Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. februára 2020, 14:48
Čas čítania 1:46
Tina Hamarova

Cez deň žužleš živé chobotnice, večer pozrieš drag queen show, v noci skočíš do večierky po lepiacu pásku. Soul nikdy nespí

PODCASTY CESTOVANIE PODCASTY
Uložiť Uložené

Ervin Polívka žije v Soule už sedem rokov. S Naďou Hubočan sa rozprával o pamiatkach, kultúre, zvykoch, party živote aj o jedle.

Odoberaj zadarmo na: Spotify, Apple podcasty, Google podcasty

Čo sú podcasty a ako ich počúvať? Dozvieš sa tu

Sleduj Všesvet na Refresheri

Do juhokórejského hlavného mesta Soul zavíta veľa cudzincov v rámci prestupu do inej destinácie na letisku Incheon. Keďže Soul má pomerne kompaktné centrum, za jeden deň sa dá stihnúť pomerne veľa. Cesta z letiska do centra trvá približne hodinu. Podľa Ervina je ale ideálne stráviť v Soule osem až desať dní a cestu spojiť ďalšou destináciou, napríklad s Japonskom.

Soul je moderné mesto. Skrýva ale aj veľa historických pamiatok
Soul je moderné mesto. Skrýva ale aj veľa historických pamiatok Zdroj: Naďa Hubočan

Party mesto

„Soul nikdy nespí,“  tvrdí Ervin, ktorý tu žije už siedmy rok. Potrebuješ lepiacu pásku o druhej v noci? Nie je problém. V najbližšej večierke nájdeš všetko. Vrátane miestnej pálenky soju, ktorá sa ešte aj v baroch pije po fľašiach – s pivom namiesto brzdy. Kórejci totiž vedia, ako na párty život. Luxusné kluby v Gangname, zapadnuté bary a drag queen shows v Itaewone alebo klasické popíjanie pred potravinami, to všetko sa počíta.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

How its called ? Little party never kill nobody :) #casualwednesday #party #itaewon #korea #slovakia #slovacvosvete # #상 #klasika

A post shared by Ervin Polivka/빈 리 (@ervinztagram) on

Ak si mladší, v študentskej štvrti Hongdae sú podniky, do ktorých ťa pustia len do určitého veku. Zaujímavosťou je, že v Kórei sa vek počíta nie narodením, ale počatím. 

 

Gangnam Style

Na juh od rieky je známa štvrť Gangnam. Práve tu Gangnam Style nadobúda reálny rozmer. V Gangname sídlia najväčšie kórejské firmy, prevávajú sa tu najdrahšie nehnuteľnosti a na plastické operácie tu dostaneš množstevnú zľavu. Na Slovensku populárne zväčšenie pier však v zozname najpredávanejších procedúr nenájdeš.

Sú nimi napríklad odobratie kože z viečok, tzv. „double eyelid“ procedúra, či extrémne bolestivý zákrok, pri ktorom si Kórejky nechajú osekať sánku do tvaru písmena „V“. Typickým obdobím na zákroky a rekonvalescenciu je napríklad niekoľkomesačné voľno medzi maturitou a nástupom na univerzitu.

 

Historický Soul

Cez deň sa za históriou môžeš vydať na sever od rieky Han. Tu sa nachádza väčšina pamiatok vrátane bývalého cisárskeho paláca či prezidentského paláca. Ten napríklad z bezpečnostných dôvodov na mape nenájdeš, dá sa v ňom ale zarezervovať prehliadka. V horách nad Soulom nájdeš okrem krásneho výhľadu budhistické chrámy.


Voľno pred nástupom na vysokú školu využiješ na plastické operácie. Ako vyzerá život mladých v juhokórejskom Soule?
Zdroj: Naďa Hubočan
V tomto podcaste sa dozvieš:
  • Ako sa v Soule prelína kultúra rozvojovej ázijskej krajiny a modernej metropoly?
  • Tipy na kórejský street food z ktorého ti (prekvapivo) nebude zle
  • Aký checklist musí žena splniť, aby bola v Kórei považovaná za peknú

Všesvet podcast vychádza každý utorok a prináša zaujímavé rozhovory o všemožných miestach, všetečných ľuďoch a všelijakých nápadoch a plánoch ako spoznať svet. Moderujú ho Tina Hamárová a Naďa Hubočan.

V prípade akýchkoľvek návrhov alebo pripomienok k podcastom nám napíš na adresu [email protected] alebo [email protected]
Domov
Zdieľať
Diskusia