. marca 2020, 14:07

14:01 – Česko hlási jedenásteho vyliečeného pacienta, na Slovensku sú zatiaľ dvaja vyliečení, včera o tom informoval minister zdravotníctva. 

13:56 – Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretla s novým ministrom obrany Jaroslavom Naďom z OĽaNO. „Po rozhovoroch s novým ministrom obrany Jaroslavom Naďom a členmi operačného centra ozbrojených síl môžem s uspokojením povedať, že ozbrojené sily sú pripravené občanom Slovenska aktívne a účinne pomôcť,“ napísala na Facebooku. 

Ozbrojené sily sú pripravené poskytnúť aj vojenské lietadlá na dovoz potrebnej techniky a v prípade veľkej krízy pomôcť aj s lôžkami pre chorých, informovala hlava štátu s tým, že naši vojaci aj naďalej zabezpečujú ochranu nášho vzdušného priestoru a aj naďalej plnia naše spojenecké záväzky.

13:50 – Miera rešpektovania nariadenia nosiť rúško je masívna bez ohľadu na to, či sa ľudia cítia pandémiou viac alebo menej ohrození. Uviedla to Barbara Lášticová z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied.

Z prieskumu tiež vzišlo, že 88,7 percenta respondentov tvrdí, že mimo domácnosti vždy nosí na tvári rúško. Sociálne kontakty podľa vlastného vyjadrenia obmedzili o niečo viac ľudia vo veľkých mestách. Až 47,2 percenta respondentov tvrdí, že obmedzili spoločenské kontakty s inými ľuďmi a s rodinou úplne a 48,3 percenta respondentov tvrdí, že čiastočne.

Prieskum ukázal, že s tým, aby vláda monitorovala dodržiavanie karantény pomocou údajov o pohybe mobilných telefónov súhlasí alebo úplne súhlasí 75,7 percenta respondentov. (tasr)

13:42 – Netflix prízvukuje, aby ľudia zostali doma po svojom. V niektorých amerických mestách rozvešal billboardy so spojlermi k filmom a seriálom. (HN)

13:35 – Už viac ako 800  ľudí na Slovensku porušilo povinnú karanténu po návrate zo zahraničia. Všetkým hrozí pokuta 1659 eur. „Počet trestných činov: 6 (2x šírenie poplašnej správy, 3x šírenie nákazlivej choroby, 1x ohrozenie vírusom ľudskej imunodeficiencie),“ informuje polícia na sociálnej sieti. 

13:29 – V súvislosti so šírením nového koronavírusu zriadil Košický samosprávny kraj od piatka call centrum pre obyvateľov kraja. Dovolať sa môžu na tri samostatné telefónne infolinky, a to každý pracovný deň v čase od 8.00 do 15.00 h. Informoval o tom Úrad KSK.


K dispozícii je linka so všeobecnými informáciami o koronavíruse, a to na telefónnom čísle 0557268196. Zriadená je aj linka pre lekárov a zdravotnícky personál na čísle 0557268197. Informácie budú poskytované aj najohrozenejšej skupine ľudí - seniorom. Tí môžu v prípade potreby zavolať na číslo 0557268199. (tasr) 

13:23 – Supermarket musel vyhodiť potraviny za 30-tisíc eur, lebo na nich naschvál nakašľala zákazníčka.

Odporúčané
Supermarket musel vyhodiť potraviny za 30-tisíc eur, lebo na nich naschvál nakašľala zákazníčka Supermarket musel vyhodiť potraviny za 30-tisíc eur, lebo na nich naschvál nakašľala zákazníčka 27. marca 2020, 13:18

13:17 – Rómska osada Háj v Gelnici je celá v karanténe, píše Denník N, ktorému informáciu potvrdil primátor mesta Dušan Tomaško. O uzavretí časti dediny nevedel ani premiér Igor Matovič, ktorému to oznámili na tlačovke novinári z RTVS. 

13:13 – Robert Fico očakáva od prezidentky SR Zuzany Čaputovej, že sa obráti na Ústavný súd pre zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii, ktorý dáva Úradu pre verejné zdravotníctvo SR možnosť získať a spracovať dáta od mobilných operátorov.

