Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. júna 2018, 19:32
Čas čítania 0:00
Sona O.

Ženy v Saudskej Arábii môžu konečne šoférovať. Čo všetko však majú v 21. storočí stále zakázané?

ZAUJÍMAVOSTI ISLAM SAUDSKÁ ARÁBIA
Uložiť Uložené

Saudská Arábia je jedna z najprísnejších moslimských krajín vo svete. Ženy v nej nemajú takmer žiadne práva, stále nemôžu vlastniť pas či podnikať.

24. mája získalo vodičský preukaz 10 žien v Saudskej Arábii. Hoci u nás je takéto niečo úplnou samozrejmosťou, v moslimských krajinách ženy musia stále tvrdo bojovať za svoje práva. Vodičák je iba ihla v kope sena diskriminačných zákonov, ktorým musia mnohé moslimky čeliť. Čo všetko majú ešte aj v roku 2018 zakázané?

1. Vydávať sa/rozvádzať podľa slobodnej vôle

Žena sa bez súhlasu svojho otca, brata alebo iného mužského príbuzného nemôže vydať ani rozviesť. Vo veľa arabských krajinách je nežnejšie pohlavie stále majetkom muža a práva na vlastný názor či slobodné rozhodovanie sú im odopierané. V momente, keď sa žena vydá, prechádza z vlastníctva otca do vlastníctva manžela. Muži potom vystupujú ako právni zástupcovia ženy, rovnako ako je to v západnom svete pri deťoch a nepríčetných ľuďoch. Žena teda v Saudskej Arábii právne neexistuje. 

Ženy v Saudskej Arábii môžu konečne šoférovať. Čo všetko však majú v 21. storočí stále zakázané?
Zdroj: Tribes of the World - Flickr

2. Vlastniť pas

Moslimky zo Saudskej Arábie nemôžu vycestovať bez sprievodu svojho mužského právneho zástupcu. "Vďaka" tomu nepotrebujú vlastniť ani pas. 

3. Nechať sa operovať bez súhlasu muža

A to dokonca ani v prípadoch, kedy je vážne ohrozený ich život.

4. Ukazovať sa na verejnosti bez burky 

Žiadna cudná žena sa nemôže v uliciach ukázať bez tohto moslimského odevu. Ak by tak urobila, automaticky by bola považovaná za ľahkú, skazenú nemravnicu a došlo by k absolútnej degradácii jej spoločenského postavenia. 

Ženy v Saudskej Arábii môžu konečne šoférovať. Čo všetko však majú v 21. storočí stále zakázané?
Zdroj: Pixabay

5. Stretávať sa s mužmi mimo rodiny

Dievčatá sa striktne stretávajú iba s dievčatami. Ich kontakt s mužmi je absolútne obmedzený iba na členov rodiny. 

6. Podnikať

Nie je to síce nemožné, no ani biznis v Saudskej Arábii nie je ľahký. Ak si chce žena otvoriť vlastnú firmu alebo založiť živnosť, potrebuje minimálne dvoch mužov, ktorí sa za ňu zaručia.

7. Jesť v reštaurácii bez rodinnej sekcie

Klientelu barov a reštaurácií tvoria väčšinou iba muži. Ak sa aj stane, že do nejakej príde žena, musí sedieť v oddelenej časti určenej pre rodiny. Okrem toho nemôže vojsť ani predným vchodom, použiť musí bočné dvierka

8. Starať sa o deti po rozvode

Po legálnej separácii od manžela sú moslimky v podstate odpísané. Nikto sa s nimi už znova neožení, sú znesvätené, použité, nežiadúce a v podstate predstavujú absolútne dno spoločnosti. Aby im to nebolo málo, o ich deti sa po rozvode starajú muži a ony ich vo väčšine prípadov už nikdy viac neuvidia

9. Spravodlivý súd

Ako sme už spomínali, žena v Saudskej Arábii právne akoby neexistovala. Jej svedectvo má iba polovičnú hodnotu v porovnaní s mužovým a po rodičoch dedí tiež o polovicu menej majetku ako jej bratia.

Ženy v Saudskej Arábii môžu konečne šoférovať. Čo všetko však majú v 21. storočí stále zakázané?
Zdroj: pixabay.com

10. Otvoriť si bankový účet

V krajine existuje iba pár zamestnaní, čo môžu vykonávať. To najpopulárnejšie je predavačka, no svoju výplatu si neužijú tak ako muži. Nemôžu si totiž otvoriť vlastný bankový účet. 

Domov
Zdieľať
Diskusia