Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. januára 2020, 7:41
Čas čítania 20:14
Viktor Kniš

Záznam z 5. dňa zo súdu s Kočnerom: Ján Kuciak výrazne ohrozoval beztrestnosť Mariana Kočnera, tvrdí Marek Vagovič

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Priamo z Justičnej akadémie v Pezinku sledujeme priebeh hlavného pojednávania v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice.

• Dnes budú vypovedať piati kolegovia Jána Kuciaka z portálu Aktuality

• Na pojednávanie nepríde Marian Kočner, Alena Zsuzsová ani Miroslav Marček, ktorý sa už k vražde priznal a podrobne opísal jej priebeh

• Vypovedal šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy:  „Marian Kočner mohol dať zavraždiť Jána Kuciaka, mohol byť jedným z tých ľudí, ktorí by ten motív mali.“

•  Vypovedal šéf investigatívneho tímu Marek Vagovič: „Ján Kuciak výrazne ohrozoval jeho (pozn. red. Mariana Kočnera) beztrestnosť, ktorou si bol istý a, samozrejme, aj jeho biznis.“

• Vypovedal Ján Petrovič: „Keby sa mal možnosť dožiť dlhšie, dnes by patril k najpoprednejším slovenským novinárom“

16:15 – Predsedkyňa senátu Ružena Sabová prerušuje hlavné pojednávanie, pokračovať sa bude zajtra. 

16:15 – Slovo si ešte pred ukončením hlavného pojednávania pre dnešný deň berie Daniel Lipšic. Sudkyni nadiktoval zoznam dôkazov, ktoré by chcel zajtra vykonať. 

16:13 – Zajtra bude vypovedať Alena Zsuzsová, pôjde o mimoriadne dôležitú výpoveď pre celý proces. Okrem nej budú vypovedať aj dvaja svedkovia – členovia sledovacieho komanda Petra Tótha, ktorí údajne za peniaze sledovali novinárov na pokyn Mariana Kočnera. 

16:10 – Podľa svedka síce podnikateľ Molnár používal na zabezpečenie domu alarm, keď prišiel domov, vypínal ho. Koczkás tvrdí, že to vedel blízky okruh jeho ľudí. Na záver svojej výpovede ešte uviedol, že podľa neho Tomáš Szabó nahovoril ďalšieho blízkeho kamaráta, aby falošnú správu o drogovej minulosti zavraždeného Molnára rozšíril. Týmto jeho výpoveď skončila. 

16:00 – Svedok Koczkás tvrdí, že sa so zavraždeným podnikateľom Molnárom poznal od škôlky. bol vraj čestný, ľuďom pomáhal a mohli mu závidieť majetok. „Myslím si, že bol bohatý. Na naše pomery,“ dodal s tým, že sa o Molnárovi vedelo, že požičiaval peniaze. 

15:50 – Peter Koczkás rovnako potvrdzuje, že sa po vražde Petra Molnára šírili informácie o tom, že mal byť zapletený do obchodov s drogami, tieto informácie však považuje za nepravdivé. Teóriu podľa neho šíril aj Szabó, ktorý hovoril, že bol s Molnárom v Budapešti a cudzím ľuďom odovzdával hotovosť v sáčku. Koczkás si myslí, že toto Szabó hovoril, lebo chcel odpútať pozornosť od skutočných motívov vraždy. 

15:43 – Svedok Meszáros v svojej výpovedi opísal všetky skutočnosti, ktoré mu boli známe v súvislosti s vraždou. Hovoril o tom, že okolo pozemku Petra Molnára bol betonový plot. Dvere do domu boli podľa svedka rozbité tesne pri kľučke, podobne vypovedal minulý týždeň Miroslav Marček, keď sa k vražde Petra Molnára priznal. Výpoveď svedka Meszárosa končí a prichádza posledný dnešný svedok Peter Koczkás.

15:30 – Meszáros ďalej vypovedá, že aj keď sa po vražde Molnára hovorilo o jeho drogových aktivitách, on o nich vedomosť nemá. 

15:24 – Výsluch tohto svedka prebieha v maďarčine za sprievodu tlmočníčky. 

15:22 – Meszáros ďalej opísal, že pracoval ako zamestnanec v autobusovej firme Molnára, kde pracovali aj Szabó a Marček. Nemá však vedomosť o ich vzájomnom vzťahu. 

Podľa Meszárosa firma Molnára bola zisková, mzdu dostával vždy včas. 

15:20 – Vypovedať ide Zsolt Meszáros, vypovedá hlavne k prípadu vraždy podnikateľa Molnára, ku ktorej došlo v decembri 2016. 

Vo výpovedi Meszáros najprv opisuje, že Tomáša Szabóa pozná zo strednej školy, kam cestovali rovnakým autobusom. Ďalej opisuje deň vraždy podnikateľa Molnára zo svojej perspektívy. Keď ho Molárova sestra poprosila, aby sa šiel pozrieť k nemu domov, pretože sa neozýval, zistil, že vstupné dvere do domu sú rozbité, ale auto podnikateľa bolo zaparkované pred domom. 

Zatelefonoval pre to sestre Petra Molnára, ktorá mu povedala, aby po ňu prišiel a keď sa vrátili, spoločne vstúpili do domu. Prvá išla ona a ako prvá vstúpila do spálne, kde ležal zavraždený Peter Molnár. Opisuje, že sestra zavraždeného Molnára kričala a on objavil telo s červenou škvrnou na hlave. Následne zavolali záchranku.

Odporúčané
Príbeh ako z detektívky. Bratranci chceli obrať bohatého podnikateľa z Kolárova. Jeden sa priznal, že pre peniaze neváhal vraždiť Príbeh ako z detektívky. Bratranci chceli obrať bohatého podnikateľa z Kolárova. Jeden sa priznal, že pre peniaze neváhal vraždiť 17. januára 2020, 16:56

15:08 – Sudkyňa oznámila, že dnes po skončení hlavného pojednávania sa bude zaoberať návrhom Daniela Lipšica o vykonaní digitálneho dôkazu – prepisov z údajnej komunikácie z Threemy. O tom, ako senát rozhodol, sa dozvieme zajtra. 

