Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
2. októbra 2017, 16:17
Čas čítania 0:00
Barbara Leschingerová

Seriál podľa knihy od J. K. Rowlingovej prekvapuje svojimi kvalitami. Podarí sa neodbytnému detektívovi Strikeovi vyšetriť zamotaný prípad?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Vydajte sa spolu s Cormoranom a jeho asistentkou Robin hľadať pravdu do centra hviezdnej spoločnosti.

Britské stanice BBC One a BBC Two nám každý rok prinesú nejaký zaujímavý seriálový alebo miniseriálový počin. Z produkcie BBC pochádza aj niekoľko kvalitných kriminálnych seriálov. Fanúšikovia pochmúrnej drámy Top of the Lake s napätím sledujú druhú sériu s názvom China Girl. Geniálny detektív Sherlock (Benedict Cumberbatch) si našiel mnoho priaznivcov po celom svete, nehovoriac o vyšetrovateľovi Johnovi Lutherovi v podaní Idrisa Elbu, ktorý by sa v roku 2018 mal vrátiť v piatej sérii. Tentokrát sa v článku zameriame na minisériu Strike a zavítame do londýnskeho prostredia bohatých a slávnych ľudí. Zoznámime sa s Cormoranom Strikeom a jeho zamotanými prípadmi.

Seriál podľa knihy od J. K. Rowlingovej prekvapuje svojimi kvalitami. Podarí sa neodbytnému detektívovi Strikeovi vyšetriť zamotaný prípad?
Zdroj: BBC

Hlavnou postavou miniseriálu je vojnový veterán a súkromný vyšetrovateľ Cormoran Strike (Tom Burke). Detektív býva vo svojej kancelárii a prežíva vďaka malým kšeftom, keď k nemu jedného dňa príde John, brat slávnej modelky Luly Landry prosiť o pomoc. Lulu našli mŕtvu na zasneženom chodníku pod balkónom jej bytu. Polícia predpokladá, že modelka spáchala samovraždu, lenže John sa nechce zmieriť s týmto verdiktom. Je presvedčený o tom, že jeho sestru niekto zavraždil. Skočila alebo ju niekto postrčil?

Cormoran sa vydáva do sveta celebrít, slávy, luxusu, klamstiev a závisti, aby vypočul podozrivých a zistil pravdu o tom, čo sa naozaj stalo. Do jeho kancelárie zavíta aj mladá inteligentná Robin Ellacott (Holliday Grainger) na pozíciu dočasnej sekretárky a asistentky. Počas troch hodinových častí vypláva na povrch niekoľko tajomstiev ohľadom Lulynho života a nakoniec sa dopracujeme k nečakanému rozuzleniu prípadu.

Seriál podľa knihy od J. K. Rowlingovej prekvapuje svojimi kvalitami. Podarí sa neodbytnému detektívovi Strikeovi vyšetriť zamotaný prípad?
Zdroj: BBC

Mnohí z vás určite postrehli, že tento nápad pochádza z hlavy slávnej spisovateľky J. K. Rowling. Jej cieľom bolo vytvoriť súčasnú napínavú detektívnu sériu pre neutrálne publikum. Chcela sa vyhnúť prílišnej medializácii a začala písať pod pseudonymom Robert Galbraith. Rowlingovej identita bola nečakane odhalená, no napriek tomu pokračuje v publikovaní ďalších kníh pod týmto menom. Ak ste čítali aspoň jednu z troch častí, tak ste mohli postrehnúť vplyvy anglických spisovateliek detektívnych románov, ako Agatha Christie, P.D. James či Ruth Rendell, ktoré ako sama prezradila, vždy milovala. O réžiu prvých troch epizód sa postaral Michael Keillor a spisovateľka spolupracovala na scenári napríklad s Tomom Edgeom (The Crown).

Seriál podľa knihy od J. K. Rowlingovej prekvapuje svojimi kvalitami. Podarí sa neodbytnému detektívovi Strikeovi vyšetriť zamotaný prípad?
Zdroj: BBC

Cormoran nie je žiaden ideálny hrdina, má aj mnoho nedostatkov. V Afganistane prišiel o nohu a musí čeliť svojej osobnej traume. Ako syn rockovej hviezdy si so sebou nesie komplikovanú minulosť, ktorej súčasťou je taktiež skrachovaný vzťah s dlhoročnou priateľkou Charlotte. Pred písaním prvej časti sa Rowlingová stretla s bývalými vojakmi a tí jej poskytli vlastné zážitky z vojny. Strike tak má ako fiktívna postava skúsenosti reálnych veteránov. Robin zosobňuje jeho kontrast, je viac otvorená priateľstvu so svojim šéfom a snaží sa byť nápomocná v každej situácii. K práci pristupuje s nadšením, čo sa nepozdáva jej snúbencovi Matthewovi. Postupom času sa  diváci dozvedajú viac o charakterových vlastnostiach postáv a ich tajomstvách. 

Herec Tom Burke je hlavným ťahúňom seriálu. Charizmatického urasteného Cormorana stvárňuje naozaj presvedčivo, dokonca sa pohybuje tak, akoby mu skutočne chýbala jedna noha. Dokázal vystihnúť Strikeovu vynaliezavosť a poukázať na každodenný život muža so zdravotným postihnutím s pridanou dávkou čierneho humoru. Chémia medzi Tomom a Holliday pôsobí prirodzene, ich vzťah, či už profesionálny alebo osobný, sa vyvíja plynulým tempom. Nie je potrebné, aby ste najprv prečítali knihu, pretože tvorcovia sa snažili držať knižnej predlohy. Ak však patríte k vášnivým čitateľom, určite siahnite najskôr po knihe a nechajte sa strhnúť napínavým dejom.

Po pozretí The Cuckoo´s Calling (Volanie Kukučky) sa môžete vrhnúť hneď na ďalší prípad s názvom The Silkworm (Hodvábnik), kde sa Strike zameria na nezvestného spisovateľa. Tretiu časť zo série budeme môcť vidieť v priebehu roka 2018. J. K. Rowling momentálne pracuje na štvrtom pokračovaní s názvom Lethal White. Strike series vám ponúka kvalitnú britskú kriminálku so súkromným vyšetrovateľom, zasadenú do moderného anglického prostredia. Jednotlivé prípady vás nenechajú chladnými a seriál si pozriete jedným dychom. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia