Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2019, 17:10
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

V Malajzii vyhynul druh vzácneho nosorožca

NEWS
Uložiť Uložené

Ázijská krajina zo zápasu o záchranu vzácneho zvieraťa vypadla.

Malajzia prišla o svojho posledného nosorožca sumatrianského, informuje BBC. 25-ročná samica s menom Iman mala už dlhšie rakovinu, no predsa zomrela skôr, ako sa očakávalo. Bola poslednou svojho druhu v Malajzii a na celom svete ich zostáva ani nie 100 kusov. Kriticky ohrozené zviera doplatilo na zmenšovanie jeho prirodzeného prostredia a pytliactvo.

„Odkedy bola Iman v marci roku 2014 zachytená, dostávala najlepšiu starostlivosť a pozornosť,“ povedala miestna politička Christine Liew. Nosorožec sumatriansky je najmenším a najsrstnatejším druhom nosorožca. A samozrejme, je na pokraji vyhynutia. Kedysi sa preháňal od Indie cez Mjanmarsko až po Indonéziu. Svoj domov na ostrove Borneo však v dôsledku ťažobnej katastrofy stráca. Rovnako aj ďalšie vzácne druhy zvierat na ostrove.

V Malajzii zahynul posledný druh vzácneho nosorožca
V Malajzii zahynul posledný druh vzácneho nosorožca Zdroj: Charles W. Hardin

ČT dodáva, že vedcom sa podarilo získať jej vajíčka, ktoré nájdu svoje využitie pri snahe o reprodukciu. Málo samcov sa nachádza už len na ostrovoch Borneo a Sumatra.

Domov
Zdieľať
Diskusia