15:05 – Výsluch Mareka Paru skončil, vypovedať budú svedkovia, ktorí by mali mať znalosť o vzťahu medzi obžalovanými Marčekom a Szabóom a zavraždeným podnikateľom Petrom Molnárom. 

15:00 – Túto teóriu potvrdzuje aj Marek Para. Pýta sa na vizáž Maroša Vachnu v lete 2018. Svedok odpovedá, že vyzerá približne rovnako, maximálne zapustil bradu. 

14:55 – Daniel Lipšic sa opýtal na výšku svedka Maroša Vachnu. On mu odpovedá, že má asi 174 centimetrov.

Lipšic sa ho zrejme pýta túto otázku v kombinácii s predchádzajúcou o návšteve v Komárne kvôli tomu, pretože Zoltán Andruskó v svojej výpovedi uviedol, že videl so Zsuzsovou v Komárne ešte ďalšieho muža. Andruskó tvrdil, že by mohlo ísť o Petra Tótha, ten však túto skutočnosť poprel. 

14:53 – Lipšic a Kvasnica sa pýtajú na majetkové pomery Zsuzsovej, zaujíma ich, odkiaľ mala peniaze. Svedok odpovedá, že na neho pôsobila ako obyčajná žena a tvrdila mu, že mala našetretné nejaké peniaze. Zsuzsovú videl na novšom modeli značky Mercedes, malo ísť o SUV bielej farby. 

14:50 – Svedok Maroš Vachna si ďalej spomína na stretnutie so Zsuzsovou v jej mieste bydliska, na stretnutie prišla s dcérou. „V Komárne sme sa stretli asi raz, bol to nejaký hotel alebo tak. Aj som nocoval na tom hoteli, myslím, že len raz,“ odpovedá Vachna s tým, že stretnutie mohlo byť na konci augusta alebo na začiatku septembra 2017. 

14:45 „Žiadala vás o pomoc?,“ pýta sa sudkyňa Vachnu. Svedok odpovedá, že mu spomenula kauzu zmenky a tvrdila mu, že sú zmenky pravé a sú tam aj znalecké posudky. V tejto súvislosti ho požiadala o pomoc. On jej vraj odpovedal, že na to nie je kompetentný a nevedel jej pomôcť. Maroš Vachna nevie odpovedať, prečo sa Zszusová so žiadosťou o pomoc išla práve za ním. 

Vachna tvrdí, že sa o Kočnerovi so Zsuzsovou nebavili. Vie, že bol krstným otcom jej dcéry. 

14:42 – Prítomní už nie sú ani rodičia poškodených Zlatica Kušnírová a Kuciakovci, v pojednávacej miestnosti sú len ich právni zástupcovia. 

14:35 – Prokurátor po sérii otázok špecifikuje, že jeho cieľom bolo vypočuť svedka, aby preukázal, aký mala vzťah Zsuzsová so svojou dcérou a čo všetko pre ňu bola ochotná urobiť. 

14:26 – Maroš Vachna spomína na december 2017. „Prišla s návrhom, že by chcela urobiť darček svojej dcére. Navrhla možnosť, že pozná niekoho v reklamnej agentúre a je taká možnosť, že aj z predchádzajúcich fotiek, ktoré vyšli celkom dobre, vystaviť bilbord v Bratislave,“ hovorí svedok. Zsuzsová navrhla, že mesiac prenájmu plochy zaplatí ona a jeden mesiac má zaplatiť svedok. 

Pravdepodobne ide o tento bilboard, ktorý zverejnila v decembri 2017 na svojej stránke značka Natasha Azariy

Záznam z 5. dňa zo súdu s Kočnerom: Ján Kuciak výrazne ohrozoval beztrestnosť Mariana Kočnera, tvrdí Marek Vagovič

14:25 – Prokurátor sa ďalej pýta na vzťah medzi Alenou Zsuzsovou a jej dcérou. Vachna odpovedá, že to bol bežný priateľský vzťah, podľa neho to bol normálny vzťah matky s dcérou. „Boli skôr v uzadí, nesnažili sa pretŕčať,“ hovorí Vachna. 

14:20 – „Keďže sme spolu spravili fotenie viackrát, oslovil som ju, keď bola nejaká akcia,“ tvrdí Vachna. Ďalej opisuje, že s ohľadom na vek mohla byť dcéra Aleny Zsuzsovej profesionálnou modelkou, čo mal byť dôvod, prečo s ňou spolupracovali. Vachna tvrdí, že ju na prehliadky vozila Alena Zsuzsová. 

14:12 – Svedok Vachna tvrdí, že obžalovaných Mariana Kočnera, Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka nepozná. Pozná Zsuzsovú v súvislosti s kampaňou na šaty, do ktorej mala byť zapojená jej dcéra. Zopárkrát sa podľa svedka stretli a zopárkrát si písali. Ďalej popisuje, ako Alena Zsuzsová navštívila showroom a ako prebiehalo fotenie. Zatiaľ nie je zrejmé, z akého dôvodu je Maroš Vachna pre prokurátora dôležitý svedok. 

14:05 – Po poučení svedkov o ich právach a povinnostiach bude vypovedať Maroš Vachna. 

Maroš Vachna je majiteľom firmy, ktorá sa zaoberá výrobou a požičiavaním šiat a fotografovaním. Alena Zsuzsová využila služby tejto firmy pre svoju dcéru. Neskôr mala Zsuzsová požiadať Vachnu o pomoc, keď chcela zabezpečiť prepustenie Mariana Kočnera. 

14:04 – Dnes už neočakávame zásadnejšie informácie vo výpovediach, pokiaľ ide o prípad vraždy novinára a jeho snúbenice, čo sa odrazilo aj na záujme médií, ktorý je výrazne nižší. 

14:02 – Vypovedať dnes ešte bude Maroš Vachna a dvaja svedkovia, ktorí by mali mať znalosť o vzťahu medzi obžalovanými Marčekom a Szabóom a zavraždeným podnikateľom Petrom Molnárom. Svedok Zsolt Mészárosz bude vypovedať v maďarčine prostredníctvom tlmočníčky, svedok Peter Koczkás bude vypovedať v slovenčine.

14:00 – Hlavné pojednávanie pokračuje, jediným prítomným obžalovaným je dnes Tomáš Szabó. 

13:20 – Aj právny zástupca Kočnera Marek Para odpovedal na otázky novinárov. Myslí si, že Mariana Kočnera dopredu odcudzujeme a ku článkom Kuciaka, o ktorých dnes hovorili novinári z Aktualít, sa nebude vyjadrovať, kým nebudú vykonané ako listinný dôkaz. „Jednou z námietok určite bude odopretie práva na spravodlivý proces a prezumpciu neviny,“ reagoval Para na dnešné výpovede svedkov. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Ján Kuciak výrazne ohrozoval beztrestnosť Mariana Kočnera, tvrdí Marek Vagovič
Zdroj: TASR - Michal Svítok

13:10 – Počas obednej prestávky sa pred novinárov postavil právny zástupca rodičov Jána Kuciaka Daniel Lipšic, ktorý skonštatoval, že sa podľa neho zatiaľ proces hýbe správnym smerom. „Dôkazná situácia, ktorá je v obžalobe, sa posilňuje skoro každým dňom aj voči objednávateľovi skutku,“  povedal Lipšic. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Ján Kuciak výrazne ohrozoval beztrestnosť Mariana Kočnera, tvrdí Marek Vagovič
Zdroj: TASR – Jakub Kotian

13:00 – Sudkyňa ohlasuje 60-minútovú prestávku na obed. 

12:56 – „Jediným človekom, ktorý mal motív zavraždiť Jána Kuciaka a Maroša Žilinku, bol Marian Kočner,“ hovorí Daniel Lipšic počas záverečného komentára ku svedkom – kolegom Jána Kuciaka. Vníma ich ako dôležitých svedkov a ich výpovede v kombinácii s výpoveďami Andruskóa a ďalších dodávajú dôveryhodnosť. 

12:55 – Svedok tvrdí, že mal priamo od Kuciaka v roku 2017 informácie o tom, že na svojich článkoch s nikým nespolupracoval. Nespolupracoval s právnikmi ani vyšetrovateľmi, vraj to bolo aj preto, lebo boli v svojich zisteniach výrazne pozadu oproti nemu. 

12:50 – Daniš spomína na článok týkajúci sa kauzy Donovaly z roku 2017, ktorý vnímal ako prelomový. Po jeho publikovaní sa pohlo vyšetrovanie a práve zistenia Kuciaka mali mať výrazný vplyv na túto skutočnosť. 

12:45 – Daniš ďalej špecifikuje svoj vzťah s Jánom Kuciakom. Tvrdí, že sa mu Kuciak zveril, že si myslí, že je sledovaný, nie je si však istý, či vravel Kuciak o fyzické sledovanie alebo o sledovanie komunikácie cez internet, ale skôr si myslí, že to bola druhá možnosť. Ak išlo o citlivejšie záležitosti, s Kuciakom ich preberali osobne. 

Telefonát Kočner-Kuciak Daniš pred vraždou nepočul. Vnímal to ako „mäkkšiu formu vyhrážky“ alebo „varovania.“ Myslí si, že Kuciaka to stálo život, lebo sa nenechal zastrašiť. 

12:41 – Svedok Dag Daniš vo výpovedi pred senátom uvádza, že podľa neho Marian Kočner spolupracoval s SIS v čase, keď tam pracoval Ivan Lexa. 

12:40 – Dag Daniš tvrdí, že mu v deň, keď bola vražda medializovaná, volal Peter Tóth. Tvrdí, že mu nehovoril nič špeciálne, len že sú v redakcii otrasení, mal však dojem, že chcel Tóth zistiť, aká je nálada v redakcii a ako budú postupovať. Svedok Peter Tóth vypovedal proti Marianovi Kočnerovi minulý týždeň asi 8 hodín.

12:38 – Podľa Daniša nešlo len o články, problém bol širší a hlbší, pretože Kuciakova schopnosť odhaliť zahraničné schránkové firmy ohrozila aj ďalších ľudí v okolí Kočnera.

12:35 – Dag Daniš v spontánnej časti opisuje, čomu sa Kuciak v článkoch venoval. Tvrdí, že zavraždený Kuciak mal „tonu materiálov nielen na Mariana Kočnera, ale aj na spoločnosť Penta Investments.“

12:30 – Vypočutie svedkyne sa  skončilo, ako posledný z Kuciakovych kolegov bude dnes vypovedať Dag Daniš. „Mariana Kočnera poznám od roku 1998 z čias, keď sa pokúsil obsadiť alebo ovládnuť televíziu Markíza,“ začína Daniš s tým, že zvyšok obžalovaných nepozná. 

Dag Daniš (vpravo)

LIVE zo súdu s Kočnerom: Ján Kuciak výrazne ohrozoval beztrestnosť Mariana Kočnera, tvrdí Marek Vagovič
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

12:28 – Dömeová na záver výpovede povedala, že podľa nej bolo motívom Mariana Kočnera zklividovať bystrého človeka, ktorého články mohli ohroziť jeho majetok a privodiť mu trestné stíhanie. 

12:26 – „Bol neuveriteľne dobrý a láskavý chlapec,“ opisuje povahu Kuciaka svedkyňa a prirovnáva ho k veľkému plyšovému medveďovi. Hovorí to preto, že jej ochotne pomáhal v pracovnom obore opakovane, aj keď sa nevedela niečo naučiť.

Pri týchto slovách bolo vidieť pozitívnu emóciu na tvárach rodičov. 

12:25 – Podľa svedkyne bola najväčšia kauza, ktorej sa Kuciak vo vzťahu s Kočnerom venoval, kauza Donovaly, a to práve preto, že keď podrobne rozobral uznesenie vyšetrovateľa, ktorého nakoniec obvinili. 

12:24 – Dömeová uvádza, že jej po telefonáte s Kočnerom Kuciak tvrdil, že sa ničoho nebojí. 

12:20„Viem, že písal viacero článkov o Marianovi Kočnerovi,“ uvádza svedkyňa Dömeová s tým, že vie, že Kuciak písal o Technopole, Donovaloch, WELTEN, o zmenkách a karuselových podvodoch. V roku 2017 bola Dömeová na materskej dovolenke, preto s Kuciakom na väčšine článkov nespolupracovala. 