Ak tak neurobí ona, obráti sa podľa Ficových slov na ÚS Smer-SD. Povedal to na piatkovej tlačovej konferencii.

13:05 – Na hraničnom priechode Šahy – Parassapuszta je pozastavená kontrola vzhľadom na výpadok elektriny, ktorý hlási maďarská strana, informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Policajti upozorňujú, že sa môžu tvoriť kolóny. 

12:59 – Spevák Rammstein je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Nakazil sa koronavírusom. (refresher.cz)

12:56 – V New Yorku za jeden deň volalo záchranku viac ako 6400 ľudí. Prekonali tak rekord z 11. septembra 2001, keď padli dvojičky.

12:49 – Štátny ústav pre kontrolu liečiv urýchli registráciu liekov, ktoré sa používajú pri novom koronavíruse. Ak je liek registrovaný v Európskej únii, bude jeho schvaľovanie na Slovensku trvať maximálne týždeň.

12:42 – V Španielsku majú už viac ako 64-tisíc nakazených a 4858 mŕtvych. Od včera pribudlo skoro 8-tisíc prípadov a zomrelo 769 pacientov. (elpais.com) 

12:35 – Asi 60 ochranných rúšok, ktoré ušila jedna z pracovníčok obecného úradu, rozdali v uplynulých dňoch dôchodcom v obci Senohrad v okrese Krupina. Ďalšie desiatky by chceli expedovať do domácností na budúci týždeň, tak aby boli ochránení všetci seniori, ktorých je v obci asi 250.


„Zamestnankyňa nášho úradu šije teraz rúška doma, ďalšie máme objednané od súkromnej firmy a dodané by mali byť na budúci týždeň,“ uviedla pre TASR starostka Oľga Bartková.

12:29 – Sociológ Vašečka: Po dlhodobej karanténe bude návrat ku každodennej rutine náročný.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké podobnosti vidí sociológ medzi správaním ľudí v karanténe s nezamestnanými osobami
  • Prečo budeme mať zrejme problém vrátiť sa z domácej izolácie do reálneho sveta
  • Ako môže karanténa ovplyvniť našu psychiku a vzťahy s partnermi alebo rodinou
  • V čom sociológ vidí riziká opatrenia na sledovanie ľudí cez mobilné telefóny
  • Prečo môže byť spolupráca štátu a technologických firiem nebezpečná
  • Či si môžeme aj po kríze udržať hygienické návyky
  • Prečo podľa docenta Vašečku skončí New York horšie ako Lombardia

12:25 – Armani začne pre talianskych lekárov vyrábať zdravotnícke kombinézy. Chce im pomôcť v boji proti koronavírusu.

12:20 – Britský premiér Boris Johnson bol potizívne testovaný na koronavírus, zatiaľ nie je zrejmé, kde sa mohol nakaziť. (news.sky)

12:18Mesto Prievidza zabezpečuje prevenciu pred šírením nového koronavírusu aj medzi bezprístrešnými obyvateľmi. Bezdomovcom, ktorí sa zdržiavajú v rôznych častiach mesta, rozdáva informačné letáky a rúška. Viacerí oslovení bezprístrešní obyvatelia prevenciu dodržujú už dlhšie a nosia vlastnoručne vyrobené rúška.


„Mesto Prievidza sa snaží pracovať aj s touto skupinou ľudí, akou sú bezdomovci. Na území mesta ich žije približne 150 a uvedomujeme si, že týmto ľuďom hrozí to isté riziko ako nám. Chodíme medzi nich opakovane s tým, že im prinesieme rúška a vysvetľujeme im základné veci, ktoré by mali dodržiavať, čo sa týka hygieny. Zaujímame sa o to, akým spôsobom prežívajú v tejto ťažkej dobe,“ načrtla v piatok primátorka Katarína Macháčková. (tasr)

12:14 – Igor Matovič v závere tlačovej konferencie kritizoval novinárku z Denníka N, ktorá na svojom Facebooku kritizovala, že premiér zatiaľ ani raz neprišiel na avizovaný brífing včas. Už včera napísal status, v ktorom sa k situácii vyjadroval. „Mrzí ma to. Nezaujíma ich, že od vymenovania v sobotu o 13h mám za tento týždeň k tejto chvíli odrobených 86 hodín,“ písal na sociálnej sieti.

12:10 – Kultúrne zariadenia v Nitrianskom samosprávnom kraji si aj napriek mimoriadnej situácii našli spôsob, ako osloviť deti i dospelých. „Ani v tomto období, keď krízový štáb rozhodol o zákaze všetkých spoločenských podujatí, ľudia o kultúru neprídu. Alternatívne podujatia a aktivity pripravili divadlá, múzeá, galéria, krajské osvetové stredisko i Krajská knižnica Karola Kmeťka,“ informovala o tom hovorkyňa predsedu NSK Oľga Prekopová.


Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre odvysielalo premiéru predstavenia Stvorenie ešte v piatok 13. marca on-line na svojom youtubovom kanáli. (tasr)

12:03 – Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo, odkiaľ pochádzajú noví nakazení, ktorých dnes pribudlo 43. 

11:54 – Šéf Smeru Robert Fico sa na tlačovke pýta premiéra, koľko zdravotníckeho materiálu bolo objednaného za jeho vlády. Tvrdí, že všetko, čo doteraz na Slovensko prišlo, objednala ešte minulá vláda. „Musíme sa pýtať preto, keď vieme, koľko toho Matovič nakydal na Pellegriniho a Kičuru,“ povedal Fico. (denník N)

11:48Obyvateľom Piešťan, ktorým nemôžu nakúpiť príbuzní ani susedia, ponúka pomoc samospráva. Služba, ktorú mesto spúšťa, je určená prioritne osamelým seniorom, ktorým v prípade nutnosti zabezpečí základné potreby. Dobrovoľníci počas krízového obdobia spôsobeného výskytom nového koronavírusu zabezpečia nákupy základných potravín, prípadne liekov.


Radnica vyzýva obyvateľov mesta, aby si všímali vo svojom okolí osamelých seniorov, a ak je možné, zabezpečili im nevyhnutný nákup. „V prípade, že nemôžete pomôcť vy, ale senior prejavil záujem o pomoc dobrovoľníkov, prosíme vás, aby ste záujem nahlásili na telefónnom čísle 0948 987 950 v pracovných dňoch v čase od 9.00 do 11.00 h alebo e-mailom na [email protected],“ žiada mesto. (tasr)

11:43 – Poslanec mesta Košice a MČ Košice - Staré Mesto upozorňuje, že jeden zo stredoškolských internátov v Košiciach študentom násilne otvoril skrinky a osobné veci nahádzal do mechov. 

11:40 – Minister zdravotníctva špecifikuje, akým spôsobom budú prebiehať testy. Človek so symptómami by mal najprv zavolať na infolinku, kde ho prevedú sériou otázok. Ak ho operátori vyhodnotia ako potenciálne pozitívneho, dostane špeciálny kód, na základe ktorého mu potom urobia test. 

11:33 – Pacient v kritickom stave je napojený na pľúcnu ventiláciu. Ďalšie informácie o ňom Krajčí nechcel povedať. Neprezradil ani nemocnicu, kde je hospitalizovaný, ani pohlavie. Igor Matovič povedal, že vláda pracuje na tom, aby mohla prípadne testovať liek remdesivir, ktorý dnes zaberá pacientovi v Česku. 

11:31Minister zdravotníctva potvrdil, že Slovensko má jedného pacienta v kritickom stave s ochorením COVID-19. Ide o pacienta v rizikovom veku, ktorý má aj iné diagnózy. 

11:30 – Koronavírus podľa premiéra Matoviča spôsobuje škody 70 miliónov eur denne pre štát, za testy platíme približne 44 eur za kus. 

11:24 – Igor Matovič povedal, že nebude spresňovať podrobnosti o nakazenom vodičovi, ktorého testovalo súkromné laboratórium. Na jeho príklade uviedol, ako bude fungovať novela zákona o získavaní z údajov zo SIM kariet. Podľa neho teraz môžu očakávať ľudia, ktorí sa s ním stretli, že ich laboratóriá budú kontaktovať. 

11:21 – Slovensko vyvíja vlastné testy na ochorenie COVID-19, potvrdil Igor Matovič s tým, že 5 minút pred tlačovkou dostal takú informáciu a je viac podobných iniciatív, detaily však nepozná. 

11:19 – Dnes o siedmej alebo ôsmej večer by mohol mať premiér nové informácie pre podnikateľov, prevádzky a firmy v súvislosti s ekonomickými opatreniami. O druhej bude zasadať vláda, o štvrtej krízový štáb. 

11:17 – Zubárom na Slovensku poskytnú 70-tisíc respirátorov typu FFP3. Stomatológovia patria medzi ohrozenú skupinu lekárov, preto by mali dostať od štátu ochranné pomôcky v najbližších hodinách, povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

11:11 – Minister zdravotníctva Marek Krajčí na tlačovej konferencii povedal, že pri testovaní sa budú zameriavať najmä na ľudí starších ako 65 rokov. Teda hlavne ľudí z rizikových skupín. Z dnes pozitívne testovaných sú len dvaja v rizikovej skupine.

11:06 – Igor Matovič povedal, že jedným z nakazených bol aj muž, ktorý rozvážal potraviny po Slovensku. 

11:04Včera bolo na Slovensku testovaných viac ako 900 ľudí, Slovensko má 43 nových prípadov nákazy koronavírusom. 

11:03 – Igor Matovič na tlačovej konferencii povedal, že jeho absolútnou prioritou počas týždňa bolo zabezpečiť dostatok testovacích sád na koronavírus. Konštatuje, že tento cieľ splnili.

11:00 – Maloobchodná sieť COOP Jednota prisľúbila, že najnovšie inštaluje do väčšiny obchodov špeciálne plexisklá pri pokladniach, aby čo najviac obmedzili kontakt pokladníčok so zákazníkmi.

Informovala o tom hovorkyťa maloobchodného reťazca Zuzana Peiger Ačjaková. (aktuality)

10:53 – Španielsko nakúpilo od čínskej firmy Shenzhen Bioeasy Biotechnology  rýchlotesty, ktoré majú presnosť nižšiu ako 30 %. Vláda už nariadila, aby ich zdravotnícke zariadenia prestali používať a dodávateľ potvrdil, že pošle novú várku 340-tisíc testov. (elpais)

10:45 Mesto Bratislava nakupuje v týchto dňoch tisíce ochranných rúšok. Objednalo si aj respirátory a ochranné zdravotné pomôcky. Tvrdí, že zatiaľ nedostalo žiadnu materiálnu pomoc od štátu, a preto si všetko musí zabezpečovať samo.

Pre mimoriadnu situáciu okolo pandémie nového koronavírusu využíva v rámci verejného obstarávania formu priameho rokovacieho konania. Magistrát tvrdí, že v priemere nakupuje rúška za 0,88 eura bez DPH za jeden kus. (tasr)

10:38 – V Spojených štátoch hlásia najväčší počet nakazených koronavírusom na svete. USA predbehli Čínu aj Taliansko.

KORONA NAŽIVO: Jeden nakazený pacient na Slovensku bojuje o život

10:33 – Zdravotná poisťovňa Dôvera darovala 300 kusov respirátorov trnavskej nemocnici. Respirátory slúžia na urgentnom príjme a klinike infektológie. „Dôvera z vlastných zdrojov nakúpila respirátory FFP2 v hodnote 108-tisíc eur. Tie zdravotníkov chránia pri kontakte s nakazenými pacientmi. Venovala ich 35 zdravotníckym zariadeniam, vrátane FN Trnava,“ oznámila nemocnica.

10:28 – Na koronavírus zomrela 36-ročná matka. Lekári ju odmietli prijať do nemocnice, vraj nie je ich prioritou.

10:20 Zdravotníci vo fakultných nemocniciach v Nitre a Nových Zámkoch dostali v týchto dňoch 1000 balíkov brazílskej kávy. Humanitárny dar im zabezpečila nadácia Pomoc zriadená Nitrianskym samosprávnym krajom (NSK) v spolupráci s nitrianskym centrom Maltézskej pomoci Slovensko. (tasr)

10:06Pozri si návod, ako si správne nasadiť rúško a ako si umyť ruky. Ministerstvo zdravotníctva spolu s tímom z útvaru štandardných diagnostických a terapeutických postupov vytvorili sériu praktických videí, ktoré vám pomožu zorientovať sa v informáciách o ochorení COVID-19.

9:58 – Stav pacienta v Česku, ktorému podávajú liek remdesivir, sa výrazne zlepšil. 

9:52 U šestice všeobecných lekárov poskytujúcich ambulantnú zdravotnú starostlivosť v zdravotníckom zariadení Zdravie v Púchove nepotvrdili výsledky testov nový koronavírus. Stanovisko Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Považskej Bystrici uverejnilo mesto Púchov na svojej stránke na sociálnej sieti.


Šesť všeobecných lekárov púchovského zdravotníckeho zariadenia zostalo v karanténe po tom, ako ďalší z tamojších doktorov mal pozitívny nález na ochorenie COVID-19. Karanténu zdravotníkom RÚVZ nariadil do 31. marca. (tasr) 

9:44 Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa obracia na krízový štáb vo veci vyplácania sociálnych dávok počas povinnej karantény. 


Patakyová sa na predsedu ústredného krízového štábu a ministra vnútra Romana Mikulca obrátila po tom, ako dostala podnet od poberateľa príspevku na opatrovanie. Poberateľ podľa Patakyovej nemal pre povinnú karanténu možnosť získať peňažný príspevok v termíne splatnosti. K situácii došlo z dôvodu opatrenia pošty, ktorá osobám počas povinnej domácej karantény nevypláca žiadne sociálne dávky do vlastných rúk, vysvetľuje ombudsmanka. (tasr)

9:38 – Štátny ústav pre kontrolu liečiv urýchli registráciu liekov, ktoré sa používajú pri novom koronavíruse, a takisto urýchli aj schvaľovanie klinického skúšania pre pacientov s ochorením COVID-19. Ústav o tom informuje na svojom webe. (tasr)

9:36 – Igor Matovič ohlásil tlačovú konferenciu na 11:00. Téma je: „Sľuby plníme: výrazné zvýšenie počtu testovaných ľudí“.

9:30 – Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta informuje, že od vypuknutia koronavírusovej epidémie vzrástla spotreba dezinfekcie v tejto nemocnici o 100 %.

„Na trhu bežne využívané dezinfekčné prostriedky sú aktuálne nedostupné. Avšak v našej nemocničnej lekárni si vieme tak potrebnú dezinfekciu vyrobiť aj sami,“ informuje nemocnica s tým, že vďaka grantu Nadácie Tatra banky nakúpi 500 litrov liehu.

9:20 – Ľudí, ktorí porušia zákaz vychádzania, policajti bijú palicami alebo ich nútia robiť kliky. India nezvláda boj s koronavírusom.

9:15 – Maďarský premiér Viktor Orbán nariadil čiastočný zákaz vychádzania počas najbližších 14 dní. Obyvatelia krajiny môžu opustiť svoj domov iba na cestu do práce alebo na zabezpečenie základných potrieb. (week)

9:10 Koronavírus nemôže podľa premiéra Igora Matoviča ovplyvniť fungovanie vnútorného trhu a Schengenu. „Nikto nemôže obmedziť dodávku tovarov ani spôsobiť, že repatriovaný občan má problém dostať sa do svojej domovskej krajiny. Potrebujeme jasné usmernenia, ktoré budú všetci bez výnimky dodržiavať,“ povedal po štvrtkovom rokovaní s európskymi lídrami.


Matovič počas svojho prvého rokovania s lídrami, ktoré sa realizovalo formou videokonferencie a nahradilo marcový samit, potvrdil jednoznačné proeurópske smerovanie novej vlády. Uistil, že Slovensko bude partnerom, na ktorého sa bude dať spoľahnúť a bude podporovať spoločné a efektívne európske riešenia nielen v súvislosti s aktuálnou krízou. „Nová slovenská vláda berie situáciu na národnej, ale aj európskej úrovni mimoriadne vážne,“ zdôraznil. (tasr) 

9:00 – Aj dnes by sme sa mali dozvedieť počet nových nakazených koronavírusom na Slovensku po deviatej ráno. Zvyčajne čísla oznamoval premiér, minister zdravotníctva alebo hlavný hygienik, na dnešný deň zatiaľ nemajú naplánovanú žiadnu tlačovku. 

