Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2016, 17:42
Čas čítania 0:00
Jakub Hvozdovič

Najmedializovanejší krimi prípad v dejinách USA s O. J. Simpsonom sa dočkal televízneho spracovania (Tip na seriál)

FILMY A SERIÁLY AMERICAN CRIME STORY
Uložiť Uložené

American Crime Story dostáva už od začiatku veľmi dobré hodnotenia. Nemali by ste ho premeškať ani vy.

Určite existuje obrovské množstvo našich čitateľov, ktorým nie je meno O. J. Simpson neznáme. Bol to uznávaný, profesionálny hráč amerického futbalu (aj členom v Pro Football Hall of Fame) a neskôr aj herec, našim divákom známy hlavne z komédii Bláznivá strela 1, 2 a 3, kde si zahral po boku legendárneho Leslieho Nielsena. Potom však prišiel neočakávaný sled udalostí, ktorý všetko otočil hore nohami. 1. júna roku 1994 bolo totiž nájdené dobodané telo jeho bývalej manželky a jej priateľa v lokalite, zopár minút vzdialenej od vily samotného O. J.-a. Ten sa stal hlavným podozrivým a určite mu v tom nepomohla ani jedna z najbizarnejších udalostí v dejinách nielen tamojšej polície, ale aj televízie. Takmer dvojhodinová „naháňačka" v rýchlosti 50km/h za prítomnosti skoro 20 policajných áut  dokonca prerušila piaty zápas z playoff NBA a pritiahla k obrazovkám viac ako 90 miliónov divákov. A to bol iba začiatok.

Najmedializovanejší krimi prípad v dejinách USA s O. J. Simpsonom sa dočkal televízneho spracovania (Tip na seriál)

Celá kauza vyvolala obrovské šialenstvo. Bolo o nej síce natočených hneď zopár dokumentov, ale keďže sa dnes opäť dostávajú k slovu krimi seriály, tvorcovia a držitelia Zlatých Glóbusov Scott Alexander a Larry Karaszewski (The People vs. Larry Flynt) si uvedomili, že práve to je tá správna cesta. Inšpirovali sa názvom inej slávnej série a na báze knihy Jeffreyho Tobina, The Run of His Life: The People v. O. J. Simpson opisujú príbeh z pohľadu jednotlivých právnikov  zaangažovaných v procese. Dostávame sa tak pod kožu rôznym machináciám na oboch stranách či neslávnej histórii policajného oddelenia LA, ktorý bol stále známy svojimi postupmi voči afro-americkému obyvateľstvu.

Samotného O. J. Simpsona  hrá držiteľ Oscara Cuba Gooding Jr. (American Gangster, Jerry Maguire) a v rolách obhájcov vidíme Davida Schwimmera (seriál Priatelia) ako Roberta Kardashiana, Davida Shapira si zahral John Travolta (Pulp Fiction, Pomáda), ktorí sa spoločne postavili cieľavedomej žalobkyni Marcii Clark, ktorú stvárnila Sarah Paulson (Carol, 12 Years a Slave).

American Crime Story: The People v. O.J. Simpson má v tomto momente vonku svoju 4. epizódu z plánovaných 10. Majú príjemný runtime činiaci 45 minút a verte nám, že sa určite nebudete nudiť. Aj keď táto téma môže byť pre slovenského diváka neznámou, získa si vás už iba zaujímavým pohľadom na celý prípad z právneho pohľadu, svojou temnejšou štylizáciou záberov a celkovou myšlienkou premeny spoločnosťou milovanej hviezdy na obvineného z vraždy. Je síce pravda, že scenáristi sa nevyhli zopár slabším momentom, ktoré tlačia na nostalgickú stránku celej kauzy, ale to nič nemení na veci, že ide už po prvých pár častiach o veľmi solídny a nadpriemerný projekt. Dôkazom úspechu je aj fakt, že tvorcovia už ohlásili druhú sériu. Keďže ide o antológiu, v nasledujúcej desiatke častí sa pozrieme na katastrofou zničené miesta v období po hurikáne Katrina. 

Domov
Zdieľať
Diskusia