Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júna 2017, 16:02
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Režisér hororu Shallows nakrúti dramatický skutočný príbeh o krvavom ozbrojenom útoku na sídlo sekty Davidánov

FILMY A SERIÁLY WACO
Uložiť Uložené

51 dňové obliehanie sídla sekty sa dostane na filmové plátno pod dohľadom Jaumea Colleta-Serru.

Režisér Jaume Collet-Serra (Shallows, Orphan) sa vo svojom najnovšom filme Waco pozrie na neslávne známu udalosť moderných amerických dejín - obliehanie sídla sekty Davidiánov vedenej Davidom Koreshom. Scenár napíšu Mark Boal (Zero Dark Thirty, The Hurt Locker) a Marc Haimes (Kubo and the Two Strings). Produkcia by sa mala rozbehnúť ešte tento rok.

„Incident vo Waco bol bod zvratu v histórii boja medzi FBI a krajnou pravicou v Amerike,“ podotkol Boal. „Bol to súboj medzi militantnou frakciou, druhým dodatkom ústavy a právom na náboženskú slobodu. Mnohí hovoria, že sekta nikoho neobťažovala, film ale bude o tom, prečo Davidiánov FBI považovala za hrozbu a o tom, ako ich napokon zničila.

Režisér hororu Shallows nakrúti dramatický skutočný príbeh o krvavom ozbrojenom útoku na sídlo sekty Davidánov
Zdroj: Universal Pictures

Udalosť sa odohrala v roku 1993 v texaskom meste Waco. Po nevydarenej razii do sídla sekty, sa Davidiáni postavili na odpor (mali v zásobe veľké množstvo zbraní). Následné obliehanie trvalo 51 dní, FBI aj Národná garda USA sa snažili príslušníkov sekty zlomiť psychickým nátlakom (napríklad im pomocou hluku a silných svetiel znemožňovali spánok). Ľudia vo vedení sa obávali, že Davidiáni spáchajú hromadnú samovraždu, bol preto povolený ozbrojený útok na budovu. Ten vyústil do požiaru, ktorý napokon celé sídlo zrovnal so zemou. Zahynulo 76 členov sekty, (vrátane 21 detí a dvoch tehotných žien) a 6 agentov AFT. Samotný útok bol podrobený silnej kritike, podľa mnohých išlo zo strany ozbrojených zložiek o vyložene zbabranú akciu.

Odporúčané
Masaker v Texase: Pokojnú usadlosť sekty Davidiánov narušilo 900 agentov FBI, ATF a národnej gardy Masaker v Texase: Pokojnú usadlosť sekty Davidiánov narušilo 900 agentov FBI, ATF a národnej gardy 4. mája 2019, 16:00

Chystaná snímka by nás mala oboznámiť s pozadím celej sekty, jej vznikom, členmi a samotným vyšetrovaním vládnych zložiek až do samotného útoku. Jaume Collet-Serra nebude jediný režisér, ktorý sfilmuje tragické udalosti z mesta Waco. Paramount Network chystá projekt inšpirovaný rovnakou udalosťou na rok 2018. Zahrať by si v ňom mali Michael Shannon, Taylor Kitsch, John Leguizamo, Andrea Riseborough, Rory Culkin, Paul Sparks, Shea Whigham, Melissa Benoist a Julia Garner.

Domov
Zdieľať
Diskusia