Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. februára 2020, 12:16
Čas čítania 10:36
Tímea Krauszová

7 tínedžerských časopisov, ktoré navždy zostanú legendami: Spomenieš si ešte na rubriku Láska, sex a nežnosti?

7 tínedžerských časopisov, ktoré navždy zostanú legendami: Spomenieš si ešte na rubriku Láska, sex a nežnosti?
Zdroj: Refresher
ZAUJÍMAVOSTI MILENIÁLI
Uložiť Uložené

Niektoré z nich, napríklad Kamarát či ABC, vychádzajú dodnes.

Dnes máme príbehy na Instagrame a čítame online magazíny. Predtým sme sa takmer o všetko delili na Facebooku, kde sme články, kvízy či galérie zdieľali jedna radosť.


Ak si však pamätáš, čo tomuto online šialenstvu predchádzalo, potom si s nami užiješ toto nostalgické spomínanie na zlaté tínedžerské časy, v ktorých sme rodičov prosili o nejaké to euro (či pár desiatok korún), aby sme si mohli kúpiť náš obľúbený, papierový magazín. „Ale v tomto čísle je viac plagátov!“ či „Pozri, je k tomu aj darček!“ boli naše chabé pokusy presvedčiť ich, že sa investícia oplatí.


S výnimkou dvoch časopisov si už dnešná generácia násťročných tieto časopisy užiť nemôže. A to je obrovská škoda, pretože nič nás nenaučilo toľko, ako klebety v INku, poradňa v „Bravíčku“ či fotoromány z Bravo Girl. Predovšetkým sme sa naučili, že nemôžeš veriť všetkému, čo sa píše v časopisoch. A to je v tomto storočí naozaj užitočná informácia.


Vybrali sme preto 7 kultových časopisov pre mladých, na ktorých sme kedysi všetci fičali.

V tomto článku si prečítaš:
  • Koľko ľudí si v dnešnej dobe ešte kupuje Kamarát
  • Ktorý kultový časopis mal aj televíznu reláciu
  • Aké témy riešili populárne dievčenské časopisy
  • Ako vyzerali kvízy v starých časopisoch
  • V ktorých rokoch zanikli Bravo, Bravo Girl!, či INko

Kamarát

Kamarát stále žije a funguje v tlači aj online. Vydávajú ho od roku 1968, spočiatku ako týždenník, dnes už ako mesačník. Podarilo sa nám stretnúť aj so šéfredaktorom Vladimírom Topercerom, ktorý si zaspomínal na čísla, ktoré sme kedysi čítali.

„Ľudí vždy prekvapí, že Kamarát ešte stále vychádza,“ povedal nám so smiechom. Topercer začal pre časopis písať už v deviatej triede, teraz je niekoľko rokov na pozícii šéfredaktora. „Kamarát má 51 rokov a tá čítanosť sa naozaj nedá porovnať,“ uznal naše pochybnosti o tom, či dnešná mládež číta ešte tlač.

Kultové časopisy pre mladých, ktoré sme kedysi všetci čítali: Nikdy na ne nezabudneme
Zdroj: Refresher

„Keď je dobré číslo, predáme aj 10-tisíc výtlačkov. Keď je horšie, tak okolo 7-tisíc. Ovplyvňuje to doba. Pokiaľ nemá nejaká tínedžerská hviezda škandál alebo sa jej niečo neudeje, tak máme nižšie čísla,“ vysvetlil pre Refresher. Na predaj však pripravia dvojnásobok výtlačkov. V minulosti mal Kamarát aj 15-tisíc predplatiteľov a predávali sa desiatky až státisíce výtlačkov.

Niektoré rubriky sa dodnes nezmenili. Čitatelia do Kamaráta posielali svoje love stories, strašidelné príbehy zo skutočnosti (známe ako mystika) či trapasy. Opýtali sme sa Topercera, či si tieto rubriky náhodou nevymýšľali redaktori, ale povedal nám, že nie. „Naozaj nám chodili tisícky listov, neskôr emailov. Vyberali sme tie najlepšie príbehy, nebolo to vôbec jednoduché.“

Okrem Topercera dnes tvoria Kamarát články od externistov, pričom 48 strán časopisu sa zaplní stále veľmi ľahko. Problém je skôr s aktuálnosťou informácií, mesiac je dlhá doba a pretekať sa s online médiami je veľmi ťažké. Dodnes však platí, že z predaja majú províziu aj učiteľky na školách. Ak si teda pamätáš, že ti učiteľka s veľkým nadšením ponúkala predplatné Kamaráta, tam bol pes zakopaný.

„Na veľkých školách si tým môžu učiteľky veľmi slušne privyrobiť,“ priznal Topercer. Zvyčajne je jedna, ktorá je zodpovedná za celú školu.

Pre pamätníkov si dovolíme pripomenúť, že Kamarát mal aj zoznamku. Spočiatku bez fotiek, neskôr aj s fotkami. Ľudia zasielali krátky popis, fotku a nejaký svoj kontakt. Časom miesto emailov začali uvádzať Instagram či Facebook.

Obľúbené postery nechýbajú ani v aktuálnych číslach, vychádza dokonca aj špeciálny mesačník Kamarát Poster, kde nájdeš každý mesiac nové plagáty.

Schválne, koľkými si mal vyzdobenú svoju detskú izbu ty? Priznal by si sa k niektorým, ktoré sa dostali aj do špeciálnych vydaní s extra postermi? Medzi ne patrili hviezdy z čarodejníckej ságy Harry Potter, kedysi všetkými milovaná Avril Lavigne či skupina, pre ktorú sa nejedna slečna začala drtiť nemčinu, Tokio Hotel.

Z času na čas nás Kamarát potešil aj darčekmi, zvyčajne v podobe kľúčeniek, nálepiek, či detských tetovaní. Podarili sa im aj rozhovory so slovenskými celebritami, vďaka nim sme sledovali napríklad aj prvú Superstar.

S niektorými zahraničnými celebritami udržiavajú emailový kontakt, dostávajú aj tlačové správy či komunikujú s hudobnými a filmovými štúdiami. Pracujú však aj so zahraničnými zdrojmi, pričom v minulosti si to, samozrejme, čitatelia uvedomovali menej. Angličtina nebola taká rozšírená, internetové pripojenie tobôž nie, takže sme sa spoliehali na sprostredkované informácie.

Dnes si často rozhovory s celebritami pozrieme na YouTube alebo si ich prečítame v zahraničných médiách.

Na záver nesmieme zabudnúť poďakovať: mnohí z nás sa učili anglické slovíčka aj vďaka textom na poslednej stránke, ktorá mala výstižný názov Song book.

Kultové časopisy pre mladých, ktoré sme kedysi všetci čítali: Nikdy na ne nezabudneme
Zdroj: Refresher / Tímea Krauszová

Bravo

Magazín Bravo bol pôvodne v nemčine, v slovenských stánkoch sa však predávala česká verzia v rokoch 1991 až 2015. Vydávala ju Bauer Media, spoločnosť neskôr kúpilo vydavateľstvo Mafra. Napokon však časopis prestali vydávať.

Zatiaľ čo v roku 2008 sa populárneho dvojtýždenníka predalo 60- až 70-tisíc výtlačkov, v roku 2015 sa z českej mutácie predávalo menej než 15-tisíc výtlačkov, uvádza SME. Žiaľ, nastúpili online magazíny, sociálne siete a Bravíčko sme si postupne prestali kupovať. Aj preto napokon zaniklo. Navždy však ostane v pamäti mileniálov.

Kultové časopisy pre mladých, ktoré sme kedysi všetci čítali: Nikdy na ne nezabudneme
Zdroj: Refresher / Tímea Krauszová

Kto by mohol zabudnúť na klebety o celebritách alebo na obľúbenú Bravo poradňu? Slovami „Milé Bravíčko,“ sa začínal každý problém násťročných, niekedy dokonca aj mladších čitateľov.

Páčili sa nám spolužiaci, začali nám rásť chĺpky, rodičia nám nechceli kúpiť nové cédéčko alebo sa nám nedarilo v písomkách. Na probléme nezáležalo, Bravo tam vždy bolo pre nás a niekedy dokonca aj dobre poradili.

Na sexuálne otázky totiž naozaj odpovedali odborníci, dlhé roky sme si mohli čítať rady psychoterapeutov či sexuológov. Rubrika sa volala Láska, sex a něžnosti, neskôr Láska, sex a trápení. Medzi inými odpovedala napríklad MUDr. Hanka Fifková, pripomína web Periodik. To však vieme oceniť až spätne, s dospelým zmýšľaním. 

Predtým nám pripadalo divné povedať niekomu, že sa nám páči, alebo sa nezľaknúť vlastného tela. A medzi najhoršie rady sme vždy zaradili túto: „mal by si o tom povedať rodičom.“  To určite.

Ďalšou populárnou rubrikou boli trapasy. Už nikdy nezistíme, koľko z nich si redakcia vymyslela, no ako tínedžeri sme ich žrali, čítali si ich navzájom počas prestávky a smiali sa na nich. Nikto by sa nikdy nepriznal, že sa niektorý z trapasov stal aj jemu. Existovali tri stupne trapasov: 

  1. No nazdar! Stupeň trapasu
  2. To je teda síla!
  3. Propadni se do země!

Alternatíva trapasov boli príbehy s nadpisom Tenkrát poprvé. Asi si vieš predstaviť, o čom tie príbehy boli o prvých sexuálnych zážitkoch. Nutkanie podeliť sa o to, čo robíme, nám vlastne ostalo dodnes, ale teraz to robíme na Instagrame. 

Bravo však riešilo aj hudbu, filmy a módu. Film stories, song booky či horoskopy sme čítali jedna radosť. Časopis často obsahoval aj kvízy (ktorá postava z Gossip Girl by si bol ty?) a nechýbali klebety. 

Z Brava sme vedeli všetko o romantickom živote Miley Cyrus (ktorá sa v istom veku rozhodla deliť sa o intímnosti napriamo a začala sa vyzliekať) a sledovali sme napríklad vzostup Jonas Brothers (tí sa medzičasom stihli rozísť a opäť spojiť).

Ozaj, pamätáš si ešte na škandál s nahými fotkami Vanessy Hudgens? Nikto si nebol istý, či sa hrdličky z High School Musical kvôli nemu nerozídu a či sú tým pokračovania Disney muzikálov ohrozené. V roku 2007 to škandál dotiahol aj na titulku Bravíčka a všetci fanúšikovia to tak prežívali ešte viac.

Kultové časopisy pre mladých, ktoré sme kedysi všetci čítali: Nikdy na ne nezabudneme
Zdroj: Refresher

Ani v Brave nechýbali plagáty celebrít a existoval dokonca aj televízny program Bravo TV (vysielala ho TV Óčko). Z času na čas pridali nálepky či detské tetovania alebo prívesky. Veru, zlaté časy.

Bravo Girl!

Bravo Girl! je milým manuálom pre bezbolestný prechod z detstva do dospelosti, ktorý si poradí s každou situáciou, píše Periodik. Magazín bol ľahšou verziou Brava, šitý na mieru násťročným dievčatám. Vydávali ho v rokoch 1993 až 2013, pričom v roku 2010 sa spojil s českým časopisom Dívka.

Bravo Girl! si istotne pamätá každé dievča a pravdepodobne aj mnohí chlapci. Tí sa najskôr na populárnych rubrikách iba smiali, treba však uznať, že ich zo zvedavosti prelistovali radi.

Okrem plagátov a klasických článkov o celebritách nechýbali tipy pre krásu, kvízy či fotoromán: krátky príbeh (zvyčajne o chlapcovi a dievčati) s fotkami, ktorý komiksovým štýlom vyrozprával nejaký príbeh.

Naše obľúbené fotoromány.
Naše obľúbené fotoromány. Zdroj: Refresher / Tímea Krauszová

Bravo Girl! prinášal aj rôzne reportáže napríklad na témy duševného zdravia a takisto sa venoval filmom, hudbe či dokonca počítačovým hrám alebo mobilným aplikáciám, hoci len okrajovo. Pri listovaní našich archívnych výtlačkov sme si uvedomili, že poradne v magazínoch boli naším jediným skutočným zdrojom informácií v tej dobe. Aj preto sa pravdepodobne čitatelia nebáli opýtať priamo aj otázky, pri ktorých sa dnes len pousmejeme.

Týkali sa nechceného tehotenstva, vzťahového poradenstva, starostlivosti o telo, prvej menštruácie či ťažkostí s rodičmi.

Narozdiel od Brava malo Bravo Girl! darček v každom balení (náušnice, prívesky či náramky priateľstva alebo šminky). Organizovali množstvo súťaží, vrátane každoročnej súťaže pre začínajúce modelky. Dievčatá sa potom mohli dostať na titulku časopisu.

Kultové časopisy pre mladých, ktoré sme kedysi všetci čítali: Nikdy na ne nezabudneme
Zdroj: Refresher

Časť obsahu presunuli v roku 2013 do Brava. Tieto stránky pribudli na konci nových vydaní Brava a zvyčajne sa týkali dievčenského životného štýlu.Bravo Girl! sa predávalo za 1,33 € (40,- Sk) a posledným číslom bolo číslo 24/2015, ktoré vyšlo 19. novembra 2015.

Odporúčané
Hádaš sa s rodičmi? Skúmali sme, v čom sa líši dnešná generácia od tej spred 30 rokov a prečo si tak strašne nerozumejú Hádaš sa s rodičmi? Skúmali sme, v čom sa líši dnešná generácia od tej spred 30 rokov a prečo si tak strašne nerozumejú 10. februára 2019, 11:14

Popcorn

Spočiatku čisto hudobný časopis prerástol do lifestylového mesačníka pre mladých. Boli skvelí vo filmových a hudobných témach, ale ako ďalší, aj oni držali krok s trendami a časom sa viac sústreďovali na klebety a škandály. Často vyhlasovali súťaže, mali zaujímavé reportáže najmä zo sveta hudby (za čo vďačia pevným základom).

Kultové časopisy pre mladých, ktoré sme kedysi všetci čítali: Nikdy na ne nezabudneme
Zdroj: Refresher

Na Slovensku sa predávala česká verzia, ktorá vychádzala v rokoch 1999-2018. Spolu s magazínom Top dívky (oba magazíny vydávalo podľa MediaGuru rovnaké vydavateľstvo) cielili najmä na dievčatá vo veku 11 až 18 rokov, ale čítali ho aj chlapci.

K niektorým vydaniam si dostal aj tzv. star cards. Fotografie celebrít spolu s ich autogramom.  Ako jediný magazín vydával pravidelne každý mesiac 10 až 15 plagátov, takže dekoráciu intrákových izieb na strednej značne uľahčil.

Pri názvoch rubrík sa s češtinou veľmi v redakcii nemaznali, nechýbali star flash, cover star, the wanted, close up, teen trouble, help line, trend/film/tv news či quiz time. Popcorn sa predával za 1,99 € a zanikol v roku 2018. 

ABC

Ďalší z unikátov, ktoré prežili napriek digitálnej dobe. ABC (alebo ábíčko) je magazín, po ktorom častejšie siahali chlapci, ale nepohŕdajú ním ani zvedavé dievčatá, ktoré namiesto klebiet  chcú vedieť o vede, prírode a technike. 

ABC vychádza už od roku 1957, takže si ho budú z mladosti pamätať aj tvoji rodičia. Tento český vedecko-technický dvojtýždenník je zameraný na deti vo veku 10 až 15 rokov a práve kvôli obsahu si ho už desaťročia kupujú predovšetkým tí, ktorým ho odporučila ich rodičia. Mnohí zase svoje prvé ábíčko dostali od rodičov, takže ho môžeme nazvať aj generačným, priam tradičným časopisom pre deti. 

„Je to naša veľká výhoda,“ prezradil pre Refresher šéfredaktor Zdeněk Ležák.

ABC informovalo o trendoch, ktoré dnes skôr nájdeme na sociálnych sieťach. Vieš si predstaviť, že by si sa o snowboardoch či skateboardoch dozvedal len z časopisu a na novinky musel čakať aj dva týždne?
ABC informovalo o trendoch, ktoré dnes skôr nájdeme na sociálnych sieťach. Vieš si predstaviť, že by si sa o snowboardoch či skateboardoch dozvedal len z časopisu a na novinky musel čakať aj dva týždne? Zdroj: ABC
 

Ležák je šéfredaktorom 10. rok, no v časopise pôsobí dvakrát tak dlho. Podobne ako šéf Kamaráta, aj Ležák vníma, že si mladí kupujú z roka na rok menej tlače. „Každým rokom sa to výrazne zhoršuje. Niektorí si myslia, že deti už nečítajú. Ja si myslím, že čítajú, ale prešli na iný typ média,“ vysvetlil a dodal, že ich náklad je o tretinu vyšší než predaj, pričom priemerne predajú okolo 21-tisíc výtlačkov.

Samozrejme, číslam s darčekmi alebo populárnymi titulkami sa darí lepšie, no časopis si zakladá na odbornosti a témy o histórii, vesmíre, biológii a iných vedeckých odvetviach spracovávajú odborníci. Snažia sa pritom písať tak, aby boli texty zrozumiteľné pre detských čitateľov.

Okrem externistov, odborníkov z histórie, archeológie, biológie, či vesmíru, tvorí magazín tím redaktorov a samotného šéfredaktora a o tlačenú podobu sa starajú dvaja grafici.

ABC má konkurenčnú výhodu práve preto, že je tematicky odlišným časopisom od ostatných na trhu. Popkultúre, youtuberom či e-sportu sa nevyhýbajú a často ich majú na titulke, nie sú to ich nosné rubriky. Usilujú sa ostať vzdelávacím časopisom a pravdepodobne aj preto sa im ešte darí fungovať. Významnou časťou časopisu ABC, ako aj jedinečným prvkom obsahu sú vystrihovacie skladačky rôznych modelov, či už to sú autá, bojové stroje, či kozmické rakety a pod.


Kultové časopisy pre mladých, ktoré sme kedysi všetci čítali: Nikdy na ne nezabudneme
Zdroj: www.abicko.cz

K ABC neodmysliteľne patria aj kvízy, občasné darčeky a súťaže. Sú v ňom komiksy, články o filmoch a knihách, ale tiež populárno-náučné texty o histórii, technológiách či prírode.

In! Len pre baby

Dievčenský časopis IN prišiel na trh v roku 2005 a bol v tom čase najpredávanejší a obsahovo najprepracovanejší slovenský časopis pre mladých. Každé číslo prichádzalo s darčekom, mal viac strán a aj viac reklám, ako ostatné magazíny a to sa odzrkadlilo aj na cene. Spočiatku malo INko až sto strán.

Kultové časopisy pre mladých, ktoré sme kedysi všetci čítali: Nikdy na ne nezabudneme
Zdroj: Refresher

INko odporúčalo kozmetiku, plnilo úlohu módnej polície a radilo dievčatám v otázkach, ktoré v dospievaní bežne riešia: akné, menštruácia, chlapci, škola a výzor. Na lesklých farebných stránkach sa mihali najnovšie modely z módnych prehliadok, tipy na líčenie a fotoeditoriály hviezd. Neustále sa rozoberali najsexi muži daného roka, no okrem celebrít tvorilo do istej miery INko aj vzdelávací obsah v slovenčine.

V reportážach (kategória MyLife.in) hovorili o šikane na škole, o vzťahoch, o poruchách príjmu potravy a ďalších vážnych témach. Radili, čo v prípade, že sa dievčatám začnú ich kamarátky vzďaľovať  a dokonca už v roku 2008 upozorňovali na potrebu žiť ekologickejšie.

V téme sexu bolo INko  veľmi otvorené. Poradilo ti, ako uspokojiť svojho priateľa, vysvetlilo, čo je suchý orgazmus, písalo o tantre či orálnom sexe. Tieto stránky boli jednoznačne pre staršie čitateľky.

Kultové časopisy pre mladých, ktoré sme kedysi všetci čítali: Nikdy na ne nezabudneme
Zdroj: Refresher / Tímea Krauszová
 

Charakteristickým pre INko bol aj jazyk: používali množstvo anglických slov a anglicizmov, kategórie, niektoré rubriky a aj nadpisy článkov sa so slovenčinou nikdy nestretli, napríklad Mr. Hot & Cold, Bad Boyz, Petstar, Tech News, Quick Fun a pod.

Ringier Axel Springer na Slovensku najskôr vydával mesačník In! Len pre baby podľa maďarského formátu, potom ho premenoval na Eva Girl! Nakoniec vo februári zrušili 2012 aj ten, informuje portál MediaGuru.

Po rebrande sa zmenil formát z A4 na kabelkový a klesla aj cena z 1,83 €na 1,13 €. Ale ani to nepomohlo zachrániť časopis a napokon ho museli prestať vydávať, kvôli vysokým stratám, uvádza Trend.

Podobne ako Bravo (2015), Bravo Girl! (2013), Popcorn (2018), ale aj Dívka (v 2010 ho zlúčili s Bravo Girl), Cosmo Girl (2013) či Sweet 17 (2009), časopisy postupne zanikali. Bola to reťazová reakcia na zmenu v spôsobe, akým mladí ľudia konzumujú mediálny obsah.

Top dívky

Jeden z drahších dievčenských magazínov v češtine (v roku 2008 stál 69,- Sk) vydával Axel Springer Praha a naposledy vyšiel v roku 2010. Naše archívne vydanie nám, mimochodom, pripomenulo trend, na ktorý sme naozaj úplne zabudli.

Na zadnej strane si si totiž mohol pomocou SMS správy stiahnuť vyzváňacie melódie (áno, tie polyfonické) či tapety na displej. Vďaka tomu vieme, že v roku 2008 patrili medzi hitparádové zvonenia The Way I Are (Timbaland) či Do It Well (Jennifer Lopez). Už si pripadáš starý? My áno.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Už mate nové Top dívky s Tiny? Omalovánky a labyrinty proti nudě navíc#tinystoessel #love #konecnude

A post shared by Časopis Top Dívky (@topdivky) on

Poďme sa však venovať obsahu. Top dívky najčastejšie riešili krásu a módu, avšak ich reportáže a veľké rozhovory sa týkali celebrít, ktoré v tom období zažívali vrchol slávy v našich končinách.

Veľké články tiež rozoberali témy, ktoré čitateľky zaujímali. Napríklad v rubrike láska odpovedali na rôzne otázky o vzťahoch, a to nielen tých romantických, ale aj so súrodencami či rodičmi.

V rubrike Kluci, zase chlapci odpovedali na otázky, ktoré sa dievčatá asi hanbili opýtať.

V tejto téme však český magazín Dívka (určený dievčatám vo veku od 15 do 19 rokov) zašiel ešte o čosi ďalej. Napríklad januárové vydanie z roku 2008 rieši otázky o masturbácii a penisoch. Opäť sme si dovolili riadiť sa pravidlom: ak sme to videli my, musíš to vidieť tiež. Túto skvostnú dvojstránku si teda odkladáme do archívu ako príklad článkov, o ktorých by sme nikdy nepriznali, že sme ich čítali. Ale čítali sme ich. Dívka rovnako ako väčšina časopisov v našom zozname zanikla pred niekoľkými rokmi.

Kultové časopisy pre mladých, ktoré sme kedysi všetci čítali: Nikdy na ne nezabudneme
Zdroj: Refresher

Ako sme už spomínali, časopisy boli v tých rokoch jediným zdrojom informácií. Teda, ak si s trápnymi otázkami nechcel zájsť rovno za rodičmi. 

Nechýbali kvízy, návody na líčenie, poviedky a básničky z pera čitateliek, krížovky či mysteriózne príbehy. Tak ako INko, aj Top dívky vždy poradila, aké oblečenie alebo kozmetické výrobky si zakúpiť, mali aj svoj fotoromán.

S časopisom si vždy dostal aj veľké plagáty a darčeky (zvyčajne náramky alebo menšie balenia kozmetických výrobkov). 

Okrem nich existovali aj ďalšie časopisy, na tie si možno zaspomíname v inom článku. Stoja však aspoň za zmienku: Šťastná třináctka, Sweet 17, spomínaná Dívka či dokonca MAXISUPER sa predávali v každom stánku na Slovensku aj v Česku a šetrili sme si na ne počas základnej školy.

Anketa:
Ktorý z týchto časopisov si najlepšie pamätáš?
Kamarát
Bravo
Bravo Girl!
INko: Len pre baby
Top dívky
ABC
Som príliš mladý a nikdy som ich nezažil.
Čítal som všetky!
Kamarát
38 %
Bravo
24 %
Bravo Girl!
5 %
INko: Len pre baby
14 %
Top dívky
2 %
ABC
5 %
Som príliš mladý a nikdy som ich nezažil.
3 %
Čítal som všetky!
10 %
Domov
Zdieľať
Diskusia