Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. augusta 2017, 14:39
Čas čítania 0:00
Michaela Š.

Zatoč s kŕčovými žilami! Základom je vhodná obuv, no pomáha aj červené víno

Uložiť Uložené

Byť ženou niekedy naozaj bolí. A preto nezabúdaj na prevenciu!

Takmer každej druhej žene sa tvoria kŕčové žily. Nejedná sa o nič príjemné, nakoľko ide najmä o dedičnosť. Spôsobiť si to však môžeš aj sama. Mala by si to riešiť nielen z kozmetických dôvodov, ale hlavne zo zdravotných.

Prevencia

Vhodné topánky sú základom. Ak často nosíš vysoké podpätky, vymeň ich za ploché. Mimochodom, vysoká obuv ti môže okrem kŕčových žíl spôsobiť aj halluxy. Jedná sa o deformáciu palca a výraznejšie vystrčenie záprstnej kostičky. Nie je to nič príjemné.

 

Zatoč s kŕčovými žilami! Základom je vhodná obuv, no pomáha aj červené víno
Zdroj: Ed Gregory, http://stokpic.com/

Vhodné oblečenie

Elastické podkolienky alebo samodržiace pančuchy už nemusia byť viac len na pekné nosenie. Odporúčajú sa nosiť pri tomto probléme a výhodou je, že sú zdravotne vhodné, tak aj super vyzerajú k tvojmu outfitu. Nefajči. Nielenže ti to nepristane, ale k tomu nikotín sa výraznejšie podieľa na konkrétnom probléme, nehovoriac o ostatných rizikách. Antikoncepcia ako hormonálna zmena môže kŕčové žily rozširovať tiež. Tesné oblečenie ti nijak nepomôže. Bráni prúdeniu krvi a stlačuje cievy. Nič príjemné. Daj prednosť šatám, sukni alebo voľným nohaviciam. 

Zdravá strava ako základ všetkého

Jedz veľa strukovín, ovocia, zeleniny, pohánky, ktorá tvoje cievy spevní a paprika ich zase účinne prekrví. Červený list viniča a čaj z komonice lekárskej znižujú pocit ťažkých nôh a účinne sa používajú pri ochoreniach cievnej sústavy. V prípade, že používaš lieky na riedenie krvi, konzultuj to s lekárom. Potešíme ťa, pohár červeného vína každý deň tiež nie je na zahodenie. 

 

Zatoč s kŕčovými žilami! Základom je vhodná obuv, no pomáha aj červené víno
Zdroj: Burst, https://www.pexels.com/

Pohyb

Pohybuj sa. Stačí aspoň malá prechádzka, no hlavne len stále neseď. A ked' už, neprekrižuj si nohy, ani nebuď v polohe, kde ti jedna noha stŕpne a nebude v nej riadne prúdiť krv. Miesto toho si lahni, vylož si nohy šikmo na stenu a dýchaj bránicou. Dosť účinné.

Pozor! Ak sa ti tvorí krvná zrazenina, neber situáciu na ľahkú váhu a vyhľadaj lekára. Zistíš to, keď ťa miesto začne bolieť a aj po vyložení nôh o stenu ti červený fliačik nezmizne. V prípade, že ti miesto v okolí kŕčových žíl krváca, čo najrýchlejšie sa dostav k doktorovi.

Tip: Prikladaj si na kŕčové žily ocot. Príliš ho nevtieraj, len jemne nanes. Opakuj tak trikrát týždenne.

Domov
Zdieľať
Diskusia