8:52 – Česko má 2062 nakazených, v krajine už otestovali viac ako 31-tisíc vzoriek. (refresher.cz)

8:50Europoslanci na mimoriadnom zasadnutí schválili legislatívne návrhy, ktoré majú pomôcť v boji proti pandémii COVID-19 a jej následkom:

  • Investícia 37 miliárd eur z fondov EÚ k občanom, regiónom a krajinám, ktoré sú najviac postihnuté pandémiou 
  • Rozšírenie pôsobnosti Fondu solidarity EÚ na krízové situácie v oblasti verejného zdravia
  • Pozastavenie platnosti pravidla o strate letiskových prevádzkových intervalov, vďaka ktorému spoločnosti nebudú musieť lietať naprázdno (aktuality)
     

8:42 – V stredu New Yorku volalo na číslo záchrannej služby 911 viac ako 6400 ľudí. Prekonali tak rekord z 11. septembra 2001, keď padli dvojičky. 

8:37 – Iniciatíva Pomôž nemocnici na Facebooku informuje, čo bude ďalej keď štity už nebudú potrebné. „Chceme Vás uistiť že všetky financie ktoré sa nám podarilo v rámci tejto akcie vyzbierať budú využité na podporu zdravotníctva a 3D tlače. Teraz Vám vieme s istotou povedať že každý tlačiar dostane veľmi užitočnú odmenu,“ uvádza Pomôž nemocnici s tým, že viac informácii o odmenách prinesie neskôr. 

Vďaka projektu sa darí distribuovať stovky ochranných štítov pre zdravotníkov denne. 

8:32 – Dnes v noci o 3:22 pristál v Bratislave Boeing 767-300 dopravcu euroAtlantic Airways, ktorý priviezol repatriačným letom Slovákov, Maďaroch, Čechov i cestujúcich iných národností z Washingtonu, informuje Letisko Bratislava na Facebooku. 

„Cestujúci boli po prílete prevezení do zariadení MV SR a absolvujú test na ochorenie covid-19. Po jeho negatívnom výsledku budú následne prepustení do domácej karantény,“ dodáva. 

8:25 – Ukrajina v nedeľu o polnoci zatvorí hranice a na svoje územie nepustí ani vlastných občanov, oznámil to prezident Zelensky. (kyivpost)

8:19 Záujemcovia o štúdium na niektorej zo slovenských univerzít môžu stále zaslať svoju prihlášku, pričom univerzity preferujú najmä ich elektronickú verziu. Napríklad najväčšia slovenská univerzita - Univerzita Komenského v Bratislave - prijíma prihlášky iba elektronicky, informuje o tom na svojom webe. Rovnako sa na viacerých univerzitách posúvajú aj termíny, dokedy je možné prihlášky podať.


„Podanie prihlášky na štúdium sme zjednodušili a úplne zdigitalizovali. Na všetky študijné programy fakúlt, ktoré ešte prijímajú prihlášky, sa môžete prihlásiť,“ uvádza UK. Potrebné dokumenty a tlačivá je možné poslať neskôr, keď sa situácia upokojí. Fakulty záujemcom následne pošlú pokyny.


Na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave fungujú iba elektronické prihlášky už tretí rok, potvrdil hovorca univerzity Fedor Blaščák. (tasr)

8:12 „Policajný zbor riešil už viac ako 300 prípadov porušenia karantény. Pre fyzické osoby je sankcia vo výške 1659 eur, pre právnické osoby a ich porušenie nariadení to je 20 000 eur,“ informuje polícia na Facebooku. Dnes by mohla prezidentka podpísať zákon, vďaka ktorému bude mať Úrad verejného zdravotníctva prístup k dátam zo SIM kariet od operátorov, ktoré zahŕňajú aj údaje o polohe. 

8:06 – V USA je po včerajšku bez práce viac ako 3 milióny ľudí, ide o historické maximum, ktoré je niekoľkonásobne vyššie ako zatiaľ posledné z osemdesiatych rokov. 

KORONA NAŽIVO: Slovensko testuje stále veľmi málo, v nedeľu budú všetky obchody zatvorené

8:00 – Polícia Slovenskej republiky na Facebooku zhrnula dôležité kontakty, mimoriadne opatrenia, povinnosti občanov aj povolenia, ktorými by sme sa mali v týchto dňoch riadiť. 

7:55 – Vlak R 346 Fatra zo Zvolena do Čadce mešká zo železničnej stanice. Banská Bystrica z dôvodu zásahu polície viac ako 120 minút. Má ísť o podozrenie na Covid-19 u cestujúceho.

7:51 – Svetové značky zmenili svoje logá. Chcú, aby si dodržiaval odstup a nosil rúško.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ad Age (@adage),

7:47 – Čína opäť hlási pokles nakazených, za štvrtok ich je 55 oproti 67 zo stredy. Až na jednu výnimku má ísť vo všetkých prípadoch o nakazených s cestovateľskou anamnézou. (worldometers)

7:40 – Prestížny módny dom Armani z Talianska bude pre krajinu vyrábať ochranné obleky. (NY Times)

7:36 – Elon Musk znovu otvorí továreň Tesly, aby v nej mohli vyrábať pľúcne ventilátory na boj s koronavírusom.

7:30 – Vypočuj si náš KORONA UPDATE podcast v ktorom vždy zhrnieme všetko dôležité za posledný deň. Okrem správ z domova, regiónov a sveta nechýbajú ani pozitívne správy. 

7:26 – V Taliansku na koronavírus zomrelo možno až štyrikrát viac ľudí, ale starých ľudí doma či v domove dôchodcov po smrti netestujú.

V mestách Cernusco sul Naviglio a Pesara tak môže byť podľa ich výpočtov počet skutočných obetí koronavírusu 6,1-krát vyšší ako oficiálne čísla. V Bergame so stotisíc obyvateľmi je obetí COVID-19 od začiatku roka až 10,4-násobne viac, než sa oficiálne uvádza.

7:23 – Spojené štáty už majú najviac nakazených na svete, hranica v noci presiahla 82-tisíc, čím predbehli Taliansko aj Čínu, odkiaľ sa vírus do celého sveta rozšíril. (NY Times)

7:20Aj dnes by sme sa mali počet nových nakazených za uplynulý deň dozvedieť po 9:00 ráno. 

7:15 – Slovensko kúpilo rúška od firmy, ktorá existovala iba pár týždňov. Jej majiteľ obišiel svojho pôvodného zamestnávateľa. Milan Střelec pracoval pre firmu dodávajúcu zdravotnícke pomôcky. Založil si však vlastnú sro-čku a od štátu dostal vyše 13 miliónov eur.

7:10 Štát bude meniť systém odoberania vzoriek. Pred každou nemocnicou na Slovensku bude vybudované odberné miesto. Bude sa meniť systém odberov, aby sa mohla krajina do niekoľkých týždňov dostať na 3-tisíc testov denne.

7:05 – Spoločnosť Lidl Slovensko na Facebooku vyzýva k ochrane dôchodcov, ktorí sú v čase šírenia pandémie koronavírusu najohrozenejšou skupinou. Všetkým zamestnancom nad 65 rokov umožní zostať doma s náhradou mzdy vo výške 100% ich priemerného zárobku.

7:00Slovensko má dvoch vyliečených z ochorenia COVID-19. Ide o ženu a muža z košického regiónu. Muž bol hospitalizovaný, žena bola po celý čas v domácej karanténe. 

Kedy je pacient vyliečený?

„Nakazený pacient, ktorému ustúpili príznaky ochorenia COVID-19, musí byť ešte dva týždne v karanténe. Ak následne neprejavuje žiadne známky ochorenia, musí byť ešte dvakrát negatívne testovaný až potom je oficiálne považovaný za človeka, ktorý prekonal toto ochorenie a môže sa vrátiť do bežného života,“ vysvetľuje ministerstvo vnútra na Facebooku.

Domov
Zdieľať
Diskusia