„Nerozprával mi len o veciach, ktoré sa týkali Kočnera,“ tvrdí. Dodáva, že jej Kuciak  po jej návrate z materskej dovolenky hovoril, že písal o synovi Tibora Gašpara a o Krajmerovcoch.

12:18 – Svedkyňa špecifikuje, že pozná a stretla sa len s Marianom Kočnerom. Bolo to asi 9-10 rokov to zadu, kde s ním robila online rozhovor. Potom s ním ešte raz telefonovala. 

12:17 – Ako ďalšia vypovedá svedkyňa Annamária Dömeová – novinárka, ktorá bola kolegyňou Kuciaka v investgatívnom tíme pod vedením Mareka Vagoviča v portáli Aktuality. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Ján Kuciak výrazne ohrozoval beztrestnosť Mariana Kočnera, tvrdí Marek Vagovič
Zdroj: TASR – Jakub Kotian

12:15 – Ako posledný sa pýtal právny zástupca Zlatice Kušnírovej, ktorého zaujímali podrobnosti z tlačovej konferencie, na ktorej zahnal Kuciak do kúta Kočnera. Po špecifikácii počasia, oblečenia Kočnera a ďalších podrobností výpoveď svedka Petroviča sa skončila. 

12:10 – „Keď ho Kočner napádal, nebol nahnevaný, bral to racionálne,“ spomína na Jána Kuciaka Petrovič. 

12:05 – Podľa Petroviča bol Ján Kuciak veľmi pracovitý. Do kancelárie si nosil obed, aby mohol pracovať aj počas obednej prestávky. Kuciak dokázal podľa svedka rozkódovať čísla a údaje z rôznych dostupných zdrojov a dokázal z nich vytvárať reťazce obchodných rokov. „Keby sa mal možnosť dožiť dlhšie, dnes by patril k najpoprednejším slovenským novinárom,“ dodal Petrovič už s roztraseným hlasom. 

„Myslím si, že motív na jeho vraždu mal určite Marian Kočner,“ hovorí Petrovič, pretože podnikateľ nevedel, ako ukončiť sériu článkov, ktorým sa Kuciak dlhodobo venoval.

12:02 – Slovo si berie Marek Para, tentokrát fúkol do mikrofónu slabšie. Pýta sa na to, čo vie Ján Petrovič o svedkovi Petrovi Tóthovi, ktorý vypovedal v neprospech Kočnera minulý týždeň a reláciu Na pranieri. 

12:00 –  Petrovič si spomína na kauzy, ktorým sa Kuciak venoval. Podobne ako Peter Bárdy a Marek Vagovič, aj on si spomenul na to, že Ján Kuciak pomáhal aj viacerým svojim kolegom s článkami. Zaujímal sa o všetko, čo malo podtón ekonomickej trestnej činnosti. 

11:55 – „Na Kočnera sa nešpecializoval, niekedy písal o Bödörovcoch,“ hovorí Petrovič a menuje aj osoby, o ktorých rozprával vo výpovedi aj Marek Vagovič – Výboh, Brhel, Poor a Široký. Petrovič nevie o iných ľuďoch okrem Kočnera, ktorí by sa Kuciakovi vyhrážali. 

11:54 – „V prvopočiatku Kočnera ani nevypočuli, vypočuli ho až vtedy, keď bol on (pozn. red. Ján Kuciak mŕtvy,“ dodáva Petrovič v náväznosti na to, že Ján Kuciak podal na Kočnera trestné oznámenie. 

11:50 – Petrovič sa vracia k známej nahrávke telefonátu Kočner-Kuciak. „Bolo tam cítiť, že Kočner nechápe, že takéto veci sa dajú zistiť z verejných zdrojov a bol presvedčený, že ho niekto naviguje. Začal sa mu povýšeneckým tónom vyrážať,“ tvrdí svedok. „Predovšetkým Marek Vagovič bol znepokojený tým telefonátom, ale predovšetkým už v tom telefonáte bol znepokojený Janko Kuciak.“

11:48 – Teraz hovorí Ján Petrovič o tom, ako fungoval investigatívny tím pod vedením Mareka Vagoviča. Tvrdí, že osobne nezasahoval do výberu článkov, občas ich však editoval, keď Vagovič nemal čas.

11:46 – „Janko Kuciak mi porozpráva background ku kauze zmenky,“ tvrdí Ján Petrovič.

Odporúčané
5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 9. septembra 2019, 8:22

11:45 – Ján Petrovič ďalej spomína na svoj pracovný kontakt s Kočnerom. Aj on bol pri tom, keď Ján Kuciak púšťal v redakcii telefonickú nahrávku, kde obžalovaný podnikateľ hovoril Kuciakovi, že bude zbierať špinu na jeho rodinu. 

11:40 – Petrovič nepoznal obžalovaných Szabóa a Marčeka. Od roku 2012 mal vedomosť o tom, že Alena Zsuzsová existuje, a to v súvislosti so zavraždeným primátorom Hurbanova. Meno Mariana Kočnera pozná už od 90. rokov kvôli kauze Technopol a kvôli kauze Gamatex. „Pravdepodobne som niečo o ňom publikoval, keď kandidoval za primátora Bratislavy,“ spomína si svedok Petrovič na Kočnera.

11:37 – Po prestávke bude vypovedať Ján Petrovič – šéf reportérov pracujúci pre portál Aktuality. 

Ján Petrovič bol kolegom Kuciaka, pričom spolupracovali napríklad na článku v súvislosti s vyšetrovaním kauzy hotelov Donovaly. Petrovič potvrdil, že bol prítomný pri stretnutí Kočnera a Kuciaka. Išlo o stretnutie, ktoré je zaznamenané na internete.

Petrovič bol prítomný aj pri známom telefonáte medzi Kočnerom a Kuciakom, kde podnikateľ povedal známu vetu: „Začnem sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, vášmu otcovi a vašim súrodencom.“ 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Ján Kuciak výrazne ohrozoval beztrestnosť Mariana Kočnera, tvrdí Marek Vagovič

11:30 – Počas prestávky sa novinári pýtali Mareka Vagoviča, či je rád, že na pojednávaní nebol prítomný Marian Kočner. On skonštatoval, že asi áno, lebo by možno skĺzol do emočnejších prejavov. 

11:24 – Predsedkyňa senátu vyhlásila 15-minútovú prestávku.

11:20 – „Čo sa týka Dobroslava Trnku, o jeho väzbách sme vedeli už pred vraždou, čo sa týka Roberta Kaliňáka – detto,“ dodáva Marek Vagovič s tým, že väčšinu údajných prepojení podnikateľov na najvyššie poschodia štátu odhalili až po vražde. 

11:19 – „Ak si dobre spomínam, nebolo v talóne nič také konkrétne. Viem, že mal ešte pripravené veci, ktoré sa týkali nitrianskej skupiny Bödöovcov, neskôr z jeho poznámok boli informácie zrekonštruované a tento článok bol aj publikovaný,“ vysvetľuje Vagovič, že Kuciak nemal pred smrťou pripravený žiadny ďalší článok na Kočnera a opisuje podstatu článku o Bödörovcoch.  

11:15 – „Z toho čo dnes už viem, z toho, čo bolo publikované a z priamych a nepriamych dôkazov som na 100 % presvedčený, že je objednávateľom vraždy,“ tvrdí pred súdom Marek Vagovič na adresu Mariana Kočnera. 

11:13 –„Bol precízny v zbieraní a overovaní dát, ktoré vedel dávať do logických celkov a potom ich zverejňovať, tým bol pre mnohých nebezpečný. Ľudsky možno ani nepoznám pokornejšieho človeka,“ opisuje povahu Jána Kuciaka Marek Vagovič na podnet Daniela Lipšica. 

11:12 – Slovo si berie Marek Para, začína fúknutím do mikrofónu. Funguje. Právny zástupca Kočnera sa svedka pýtal, či si spomenie, či uverejňoval po zadržaní Mariana Kočnera informácie o jeho osobe. Vagovič si nespomína. 

11:08 – Marek Vagovič sa vyjadruje ku relácii Na pranieri. Vedel o nej, lebo bolo pár častí zverejnených. Spomenul si práve na časť o Eugenovi Kordovi, ktorá je dostupná na internete. 

11:05 – „Po vyhrážke v telefóne bolo zjavné, že mu to nie je jedno ale napriek tomu v práci pokračoval, ja som si do 21. februára, kedy sme sa poslednýkrát rozprávali, nevšimol nič,“ odpovedá Marek Vagovič na otázku prokurátora, či videl zmenu správania u Jána Kuciaka pred vraždou. Ďalej opisuje, o čom bol ich rozhovor z 21. februára 2018 – v deň vraždy. Rozprávali sa o článku v súvislosti s talianskou mafiou. 

V súvislosti kauzou o talianskej mafii zaznelo v pojednávacej miestnosti aj meno Roberta Fica, ktorého chceli osloviť, aby sa ku kauze vyjadril. Vagovič tvrdí, že to bola kauza takých rozmerov, že by mohla položiť vládu. 

11:00 – Marek Vagovič tvrdí, že profesionalitu Jána Kuciaka dokazovala aj skutočnosť, že na neho bolo minimum žalôb napriek tomu, že písal o veľmi vplyvných osobách. 

10:55  „Bolo preukázateľné, že vďaka článku Jána Kuciaka mal Marian Kočner problémy,“ hovorí svedok Marek Vagovič. Primárne vo výpovedi uvádza, akým témam sa Kuciak venoval a z akých zdrojov vychádzal. „On si takmer všetko vedel vyhľadať na internete, to bola jeho výhoda a kvôli tomu bol taký nebezpečný,“ dodáva na adresu Kuciaka s tým, že aj v redakcii boli často prekvapení, čo všetko bol schopný nájsť aj vzhľadom na nízky vek. 

10:48 – Šéf investigatívneho tímu opisuje, svoj príchod do portálu Aktuality.

10:45 – Aj Marek Vagovič si spomína na SMS, ktorú poslal Kočner Kuciakovi na Vianoce 2017. Jej obsahom bol link na obchodný register a tri emoji znázorňujúce pusu.

10:42„Výboh, Brhel, Poór, okrajovo aj Široký,“ pokračuje Vagovič o ďalších vplyvných ľuďoch, o ktorých Kuciak písal. „Veľká kauza, ktorej sa aj v spolupráci s inými redakciami venoval, bola kauza Panama Papers,“ dodáva s tým, že Kuciak zistil skutočnosti o Výbohovi a Širokom. V tom čase podľa Vagoviča ukázal Kuciak zahraničným kolegom svoje kvality. 

10:40 – „Bol (pozn. red. Marian Kočner) zatlačený do kúta, a takýto človek, najmä, ak má mafiánsku minulosť, to pravdepodobne rieši aj takým spôsobom, že si objedná likvidáciu daného človeka,“ tvrdí Marek Vagovič v súvislosti s prácou Kuciaka. Sudkyňa ho napomenula, aby nezapájal do výpovede svoje úvahy. 

10:37 – Marek Vagovič spomína na to, ako sa podľa neho Robert Kaliňák smial, keď Kuciak podal na Kočnera trestné oznámenie za vyhrážanie. „Toto mal primárne riešiť štát, myslím si, že v tejto veci veľmi zlyhal.“

10:35 – „Ján Kuciak výrazne ohrozoval jeho (pozn. red. Mariana Kočnera) beztrestnosť, ktorou si bol istý a, samozrejme, aj jeho biznis,“ hovorí Marek Vagovič a postupne počíta, koľko miliónov eur sa mohla týkať každá kauza.

Aj bez 70-miliónových zmeniek napočítal asi 100 miliónov eur, ktoré Kuciakove články Kočnerovi ohrozovali. 

10:32 – Ďalej opisuje spomínaný telefonát, v ktorom Marian Kočner povedal Kuciakovi, že sa bude venovať jeho rodine. „Keď nám to púštal v redakcii, mne prebehol mráz po chrbte.“

Vtedy sa dohodli, že časť nahrávky prepíšu do článku a podajú trestné oznámenie. 

