Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. novembra 2019, 15:52
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

„Havel na hrad“ a „Pravda zvíťazí“: Na Slovenskej národnej galérii visia heslá Nežnej revolúcie, pripomínajú si jej 30. výročie

NEWS 30. VÝROČIE NEŽNEJ REVOLÚCIE NEŽNÁ REVOLÚCIA
Uložiť Uložené

Okrem výstavy tým SNG upozorňuje na ich najnovší projekt, ktorý ti umožní sledovať vývoj Nežnej revolúcie deň po dni.

Slovenská národná galéria (SNG) oslavuje výročie Nežnej revolúcie vo veľkom. Vytvorili digitálny projekt, kde postupne pridávajú zaujímavo spracované témy z obdobia Novembra 1989. Je to vôbec prvý digitálny projekt SNG a prostredníctvom fotografií, plagátov, letákov, umeleckých diel a videí ukazujú vizuálnu stránku revolúcie.

Online časopis ťa prevedie jednotlivými dňami revolučnej jesene

„Hlavnou kostrou webu je zdigitalizovaný denník Júliusa Kollera, dokumentujúci udalosti a nálady v spoločnosti počas zlomového roku,“ píšu na webstránke. Postupne pribúdajú jednotlivé dni, môžeš si však vyberať aj z rozličných kľúčových slov, ako napríklad Hranica alebo Marianka. Pribudnúť majú neskôr aj témy o študentskom hnutí, katolíckom disente či VPN (Verejné fórum proti násiliu).  

Odporúčané
Bratislava bude mať Námestie Nežnej revolúcie v súvislosti s 30. výročím. Jej odkaz chcú udržať pre ďalšie generácie Bratislava bude mať Námestie Nežnej revolúcie v súvislosti s 30. výročím. Jej odkaz chcú udržať pre ďalšie generácie 24. októbra 2019, 13:06

Okrem toho si môžeš prezrieť aj tzv. online nástenky, ktoré sú „polepené“ fotkami, plagátmi  či sloganmi spolu s komentármi aktérov a aktérok revolúcie či odborníkov na históriu. To však nie je všetko: pre učiteľov vytvorili aj vzdelávaciu pomôcku, ktorá je vhodná pre všetky stupne štúdia. Venovať sa budú vzniku a šíreniu konšpiračných teórií pomocou 4 medziodborových článkov.  Obsah webu budú rozširovať počas novembra a decembra.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia