Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2020, 6:55
Čas čítania 2:36
Tímea Krauszová

New York by mohol byť novým epicentrom koronavírusu: Každý tretí deň sa počet chorých zdvojnásobí, nemocnice nie sú pripravené

NEWS
Uložiť Uložené

New York bude čoskoro novým Talianskom.

Americký štát New York má podľa New York Times minimálne 25-tisíc ľudí nakazených novým koronavírusom. Tento počet činí až 7 % celosvetovo nakazených, pričom pandémia by mohla v štáte dosiahnuť vrchol už o dva alebo tri týždne, povedal guvernér Andrew M. Cuomo.

Situáciu značne zhoršuje hustota obyvateľstva, ktorá umožňuje rýchle šírenie vírusu. Na jeden štvorcový kilometer tu žije vyše 10-tisíc obyvateľov, takmer 10-krát viac ako v Bratislave. Deborah Birxová, lekárka, ktorá vedia zásahový tím proti koronavírusu, povedala, že v štáte New York je oficiálne nakazený chorobou COVID-19 jeden človek z tisíc. To je päťkrát viac ako hocikde inde v USA.

New York by mohol byť novým epicentrom koronavírusu: Každý tretí deň sa počet chorých zdvojnásobí, nemocnice nie sú pripravené
Zdroj: TASR/AP

Nemajú dostatok ventilátorov ani lôžok, zdravotníctvo je odsúdené ku kolapsu

Guvernér Cuomo kritizoval americkú vládu, ktorá do New Yorku zaslala 400 ventilátorov. Podľa predpovedí budú potrebovať aspoň tridsaťtisíc, k dispozícii k dnešnému dňu majú sedemtisíc. Žiada preto vládu, aby mu poslala viac zdrojov.

Nedostatok ventilátorov pritom nie je jediné úskalie, ktoré musia v štáte zdolať. Počas tlačovky v Javits Center na Manhattane vyhlásil, že potrebujú oveľa viac nemocničných lôžok. Javits Center, za bežných okolností konferenčná budova, s pomocou armády premieňajú na dočasnú nemocnicu s 1000 lôžkami, celkovo je v New Yorku k dispozícii okolo 53-tisíc. Podľa ich výpočtov budú potrebovať viac ako dvakrát toľko, až 140-tisíc lôžok, na ktorých by sa mohli starať o pacientov z koronavírusom. Na JIS-ke budú potrebovať približne 40-tisíc.

New York by mohol byť novým epicentrom koronavírusu: Každý tretí deň sa počet chorých zdvojnásobí, nemocnice nie sú pripravené
Zdroj: TASR/AP

Otázka nie je, či zdravotníctvo skolabuje, ale kedy. Predbežné výpočty im dávali viac času, aktuálna situácia však naznačuje, že už o dva či tri týždne zažijú v štáte vrchol pandémie. Je možné, že epicentrum koronavírusu sa presunie do New Yorku. Nemocnice budú preťažené a zdravotníctvo skolabuje. Postoj prezidenta Trumpa pritom situáciu nezľahčuje: podľa Guardian sa na tlačovke vyjadril, že chce americkú ekonomiku čo najskôr postaviť na nohy.

Obmedzenia chce zrušiť do niekoľkých týždňov, nie mesiacov, ako avizujú experti, že situácia ešte potrvá. Chce podniky znovu otvoriť a na otázku, či bude ignorovať odporúčania krízového štábu už nereagoval.

Štát New York pritom testuje najviac z USA, už viac ako 91-tisíc ľudí prešlo testom. Len New York City má takmer 15-tisíc nakazených, viac ako 3200 ľudí je v nemocnici. Štvrtina z hospitalizovaných pacientov sú na jednotke intenzívnej starostlivosti. „Tam, kde sme my teraz, budete vy o štyri či päť týždňov. Sme vaša budúcnosť,“ varoval guvernér.

„Všetkým mojim priateľom a kolegom v New Yorku odkazujem, že sú skupinou, ktorá teraz potrebuje úplne dodržiavať spoločenský odstup a izolovať sa. Vzhľadom na úroveň rozšírenia medzi populáciou tu vírus cirkuluje už týždne,“ povedala Birxová. 

New York by mohol byť novým epicentrom koronavírusu: Každý tretí deň sa počet chorých zdvojnásobí, nemocnice nie sú pripravené
Zdroj: TASR/AP
Odporúčané
Matovič ohlásil ďalšie opatrenia proti koronavírusu. Rúška mimo domu budú povinné, študenti prídu o bezplatné vlaky Matovič ohlásil ďalšie opatrenia proti koronavírusu. Rúška mimo domu budú povinné, študenti prídu o bezplatné vlaky 24. marca 2020, 10:07

Newyorská polícia musí rozbíjať veľké skupiny na uliciach

V meste New York ľudia varovania neberú až tak vážne, NYPD preto musí zasahovať na uliciach, ale aj v obchodoch či baroch a rozpúšťať veľké skupiny. Varujú ľudí pred rizikom, pričom riskujú vlastné zdravie.

V nedeľu guvernér zakázal všetky zhromaždenia, ktoré nie sú nevyhnutné. Zatvorili sa aj obchody, ktoré nie sú nevyhnutné, podobne ako na Slovensku. Ľuďom odporúčajú dodržiavať odstup. Polícia musí často zasahovať pri talianskej reštaurácii Carbone, kam chodia veľké skupiny ako aj kuriéri, ktorí roznášajú jedlá. V niektorých nemocniciach už ženy rodia samé, bez dúl či svojich partnerov. 

Štát New York by sa mohol v v priebehu apríla či najneskôr začiatkom mája premeniť na nové Taliansko. Počet prípadov tu nehorázne stúpa a už teraz je jasné, že administratíva sa so situáciou včas nevyrovná, musia sa pripraviť na následky. Podľa Denníka N je výhodou, že v New Yorku je stredný vek nižší, čo by mohlo pomôcť. Avšak aj u mladých ľudí môže mať COVID-19 ťažký priebeh a nejeden mladý človek na koronavírus už zomrel.

Domov
Zdieľať
Diskusia