Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. decembra 2019, 8:18
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Emily Ratajkowski odmietla státisícovú odmenu od Saudskej Arábie: „Chcem podporovať ženy, LGBTI komunitu a slobodné médiá“

OSOBNOSTI EMILY RATAJKOWSKI SAUDSKÁ ARÁBIA
Uložiť Uložené

Saudská Arábia si kupuje influencerov, ale nie každý je na predaj.

Modelka Emily Ratajkowsi mala na svojich sociálnych sieťach propagovať saudskoarabský hudobný festival MDL Beast. Emily nie je jediná influencerka, ktorú na festival pozvali. Krajina sa týmto snaží zlepšiť si svoje pokrivené renomé.

Ani za štedrú odmenu nechcela propagovať krajinu, ktorá potláča ľudské práva

Emily si je zjavne vedomá situácie ohľadom ľudských práv v Saudskej Arábii, komentuje Diet Prada v príspevku, v ktorom vyzývajú viacerých influencerov, aby si prečítali správy. Podľa ich anonymného zdroja ponúkali až šesťciferné odmeny.

Emily sa pre Diet Prada vyjadrila, že jej záleží na právach žien, LGBTI komunity a na slobode prejavu a slobodných médiách. „Dúfam, že takto pritiahneme pozornosť na neprávosti, ktoré sa tam [v Saudskej Arábii] dejú.“ 

Saudská Arábia sa neteší pozitívnemu PR. Len prednedávnom odsúdili na trest smrti päť ľudí zodpovedných za vraždu novinára Džamála Chášukdžího, ktorý si dovolil kritizovať korunného princa Mohameda bin Salmána. Nadrogovali ho a zaškrtili, jeho telo rozrezali na kúsky a celé týždne klamali o tom, že sa nejaká vražda vôbec stala.

Odporúčané
Novinára uškrtili a vraj aj rozštvrtili, jeho telo dodnes nenašli. Vrahovia dostali trest smrti Novinára uškrtili a vraj aj rozštvrtili, jeho telo dodnes nenašli. Vrahovia dostali trest smrti 23. decembra 2019, 16:08

Zároveň sú v tejto krajine, extrémne potláčané práve žien. Nemôžu podnikať či vlastniť pas, a iba pred rokom im úrady povolili šoférovanie (aj to nie všetkým). Krajina si influencerov kupuje, aby si tak aspoň sčasti napravila skazené renomé. Pozývajú ich na hudobný festival MDL Beast do hlavného mesta Rijádu, no mnohým ich kolegom a ani followerom sa takýto marketing nepáči, píše Buzzfeed News.

 

Na Instagrame ich kritizujú, niektorí sa bránia

Medzi influencerov, ktorých oslovili do spolupráce, patrí aj Sofia Richie s viac ako 6 miliónmi sledovateľov na Instagrame. Nejeden z nich ju v komentároch upozornil na to, čo propaguje. Prízvukujú, že by si mala lepšie vyberať, komu bude robiť reklamu.

Emily Ratajkowski odmietla státisícovú odmenu od Saudskej Arábie: „Chcem podporovať ženy, LGBTI komunitu a slobodné médiá“
Zdroj: Instagram/sofiarichie

Kritizujú aj amerického herca Armieho Hammera, ktoré sledujte vyše milióna ľudí. „Koľko ti zaplatil Mohamed bin Salmán, aby si toto povedal?“ pýta sa ho narovinu jeden muž. „Nikdy nezabudnime na Džamála Chášukdžího,“ píše ďalší.

Emily Ratajkowski odmietla státisícovú odmenu od Saudskej Arábie: „Chcem podporovať ženy, LGBTI komunitu a slobodné médiá“
Zdroj: Instagram/armiehammer

Armie vo svojom príspevku prirovnáva saudskoarabský festival k Woodstocku v 60-tych rokoch. Hovorí o spoločenskom vývoji, ktorý je vraj pomalý, ale pre neho citeľný. Vraj v krajine nastáva kultúrna revolúcia. Práve toto mu mnohí vytýkajú so slovami, že zabíjanie novinárov, obmedzovanie práv žien a menšinových komunít nie je prejavom vývoja.

Domov
Zdieľať
Diskusia