Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. decembra 2019, 16:08
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Novinára uškrtili a vraj aj rozštvrtili, jeho telo dodnes nenašli. Vrahovia dostali trest smrti

NEWS VRAŽDA
Uložiť Uložené

Novinára Džamála Chášukdžího zavraždili 18. októbra 2018.

Saudskoarabský novinár Džamál Chášukdží písal pre Washington Post aj The Guardian a otvorene kritizoval korunného princa Mohameda bin Salmána. V októbri 2018 ho zavraždili na saudskoarabskom konzuláte, vyšetrovatelia OSN za jeho vraždu vinia saudskoarabský režim, píše BBC.

Pracoval pre kráľovskú rodinu, neskôr šiel do dobrovoľného exilu

Chášukdží bol prominentným saudským novinárom, písal napríklad o vzostupe lídra Al-Káidy, Usámu bin Ládina. Desaťročia mal blízke vzťahy so saudskou kráľovskou rodinou, pracoval aj ako ich poradca. Neskôr sa však stal kritikom princa Salmána. Podľa The Guardian chceli, aby prestal používať svoj účet na Twitteri s viac ako 1,5 miliónmi sledovateľov, na ktorom tiež otvorene kritizoval princa.

V roku 2017 odišiel do dobrovoľného exilu do USA. Tam prispieval pre Washington Post, vo svojich článkoch opakovane kritizoval princa Salmána a podľa BBC vo svojom prvom stĺpčeku prejavil strach zo zatknutia.

Džamál Chášukdží

Džamál Chášukdží
Džamál Chášukdží Zdroj: TASR/AP

Zaškrtili ho a jeho telo rozrezali, princ popiera, že by vraždu nariadil on

Novinára naposledy videli 18. októbra 2018 na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule, kde si šiel vybaviť potrebné dokumenty pred svadbou. Jeho snúbenica ho celé hodiny čakala vonku, no už ho nikdy nevidela. V ten deň totiž novinára zavraždili.

Odporúčané
Znásilnenému 15-ročnému dievčaťu odsekol ruky. Keď ho po 8 rokoch pustili z väzenia, bálo sa o svoj život Znásilnenému 15-ročnému dievčaťu odsekol ruky. Keď ho po 8 rokoch pustili z väzenia, bálo sa o svoj život 16. augusta 2023, 14:30

Princ Salmán podľa BBC popieral podozrenia o vražde už od začiatku. Saudská Arábia viac ako dva týždne tvrdila, že novinár z konzulátu odišiel, dokonca podľa Daily Sabah si jeden z vrahov obliekol novinárove šaty, aby jeho odchod zachytili kamery. Neskôr začali tvrdiť, že sa Chášukdží dostal do bitky, pri ktorej zomrel. Rôzni verejní činitelia však podávali rozličné správy, z ktorých sa nedala zistiť skutočná príčina smrti.

Domov
Zdieľať
Diskusia