Ak máš chuť na sladký obed, toto je tá správna voľba. Sýty ryžový nákyp s dávkou bielkovín a čokoládou rozhodne stojí za vyskúšanie.
Obed, dezert, potréningové jedlo... skrátka výborná možnosť pri každej príležitosti. Ryžový nákyp si asi mnohí pamätáme zo školských jedální preliaty presladeným ovocným sirupom. My sme si pripravili recept na čoko verziu s vyšším obsahom bielkovín. Príprava je jednoduchá, povariť ryžu, vmiešať zvyšné suroviny a šup s nákypom do rúry. Nákyp je pomerne sýty, takže ak si ho chceš dopriať len ako dezert, nakrájaj si ho na viacero menších kúskov. Chceli sme ho v pevnejšej konzistencii, no ak preferuješ šťavnatejšiu a kašovitejšiu verziu, stačí priliať viac vody/mlieka.
INGREDIENCIE
200g ryže (použili sme basmati)
300ml mlieka
2 vajíčka
400ml vody (ak chcete kašovitejšiu konzistenciu použite viac)
30g kakaa
30g horkej čokolády
20g kokosového oleja
1 odmerka proteínu
sladidlo podľa chuti (použili sme stéviu)
POSTUP
Ryžu prepláchneme a dáme variť najprv len vo vode, potom prilejeme mlieko. Ryžu občas premiešame a varíme až dokiaľ nevsiakne všetku tekutinu. Potom do nej pridáme žĺtky, kakao, kokosový olej, nasekanú čokoládu a sladidlo podľa chuti. Ryžu poriadne premiešame a po roztopení čokolády ju dáme vychladnúť. Z bielkov si vyšľaháme sneh a jemne ho vmiešame do mierne vychladnutej ryže. Ryžovú zmes vylejeme do zapekacej formy (rozmer 20x20cm) vystlanej papierom na pečenie. Pečieme 30 minút na 180°C. Nákyp necháme vychladnúť, nakrájame a podávame ozdobený kopčekom gréckeho jogurtu a roztopenou čokoládou.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 porciu ( z celkového množstva vyjdu 4)
Kalórie: 372
Bielkoviny: 18g
Sacharidy: 47g
Tuky: 14g
Ak sa ti recept podarí, vedz, že sledujeme aj #fitcult na Instagrame. Fotku určite nezabudni označiť naším hashtagom.