Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. decembra 2019, 13:40
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Krásny Jaguar F-Type prišiel o V6-ku, nabral však na dravosti a sile V8-čky

Krásny Jaguar F-Type prišiel o V6-ku, nabral však na dravosti a sile V8-čky
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://media.jaguar.com/news/2019/12/new-jaguar-f-type-0" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">jaguar.com</a>
TECH
Uložiť Uložené

Malý športiak prešiel rozsiahlou modernizáciou.

Dlhé mesiace sme boli svedkami toho, že Jaguar vo veľkom testuje nový F-Type, teda 2-miestny športiak, ktorý nielen krásne vyzerá, ale aj fantasticky znie a jazdí. Súčasná generácia je na trhu už od roku 2013, nejednému z nás sa preto naskytla otázka, či ide o facelift alebo novú generáciu. V štandardnom životnom cykle by sa dal očakávať nový nástupca. Avšak, mimo mainstreamových modelov, obzvlášť u športových počinov, je  životnosť oveľa dlhšia, preto privítaj „len” značne modernizovanú podobu.

 
Jej podstatou je úplne nová predná časť, ktorá by mohla nabádať na to, že ide naozaj o úplne nové auto. Pravdou ale je, že vo veci je rozsiahly facelift, ktorý priniesol ešte prísnejšie tvary a po novom horizontálne orientované úzke full-LED svetlomety. Tvar zmenila aj kapota či nárazník, ktorý je agresívnejší.

 

Krásny Jaguar F-Type prišiel o V6-ku, nabral však na dravosti a sile V8-čky
Zdroj: media.jaguar.com


Pri pohľade z profilu sú zmeny len v detailoch, a to či už ide o nové dizajny diskov alebo odtiene karosérie. Zadná časť si charakteristický tvar ponecháva, úzke a do strán zachádzajúce LED-kové svetlá sú ale upravené, majú hranatejší tvar a vynovenú grafiku.

 
Zásadnou zmenou v interiéri sú modernejšie technológie - pred vodičom sa nachádza nový 12,3” digitálny prístrojový štít so športovou grafikou, naopak uprostred je to vylepšený 10” displej s modernejším prostredím. Nechýba už ani systém Apple CarPlay či Android Auto. Zároveň sa do ponuky začlenili nové typy dekórov, farebných kombinácii a niekoľko novších ovládačov. Mimochodom, facelift sa týka ako verzie Coupe, tak i Roadster.

Krásny Jaguar F-Type prišiel o V6-ku, nabral však na dravosti a sile V8-čky
Zdroj: media.jaguar.com

Pomerne veľké zmeny evidujeme pod kapotou. Základný agregát síce naďalej zastupuje 2-litrový benzínový štvorvalec s výkonom 221 kW / 300 koní, 400 Nm a výhradne zadným pohonom. Pre európsky trh sa ale (pravdepodobne skrz prísne normy) z ponuky vytráca šesťvalcový variant, ktorý sa stáva doménou už viac-menej len amerického trhu. Chvála bohu, kompresorom preplňovaný osemvalec z európskej ponuky nevypadáva.

Odporúčané
Elektrické Audi dostalo update. E-tron má väčší dojazd, novú verziu a športový paket Elektrické Audi dostalo update. E-tron má väčší dojazd, novú verziu a športový paket 1. decembra 2019, 9:13


Podotknúť treba, že dokonca ide o nový generáciu V8-čky, ktorá bude navyše po ruke v dvoch variantoch. Slabšie vyhotovenie má 331 kW / 450 koní a 580 Nm, pričom k dispozícii je ako vo vyhotovení RWD, tak i AWD. Zlatým klincom ponuky je variant F-Type R s výkonom 423 kW / 575 koní a 700 Nm. R-ko dokáže vďaka štandardnému pohonu všetkých štyroch kolies akcelerovať na stovku za 3,7 sekundy, maximálka je pritom 300 km/h.

 
Vo všetkých prípadoch sa o prenos sily stará 8-stupňový automat. Zaujímavosťou pritom je, že R-ková verzia má po facelifte o 25 koní viac, čím sa dotiahla na doterajšiu verziu SVR. V tomto momente však nemáme žiadnu informáciu o tom, či a ak, tak kedy príde na scénu.

Domov
Zdieľať
Diskusia