Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. januára 2020, 11:19
Čas čítania 1:06
Daniel Mikolášik

Požiare v Austrálii sú také veľké, že vytvárajú vlastné počasie. V mnohých častiach vyhlásili stav núdze

NEWS AUSTRÁLIA
Uložiť Uložené

Obrovský mrak je vidieť aj z vesmíru.

Austráliu sužujú ničivé požiare už od septembra. V mnohých častiach krajiny vyhlásili stav núdze, zhorela už oblasť väčšia ako Slovensko a kvôli tragickej situácii zahynulo už takmer pol miliardy zvierat. Najnovšie informácie hovoria, že požiare v štáte na južnej pologuli sú také veľké, že vytvárajú vlastné počasie.

Odporúčané
V austrálskych požiaroch zomrelo už takmer pol miliardy zvierat. Tretina koál zahynula V austrálskych požiaroch zomrelo už takmer pol miliardy zvierat. Tretina koál zahynula 4. januára 2020, 7:35

Ako informuje portál Science Alert, dym z požiarov v buši je tak intenzívny, že disponuje vlastnými klimatickými podmienkami v podobe obrovských búrok, ktoré dané požiare ešte viac zvyšujú. Uvádza to aj úrad pre meteorológiu v štáte Victoria. Na juhovýchodnom cípe krajiny sa vytvárajú oblaky typu pyrocumulonimbus, ktoré celej situácii rozhodne nepomáhajú.

Požiare v Austrálii sú také veľké, že vytvárajú vlastné počasie. V mnohých častiach vyhlásili stav núdze
Zdroj: Reddit/@neilrkaye

Obrovský mrak sa nachádza v nadmorskej výške 16 kilometrov. Ich intenzitu zaznamenávajú aj satelitné snímky. Keď teplo a dym stúpa, má to za následky vytvorenie veľkého nafúknutého oblaku, vďaka ktorému prší.

Pyrocumulonimbus vzniká v dôsledku tepla uvoľneného pri lesných požiaroch, sopečných erupciách či iných mimoriadnych prírodných javoch. Ten môže rozptýliť žeravé uhlíky a popol po veľkej oblasti. Taktiež môže viesť k silnému vetru či tvorbe bleskov, ktoré vzniknuté požiare len zintenzívňujú.

Odporúčané
Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) 25. augusta 2019, 18:16

Za posledné mesiace v štátoch Nový Južný Wales a Victoria vyhorelo už viac ako päť miliónov hektárov pôdy a lesov. V plameňoch zahynulo minimálne 17 ľudí, ďalších 17 je podľa austrálskej verejnoprávnej televízie ABC nezvestných. V Novom Južnom Walese a častiach Viktórie bol vyhlásený stav núdze, cez víkend sa má situácia totiž ešte zhoršiť.

požiare v australii vytvárajú vlastné počasie
požiare v australii vytvárajú vlastné počasie Zdroj: Bom.gov.au
Domov
Zdieľať
Diskusia