10:31 – Marek Vagovič spomína na tlačovú konferenciu, o ktorej hovoril už Peter Bárdy. Rovnako si spomenul na moment, keď prišiel následne Ján Kuciak do redakcie a všetci ho chválili. „Boli sme na neho hrdí, podarilo sa mu zatlačiť do kúta človeka, ktorý sa všade hrdil svojim IQ.“

10:30 – Svedok Vagovič opisuje články, ktorým sa Ján Kuciak v článkoch venoval. Okrem Mariana Kočnera sa venoval aj spoločnosti Bonul a oligarchom okolo strany Smer.

 „Spolu sme písali aj o Pente v súvislosti s kauzou Gorila, kde sme odkryli nové skutočnosti,“ dodal na záver. 

10:25 „Bolo to niekedy v roku 2007 alebo 2008, kedy ma kontaktoval ako novinára, s tým , že má pre mňa tip na kauzu, ktorá sa týkala vysoko postaveného politika. Párkrát sme sa stretli, opísal mi kauzu podvodu s tým, že som si to ako novinár overoval, nakoniec z toho vyznikol článok, ktorý vyšiel v denníku SME,“ opisuje Vagovič svoj vzťah s Kočnerom z minulosti. Tvrdí, že sa ho aj neskôr snažil Kočner kontaktovať, ďalšie články však už nevyšli. Vagovič tvrdí, že ich vzťah bol žoviálny, Kočner mal pred ním rešpekt. 

Ich vzťah sa podľa slov Mareka Vagoviča zmenil v časoch, keď sa ako investigatívny novinár začal venovať článkom o Dobroslavovi Trnkovi a prokurátoroch. 

Odporúčané
Záznam z 5. dňa zo súdu s Kočnerom: Ján Kuciak výrazne ohrozoval beztrestnosť Mariana Kočnera, tvrdí Marek Vagovič Záznam z 5. dňa zo súdu s Kočnerom: Ján Kuciak výrazne ohrozoval beztrestnosť Mariana Kočnera, tvrdí Marek Vagovič 21. januára 2020, 7:41

10:20 – Výpoveď svedka Petra Bárdyho sa skončila, ako ďalší bude vypovedať Marek Vagovič. 

Ján Kuciak bol súčasťou investigatívneho tímu, ktorý viedol Marek Vagovič. Svedok preto vedel podrobne popísať okruhy tém, ktorým sa Kuciak venoval. Marek Vagovič potvrdil, že sa s Marianom Kočnerom pozná od roku 2008 a pri výpovedi opísal ich pracovný vzťah. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Kočner je človek, ktorý mohol mať motív dať zavraždiť Jána Kuciaka, hovorí Kuciakov šéf
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

10:20 – Peter Bárdy tvrdí, že si 19. februára 2018 (pozn. red. dva dni pred vraždou) písal s Jánom Kuciakom o tom, že ak sa cíti byť v ohrození kvôli článkom o talianskej mafii, zaplatia mu hotel v Prahe, kde ho bude môcť dokončiť, kým bude Martina Kušnírová vo wellnesse.

V tomto momente sa na seba Zlatica Kušnírová a Jozef Kuciak starší pozreli a začali plakať. 

10:15 „Do 21. resp. 26. februára neveril, že na Slovensku niekto môže zabiť novinára pre jeho prácu,“ konštatuje svedok s tým, že možno Taliani budú mať záujem na tom, aby článok nevyšiel, ale nikdy by si nepomyslel, že sa nemôže stať niečo také, ako sa stalo.

10:10 – „Pre Jána Kuciaka bol aj Kočner témou, ktorej sa venoval systematicky, informácie si zbieral priebežne,“ hovorí ďalej svedok „Snažil sa odkryť svet Mariana Kočnera, ktorý sa týkal jeho ad1 biznisových a ad2 vzťahových aktivít.“

„Zaujímali ho sudcovia, prokurátori, procesy,“ upresňuje po tom, čo sa Roman Kvasnica pýta na to, akým spôsobom sa Ján Kuciak venoval aktivitám Mariana Kočnera. Bárdy vysvetľuje, či bolo možné, aby sa dotknuté osoby dozvedeli o tom, že o nich portál píše. Tvrdí, že bol taký prípad. 

10:03 – Peter Bárdy tvrdí, že sa Ján Kuciak bol v sídle Penty a opisuje časový sled pred tým, ako mu Marian Kočner zavolal a vyhrážal sa mu. 

„Keby sa dnes odohral podobný telefonát, novinár, ktorému sa to stalo, má ochranku,“ konštatuje Bárdy.

10:01 – „Marian Kočner mohol dať zavraždiť Jána Kuciaka, mohol byť jedným z tých ľudí, ktorí by ten motív mali,“ dodáva Peter Bárdy. 

10:00 – Podobne ako v prípade poškodených rodičov, aj v tomto prípade otvára Daniel Lipšic citovú stránku veci. Peter Bárdy na jeho podnet opisuje, aký mali kamarátsky vzťah a konštatuje, že Ján Kuciak písal články kvôli vyššiemu princípu – dobru a spravodlivosti. Nikdy vraj túto prácu nerobil pre peniaze, dokonca vraj dostal ponuku s dvojnásobným platom od konkurencie, ale odmietol ju, aby mohol ďalej pracovať s kolegami s Aktualít. 

9:57 – „S touto obavou žijeme dlhší čas, sme si vedomí toho, že sa to môže diať,“ odpovedá Bárdy na Lipšicovu otázku o tom, či si uvedomuje, že novinári môžu byť sledovaní. 

9:55 – Sudkyňa sa pýta na spomínaný výhražný telefonát Kuciakovi. „Samozrejme, že som bol znepokojený, pretože Mariana Kočnera som považoval za nebezpečného človeka, čo vychádzalo z jeho minulosti,“ odpovedá Bárdy. 

9:50 – Posledná otázka Paru bola venovaná osobe svedka Petra Tótha, ktorý vypovedal v neprospech Mariana Kočnera. Bárdy odpovedal, že nevie, čo si mal o ňom myslieť, že nemal v láske niektoré médiá a nevie, čo z toho, čo zverejňuje je pravda a čo naopak nie. 

9:46 – Peter Bárdy odpovedá na otázku Mareka Paru o relácii Na pranieri. „Pripadalo mi to, že si chce pán Kočner iba kopnúť bez toho, aby mal reálne informácie o novinároch,“ odpovedá svedok. 

9:45 – Slovo si  berie Marek Para, podobne ako včera Kočner, aj on dnes fúka do mikrofónu, či funguje. Funguje. Petra Bárdyho sa pýta na kontakt medzi Marianom Kočnerom a Jánom Kuciakom. „Nespomínam si, že by Kočnera ďalej konfrontoval po tom telefonáte, ale pokial viem, tak Kočner písal jemu a bolo to na Vianoce v roku 2017,“ odpovedá Bárdy.

9:43 – Šéfredaktor portálu Aktuality tvrdí, že na niektorých článkoch, ktorým sa začal venovať Ján Kuciak, ešte portál pracuje. 

9:42 – Svedok teraz rozpráva o spoločnosti Bonul, ktorej Kuciak rovnako venoval pozornosť. Ide o firmu, ktorá je úzko prepojená s rodinou Bödörovcov. Išlo podľa Bárdyho o veľkú tému, ktorej sa Kuciak venoval a chcel naďalej venovať. 

9:41 – „On (pozn. red. Ján Kuciak) necítil ani k Marianovi Kočnerovi nenávisť, bral ho ako podnikateľa, ktorý z jeho pohľadu nepodniká čestne,“ tvrdí Bárdy.

9:40 – „Z môjho pohľadu mohla byť nebezpečná aj téma Talianov na východnom Slovensku,“ hovorí Bárdy. 

Aktuality po smrti Kuciaka zverejnili článok Talianska mafia na Slovensku. Jej chápadlá siahajú aj do politiky, ktorý už nestihol novinár dokončiť. 

9:38 – Peter Bárdy ďalej spomína, že Ján Kuciak sa od svojich zahraničných kolegov ako investigatívny novinár naučil, že je potrebné, aby boli články, na ktorý pracoval a informácie, ktoré mal dostupné .

9:35 – „V prípade takej toxickej osoby ako je Marian Kočner sme nadobudli obavu, že by mohlo prísť nebezpečenstvo,“  odôvodňuje Bárdy, prečo podal Kuciak trestné oznámenie na Kočnera po výhražnom telefonáte. 

Vyšetrovateľ uzavrel trestné oznámenie s tým, že Kočner vyhrážkami v telefonáte Kuciakovi nespáchal ani len priestupok.

V tom čase sa minister vnútra za Smer Robert Kaliňák Mariana Kočnera zastal, naopak, portálu Aktuality poslal ofenzívny odkaz: „Mám z toho vyjadrenia pocit, že sa chce zaradiť ako ďalší novinár do vášho denníka. Hľadanie špiny je to, čo robíte vy,“ povedal minister podľa Denníka N

Odporúčané
10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko 10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko 6. októbra 2019, 11:33

9:32 „Bude to rádovo v desiatkách,“ odpovedá Bárdy prokurátorovi na otázku, koľko článkov napísal Kuciak o Kočnerovi. 

9:30 – „Ján Kuciak telefonoval Marianovi Kočenrovi, lebo sme chceli reakciu Kočnera k tým zisteniam, ktoré zistil. Telefonoval mu a písal mu e-maily. Nakoniec bol ten známy telefonát zo septembra 2017. Tomu predchádzal e-mail,“ opisuje Bárdy známy telefonát. 

„Začnem sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, vášmu otcovi a vašim súrodencom,“ reagoval Marian Kočner na otázky o kauze. Celý záznam rozhovoru je dostupný aj na YouTube.

Ďalej Peter Bárdy hovorí aj o osobnom stretnutí Kuciaka a Kočenra. Ide o známe video, kde sa Kuciak dopytoval na informácie o kauze Donovaly. Kočner bol vraj zjavne prekvapený, že Kuciak zistil zaujímavé informácie z voľne dostupných zdrojov. Ján Kuciak bol podľa Bárdyho nervózny po tejto tlačovke, kolegovia ho však podporovali. „Povzbudzovali sme ho, že zrejme Kočnera nachytal,“ hovorí Bardy.

9:28 – Šéfredaktor ďalej hovorí, že z času na čas spolupracovali aj s inými redakciami alebo televíziami, boli veľmi otvorení tomu, aby sa podarilo informovať o korupcii v krajine čo najviac. 

9:27 – Peter Bárdy rozpráva veľmi rýchlo, pre prokurátora opisuje hlavne to,  ako Ján Kuciak pracoval, podľa čoho vyberal, ktorým témam sa bude venovať a s kým komunikoval.

9:25 – Bárdy konštatuje, že Kočner bol pre Aktuality zaujímavý aj kvôli jeho minulosti. Zaoberali sa jeho aktivitami aj kvôli tomu, že bol na mafiánskych zoznamoch, že už v 90. rokoch sa preslávil kauzou Makríza. Šéfredaktor Aktualít dodáva, že Ján Kuciak sa venoval práve Kočenrovi kvôli jeho analytickým schopnostiam. 

„Ťažko povedať, či mu pri tom niekto pomáhal,“ dodáva s tým, že investigatívu Ján konzultoval so svojimi kolegami, ale komplikované operácie, ktoré odkrýval, boli veľmi ťažko vysvetliteľné a ich úlohou bolo hlavne pretransformovať ich do takej reči, aby im rozumel čitateľ. 

9:20 – Bárdy konštatuje, že sa nepozná a nestretol sa s nikým z obžalovaných. Ďalej opisuje prácu investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Tvrdí, že sa v článkoch venoval korupcii a odkrývaní ekonomickej trestnej činnosti. Odhaľoval aj fungovanie karuselových obchodov, medzi ktoré spadala aj Kočnerova kauza Donovaly. Peter Bárdy ďalej opisuje, akým spôsobom dohľadával Ján Kuciak informácie, ktoré mal vždy z domácich alebo zahraničných verejne dostupných zdrojov. „Najväčšia motivácia Jána Kuciaka bola očistiť spoločnosť,“ dodáva. 

9:15 – Aj keď sa dnes Marian Kočner nedostavil, prítomný je jeho právny zástupca Marek Para aj Natália Trubanová. Ako náhradná obhajkyňa Mariana Kočnera bola určená elektronickým náhodným výberom.

Ak sa bude Kočnerov právnik Marek Para riadne dostavovať na pojednávania a komora ho ponechá v advokátskom stave, náhradná obhajkyňa sa ani nedostane k slovu. Jej prítomnosť má byť prevenciou pred obštrukciami. 

9:12 – Ako prvý bude vypovedať Peter Bárdy – šéfredaktor portálu Aktuality. 

Pri vypočutí v prípravnom konaní Bárdy potvrdil, že Ján Kuciak bol jeho podriadený a pri výsluchu opísal, že sa ako investigatívny novinár venoval zbieraniu informácií týkajúcich sa ekonomickej trestnej činnosti s presahom na politiku alebo „toxických“ podnikateľov. Okruhy tém boli napríklad Kočner, Bödörovci, Bašternák, Počiatek alebo Kaliňák. Bárdy pred vyšetrovateľmi hovoril aj o známej SMS, ktorú poslal Kočner Kuciakovi na Vianoce 2017.

LIVE zo súdu s Kočnerom: Kočner je človek, ktorý mohol mať motív dať zavraždiť Jána Kuciaka, hovorí Kuciakov šéf
Zdroj: TASR – Jakub Kotian

9:10 – Sabová konštatuje neprítomnosť obžalovaných Kočnera, Zszusovej a Marčeka a kontroluje prítomnosť poškodených a právnych zástupcov. 

9:00 – Predsedkyňa súdu Ružena Sabová aj dnes pripomína, že nepovolila médiám, aby zhotovovali živý audio alebo video prenos.

V minulosti bol živý prenos povolený na jednom pojednávacom dni v procese v súvislosti s kauzou zmeniek, kde je obžalovaný Marian Kočner a bol oň obrovský záujem.

8:55 – Pojednávanie bude o chvíľu pokračovať piatym dňom, Tomáš Szabó už je prítomný v pojednávacej miestnosti, čaká sa na sudkyňu. 

8:40 – V Justičnej akadémii sú prítomní aj ďalší kolegovia Kuciaka z Aktualít.

LIVE zo súdu s Kočnerom: Ján Kuciak ohrozil článkami Kočnerov majetok vo výške 100 miliónov eur
Zdroj: Viktor Kniš/REFRESHER

8:20 – Dnes sa bude hlavné pojednávanie niesť vo voľnejšom tempe, pravdepodobne bez prekvapivých informácií. Úlohou kolegov Kuciaka bude popísať prácu zavraždeného novinára a to, aký to  bol človek v osobnom živote.. Zajtra by mala vypovedať Alena Zsuzsová, ktorá v prvý deň hlavného pojednávania povedala, že na otázky bude odpovedať až po tom, čo bude vypovedať odsúdený sprostredkovateľ Andruskó. 

8:05 – Novinárov pustia do pojednávacej miestnosti o 8:45. V Justičnej akadémii už je svedok Peter Bárdy – šéfredaktor portálu Aktuality, ktorý bude vypovedať ako prvý. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Ján Kuciak ohrozil článkami Kočnerov majetok vo výške 100 miliónov eur
Zdroj: Viktor Kniš/REFRESHER

7:55 – Vypovedať bude aj šéf investigatívneho tímu, v ktorom pracoval zavraždený Ján Kuciak – Marek Vagovič. Ten tvrdí, že Kuciak venoval podnikateľským aktivitám Mariana Kočnera viac ako 20 článkov, pričom ohrozil jeho majetok až vo výške 100 milionov eur. 

7:42 – Dnes bez Kočnera, Marčeka a Zsuzsovej. 

V utorok budú vypovedať kolegovia Jána Kuciaka. Okrem šéfredaktora portálu Aktuality príde aj šéf investigatívneho tímu, v ktorom novinár pracoval a ďalší zamestnanci, ktorí boli svedkami osobnej aj telefonickej konfrontácie medzi Kočnerom a Kuciakom. Pravdepodobne z tohto dôvodu v závere štvrtého pojednávacieho dňa požiadal právny zástupca obžalovaného Mariana Kočnera o možnosť konania hlavného pojednávania bez prítomnosti Mariana Kočnera. 

Predsedkyňa senátu vyhovela žiadosti a v utorok sa preto bude pojednávať len za prítomnosti obžalovaného Tomáša Szabóa. V stredu bude Marian Kočner v Justičnej akadémii v Pezinku opäť prítomný. Vypovedať by mala Alena Zsuzsová a dvojica svedkov, ktorí mali byť členmi sledovacieho komanda Petra Tótha. 

7:30 – Aj dnes sme v Justičnej akadémii v Pezinku, odkiaľ budeme mapovať piaty deň procesu s Kočnerom a spol. 

Odporúčané
5 najdôležitejších momentov z štvrtého dňa megaprocesu s Kočnerom: Bojí sa Kočner pozrieť do očí kolegom zavraždeného Kuciaka? 5 najdôležitejších momentov z štvrtého dňa megaprocesu s Kočnerom: Bojí sa Kočner pozrieť do očí kolegom zavraždeného Kuciaka? 20. januára 2020, 19:52

Hlavné pojednávanie v prípade dvojnásobnej úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej dnes pokračuje piatym dňom. Obžalovaným Tomášovi Szabóovi, Miroslavovi Marčekovi, Alene Zsuzsovej a Marianovi Kočnerovi hrozí najvyšší možný trest, doživotie za mrežami. Zatiaľ sa priznal len strelec Marček a už odsúdený sprostredkovateľ Zoltán Andruskó.

Priamo z Justičnej akadémie v Pezinku sledujeme priebeh procesu. V utorok 21. januára predvolala sudkyňa Ružena Sabová 8 svedkov – 5 novinárov a kolegov Jána Kuciaka z portálu Aktuality, Maroš Vachna a v závere dňa by ešte mali vypovedať dvaja svedkovia, ktorí by mali mať znalosť o vzťahu medzi obžalovanými Marčekom a Szabóom a zavraždeným podnikateľom Petrom Molnárom. 

Domov
Zdieľať
Diskusia