Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2018, 21:16
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Peter Jackson nakrúti ambiciózny dokument o prvej svetovej vojne. Pomocou filmovej mágie zreštauruje políčka v originálnych záberoch

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Tvorca Pána prsteňov a Hobita nám predstaví prvú svetovú vojnu ako nikto pred ním.

Peter Jackson momentálne pôsobí ako producent na práve vznikajúcej epickej ságe Mortal Engines (prvý trailer tu), ale svoj talent využije aj pri pripravovanom dokumentárnom filme z obdobia prvej svetovej vojny. Snímka bude pozostávať kompletne z originálnych záberov z archívu Imperial War Museum. 

Každé políčko bude zreštaurované tak, aby bol výsledok podobne intenzívny a silný, ako ho vnímali diváci v čase prebiehajúcej vojny. Archív BBC navyše poskytne nezanedbateľnú audio stopu, takže budeme počuť o vojne rozprávať obyčajných ľudí či vojakov.

Peter Jackson nakrúti ambiciózny dokument o prvej svetovej vojne. Pomocou filmovej mágie zreštauruje políčka v originálnych záberoch
Zdroj: Warner Bros./New Line Cinema

Výsledkom má byť podľa tvorcov unikátny a myšlienkovo podnetný film, ktorý objaví nové príbehy a perspektívy o prvej svetovej vojne, ktorej sa predsa len nedostáva na plátnach kín až toľko priestoru. Snímka by si mala tento rok odbiť premiéru na BFI London Film Festival a neskôr aj na BBC.

Jackson sa o prvú svetovú vojnu dlhodobo zaujíma, pôsobil ako kurátor múzea The Great War Exhibition na Novom Zélande a v roku 2008 režíroval krátky film Crossing the Line o dvoch mladých vojakoch pripravujúcich sa na bitku uprostred zákopov.

Domov
Zdieľať
Diskusia