Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. novembra 2019, 18:10
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

5 najtragickejších dopravných nehôd autobusov na Slovensku

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Nepozornosť vodičov, nedostatočná pozornosť venovaná šoférovaniu a ďalšie zlyhania, zapríčinili množstvo smrteľných nehôd na domácich cestách.

Dnes v poobedňajších hodinách neďaleko Nitry prišlo po zrážke autobusu s nákladným autom o život 12 ľudí a ďalších 17 bolo ťažko zranených. Podobných tragických nehôd, pri ktorých zahynulo veľa ľudí, už Slovensko zaznamenalo viac. V niektorých prípadoch bola vina na strane vodičov, zavinenie sa však pripisuje aj zlyhaniam techniky. Obzvlášť pozorní by mali byť šoféri v nepriaznivom počasí, pri zotmievaní a dávať si pozor na únavu, resp. mikrospánok. 

Odporúčané
Po zrážke autobusu zomrelo 12 ľudí, z toho 4 deti. Ďalších 20 sa zranilo  (Aktualizované) Po zrážke autobusu zomrelo 12 ľudí, z toho 4 deti. Ďalších 20 sa zranilo (Aktualizované) 13. novembra 2019, 15:58

Úhorná, rok 2003, 11 mŕtvych

Nehoda, ktorá sa stala v auguste 2003 pri Úhornej v okrese Gelnica, si vyžiadala 13 ľudských životov a 25 ťažko aj ľahko zranených: „Je to zázrak, že to niekto prežil,“  komentoval nehodu jeden zo záchranáov. Cestujúci si autobus objednali na svätú púť.

Autobus sa podľa dostupných informácií z vyšetrovania zrútil z cesty po tom, čo mu v kopci a ostrej zákrute prestal fungovať motor. Podľa SME mala byť nefunkčná ručná brzda.  Pôvodne sa v obžalobe proti vodičovi písalo, že mal tragickú nehodu zaviniť tým, že zaradil nesprávny rýchlostný stupeň, čo však nakoniec vyšetrovatelia vyvrátili: „Výsledky vyšetrovacieho pokusu jednoznačne preukázali čo sme od začiatku tvrdili, že vodič nemohol zabrániť nehode,“ povedal obhajca Vladimír Bajtoš.

  

5 najväčších dopravných nehôd na Slovensku, pri ktorých zahynuli desiatky osôb
5 najväčších dopravných nehôd na Slovensku, pri ktorých zahynuli desiatky osôb Zdroj: TASR - Michal Svítok

Chorvátsko, rok 2008, 16 mŕtvych

16 mŕtvych a 19 zranených si vyžiadala nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku. Cestujúci smerovali na dovolenky, väčšina ľudí vo vozidle boli starší ľudia, ktorí pochádzali z východného Slovenska, resp. z Košíc. 14 ľudí prišlo o život priamo na mieste, ďalší dvaja po prevoze do nemocnice. 

Príčina nehody bola dlhodobo nejasná, niektorí pasažieri vypovedali, že počuli prasknúť pneumatiku, informuje Pravda. Podľa chorvátskych médií autobus zišiel z cesty, najprv prerazil kovové zábradlie a následne narazil do betónového piliera mosta. Podľa portálu noviny.sk aj rok po nehode nebolo jasné, čo je príčinou. Vyšetrovatelia vyvrátili verziu s prasknutou pneumatikou a pracovali s tou, že vodič mohol dostať mikrospánok.

5 najväčších dopravných nehôd na Slovensku, pri ktorých zahynuli desiatky osôb
5 najväčších dopravných nehôd na Slovensku, pri ktorých zahynuli desiatky osôb Zdroj: 24sata.hr

Polomka, rok 2009, 12 mŕtvych

Tragická zrážka osobného vlaku a autobusu pri obci Polomka neďaleko Brezna si vyžiadala 12 mŕtvych, ďalších 20 sa zranilo a museli byť hospitalizovaní. Cestujúci mali namierené na lyžovačku. Podľa Nového Času mal nehodu zapríčiniť vodič autobusu, ktorý na železničnom priecestí bez svetelnej signalizáce preraďoval rýchlosť a nestihol z neho odísť. Vlak narazil do autobusu s 37 cestujúcimi v plnej rýchlosti, pričom ho prevalil na bok. 

„Autobus sa otvoril ako konzerva a ľudia v mieste nárazu nemali šancu prežiť,“  komentoval situáciu jeden zo zasahujúcich hasičov podľa Hospodárskych novín. Podľa dostupných informácií malo ísť o skúseného vodiča. 

5 najväčších dopravných nehôd na Slovensku, pri ktorých zahynuli desiatky osôb
5 najväčších dopravných nehôd na Slovensku, pri ktorých zahynuli desiatky osôb Zdroj: TASR - Michal Svítok

Diaľnica D1 z Piešťan, rok 2014, 4 mŕtvi

Na diaľnici D1 v smere z Piešťan do Trnavy zahynuli pred piatimi rokmi 4 študentky zo Športového gymnázia Jozefa Herdu v Trnave, ďalších 23 ľudí sa zranilo.

Žiaci sa vracali z exkurzie na Orave, tesne pred cieľom autobus náhle zišiel z cesty a na prudkom svahu sa prevrátil, kvôli čomu nebolo možné niektoré osoby zachrániť. Podľa znalcov bolo 12 bezpečnostných pásov v autobuse nefunkčných, informujú Topky

Súd poslal šoféra za mreže na šesť rokov, keďže príčinou nehody mala byť jeho nepozornosť. Podobných nehôd sa na Slovensku udiali za posledné dve dekády na Slovensku desiatky.

5 najväčších dopravných nehôd na Slovensku, pri ktorých zahynuli desiatky osôb
5 najväčších dopravných nehôd na Slovensku, pri ktorých zahynuli desiatky osôb Zdroj: TASR

Nitrica a Nitrianske Sučany, rok 2017, 8 mŕtvych

Čelná zrážka kamióna s návesom a dodávky na ceste medzi obcami Horné Vestenice a Nitrianske Sučany si priamo na mieste vyžiadala 7 obetí, neskôr v nemocnici zahynula aj ôsma žena. Išlo o slovenské opatrovateľky, ktoré sa z Rakúska premiestňovali domov. 

Približne po roku bolo vyšetrovanie ukončené: „Na základe vykonaného dokazovania je zrejmé, že 54-ročný Milan, šofér mikrobusu Opel Vivaro z nezistených príčin, zrejme z dôvodu nedostatočného venovaniu sa vedeniu vozidla, prešiel do protismernej časti vozovky, kde došlo k čelnej zrážke s oproti idúcim nákladným vozidlom Man s návesom,“ informovala Elena Antalová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Trenčíne pre SME

5 najväčších dopravných nehôd na Slovensku, pri ktorých zahynuli desiatky osôb
5 najväčších dopravných nehôd na Slovensku, pri ktorých zahynuli desiatky osôb Zdroj: TASR - KR PZ Trenčín
Domov
Zdieľať
Diskusia