Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2018 o 17:20
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Za vznikom Wonder Woman stála viera v slobodu, feminizmus, sexuálne fantázie, BDSM či život v nekonvenčnom vzťahu s dvoma ženami (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Biografická dráma Professor Marston & the Wonder Women nám podáva fascinujúce svedectvo o vzniku jedného komiksového fenoménu.

Ako to už tak býva, rôzni superhrdinovia majú rôzne originy. Ale asi by sme nenašli zaujímavejší skutočný príbeh, ako ten, ktorý stál za zrodom milovanej Wonder Woman. Väčšina z vás možno vie, že ju vytvoril akýsi William Moulton Marston, ale celá história bola v tomto prípade trochu komplikovanejšia, ale o to pozoruhodnejšia.

Biografická dráma Professor Marston & The Wonder Women je príbehom spomínaného Williama Marstona (Luke Evans). Ide o brilantného psychológa a feministu s pokrokovými názormi. So svojou manželkou Elizabeth (Rebecca Hall) priberú ako asistentku študentku Olive (Bella Heathcote) a neskôr začínajú všetci traja spoločne žiť v nekonvenčnom vzťahu pod jednou strechou.

Práve tieto Marstonove múzy, jeho viera v rovnoprávnosť žien a psychologický výskum sa neskôr stali základom pre vznik Wonder Woman.

Za vznikom Wonder Woman stála viera v slobodu, feminizmus, sexuálne fantázie, BDSM či život v nekonvenčnom vzťahu s dvoma ženami (Recenzia)
Zdroj: Annapurna Pictures

Celá snímka je rámcovaná výsluchom Marstona, ktorý sa po vydaní komiksu musel zodpovedať pred "mravnostnou komisiou", keďže bol obvinený zo "sexuálnej perverzity". Rané komiksy totiž obsahovali na svoju dobu dosť kontroverzné témy: silný feministický podtext, rôzne BDSM praktiky či tvrdenia, že homosexualita je úplne prirodzená.

Hneď skraja ale treba povedať, že pokiaľ čakáte, že film bude z drvivej časti o tom, ako Marston vytvoril Wonder Woman, budete nutne sklamaní. Snímka Angely Robinson je totiž hlavne životopisným príbehom, vyobrazením doby a toho, čo považujeme za "normálne".

Wonder Woman tu slúži skôr ako symbol a v tejto podobe je prítomná počas celej stopáže. Jej tajná identita odráža Marstonov vzťah, ktorý bol s Elizabeth a Olive nútený skrývať. Odhalenie by malo katastrofické následky.

Ide teda skôr o zaujímavú vzťahovú drámu o odvahe žiť svoj život úprimne a podľa seba, aj keď sa od ostatných dočkáme odsúdenia a nepochopenia. Obrovskou prednosťou sú vynikajúce herecké výkony. Luke Evans je absolútne výborný, ešte o chlp lepšie mi však prišli jeho kolegyne, Rebecca Hall a Bella Heathcote.

Za vznikom Wonder Woman stála viera v slobodu, feminizmus, sexuálne fantázie, BDSM či život v nekonvenčnom vzťahu s dvoma ženami (Recenzia)
Zdroj: Annapurna Pictures

Práve na týchto "wonder women" stojí veľká časť príbehu a obe dámy svoje party odohrali doslova strhujúco. Vzťahy tejto trojice sú teda na prvom mieste, následne sme napríklad svedkami testovania detektora lži, ktorý Marston vytvoril (a zakomponoval ho aj do komiksu, spomínate si na Laso pravdy?), ako aj skúmania sexuálnych fantázií, slobody a možností odlišného spôsobu života.

Niekomu takto poňatý film možno príde nudný, osobne si myslím, že vyobrazenie všetkých týchto motívov bolo mimoriadne dôležité, pretože všetky hrali pri vzniku Wonder Woman podstatnú a kľúčovú rolu.

Robinson sa skrátka skôr zameriava na myšlienkové podhubie a klímu doby, z ktorej Wonder Woman vzišla. Spätne vlastne môžeme považovať za zázrak, že sa vo danej dobe našiel niekto s takým originálnym a odvážnym konceptom.

Za vznikom Wonder Woman stála viera v slobodu, feminizmus, sexuálne fantázie, BDSM či život v nekonvenčnom vzťahu s dvoma ženami (Recenzia)
Zdroj: Annapurna Pictures

Režisérka však Wonder Woman šikovne a inteligentne zakomponovala do deja a urobila z nej vlastne jednu veľkú metaforu na Marstonov život. A neviem, ako vám, ale mne sa podobný prístup, kedy fikcia odzrkadľuje realitu postáv, dosť pozdáva. Je pravdou, že keď sa už dostane na tvorbu samotného komiksu, je snímka pomerne skratkovitá. Osobne by som možno prijal podrobnejšie vyobrazenie, aj za cenu nejakých tých minút navyše.

Professor Marston & the Wonder Women je však aj napriek tomu orginálnou a svojskou biografiou. Nedá sa povedať, že by som ju odporúčal každému fanúšikovi Wonder Woman (poprípade komiksov ako takých), ale pokiaľ vás zaujímajú aj náročnejšie témy a okolnosti vzniku jedného fenoménu, musím vám snímku Angely Robinson len a len odporúčať.

Rozpráva totiž fascinujúci skutočný životný príbeh a bola by škoda, keby prefrčal mimo váš divácky radar. 8/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia