Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. januára 2020, 22:23
Čas čítania 0:42
Tina Hamarova

Ako to vyzerá, keď reálne tečie víno potokom? Kalifornské vinárstvo zamorilo rieku

ZAUJÍMAVOSTI KALIFORNIA VÍNO
Uložiť Uložené

Z neďalekej vinárne uniklo viac ako 360 tisíc litrov červeného vína cabernet sauvignon.

Vinárstvo Rodney Strong ktoré leží severne od mesta San Francisco v Kalifornii, sa borí s výnimočným problémom. V stredu z jeho cisterien vytieklo viac ako 360-tisíc litrov červeného vína, ktoré sa postupne rozlievali do okolitej prírody. 

Správa, ktorú vydal guvernérsky Úrad pre mimoriadne situácie,  hovorí, že víno, ktoré sa najskôr šírilo len v neďalekom potoku, už presiaklo aj do rieky Russian, ktorá sa vlieva priamo do Pacifiku. 

„Máme šťastie, že je zima, hladina je vysoká, je tu vysoký pomer zriedenia,“ povedal pre ABC 7 News riaditeľ povodia rieky Russian Don McEnhill. „Zatiaľ sme nemali žiadne správy o tom, že by to zabíjalo ryby. Tá acidita vína pravdepodobne zničí len nejaký hmyz, mohlo to byť aj oveľa horšie,“ dodal McEnhill.

Odporúčané
Ekologická katastrofa v Bratislave. Čistička vôd zrejme pustila odpad priamo do rieky a výsledkom sú mŕtve ryby, výkaly, červy a odpad Ekologická katastrofa v Bratislave. Čistička vôd zrejme pustila odpad priamo do rieky a výsledkom sú mŕtve ryby, výkaly, červy a odpad 11. júna 2018, 12:32

Hovorca vinárstva Chris O'Gorman potvrdil, že šlo o mechanickú chybu, ktorú aktuálne vyšetrujú. „Sme veľmi znepokojený situáciou a snažíme sa urobiť všetko preto, aby sme ochránili všetky vodné toky v oblasti Sonoma,“ dodal.

Fľaša rozlievaného cabernetu sauvignon stojí v obchode približne 24 eur. Vinárstvo Rodney Strong tak podľa odhadov prišlo o milióny dolárov.

Domov
Zdieľať
Diskusia