Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. novembra 2019, 14:15
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Slovenská národná strana Andreja Danka propaguje slogan „Za národ“ moravským ornamentom

NEWS ANDREJ DANKO
Uložiť Uložené

Upozornila na to facebooková skupina Slovenský folklór bez fejku, za ktorou stoji právnička a grafička.

Slovenská národná strana na nových bilbordoch spojila slogan „Za rodinu - za národ“ s moravským ornamentom. Informuje o tom facebooková stránka Slovenský folkór bez fejku, ktorej administrátorkou je známa dizajnérka a právnička Zora Puškáčová bojujúca za duševné vlastníctvo. Na kuriozitu poukázala  s komentárom, ako je možné ornamenty v databanke vyhľadať.

„Na dobrú noc zdieľame nový banner Slovenskej národnej strany, ktorému dominuje moravský ornament od pražskej ilustrátorky Lucie Skálovej. Jej portfólio nájdete takmer v každej grafickej databanke. Podotýkame, že v databanke je ornament označený správne - "Moravian Folk Ornament",“ píše Puškáčová na Facebooku. 

Odporúčané
Rigorózna práca Andreja Danka je plagiát. Potvrdila to komisia Univerzity Mateja Bela Rigorózna práca Andreja Danka je plagiát. Potvrdila to komisia Univerzity Mateja Bela 11. januára 2019, 9:56

Podľa Denníka N strana Andreja Danka tvrdí, že je toto použitie v poriadku, pretože má moravský ornament staroslovanský pôvod. Na sociálnej sieti ešte jednému komentujúcemu grafička vysvetlila, prečo tento argument nie je v poriadku: „Tvrdiť, že je to ornament slovenský len preto, že Česi, Moravania a Slováci patríme k Slovanom, by bolo presne to isté, ako tvrdiť, že čičmiansky ornament je český.“ Na vine je podľa nej reklamná agentúra. 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia