Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. apríla 2018, 16:14
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Je naozaj slovenské školstvo tak skorumpované a prehnité? Aj tejto otázke sa bude venovať pilotný diel pútavého dokumentárneho cyklu

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Podľa Prieskumu Svetového ekonomického fóra z roku 2016 je Slovensko v zahraničí vnímané ako druhá najskorumpovanejšia krajina rozvinutého sveta.

Posledné mesiace zmietajú našu republiku veľké nepokoje a dôvera ľudí v štát sa čoraz viac zmenšuje. Niektorým na osude krajiny nezáleží, ale našťastie sa nájdu aj jedinci, ktorí sa vedia postaviť problémom čelom. Sú to takzvané biele vrany, hrdinovia z ľudu. Podľa tvorcov ide o občiansku statočnosť hodnú nasledovania.

Séria filmov s názvom Biele vrany a hrdinovia medzi nami hovorí práve o takýchto unikátnych osobách. Jednotlivé epizódy sa venujú závažným spoločenským fenoménom a dávajú výstražný prst pred princípy solidarity, zodpovednosti či spoločenského dobra.

Pilotný diel dokumentárneho cyklu ponesie názov Korupčná výchova. RTVS ho premiérovo uvedie v televízii 30. apríla 2018 o 20:35 na Dvojke. Séria by mala mať celkovo sedem dielov a všetky budeme mať možnosť vidieť do konca júna tohto roka. Priložený trailer k prvej časti napovedá, že pôjde o skutočne serióznu záležitosť.

„Sila pravdy je nepremožiteľná, keď je vyzbrojená svetlom poznania" - J. A. Komenský


Tento citát nájdete vyrytý na stene v budove Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Je to ale naozaj tak? A môže sa práve spomínaná fakulta pýšiť hodnotami zaručujúcimi solidárny a rovný prístup k študentom? Prvá časť Bielych vrán a hrdinov medzi nami sa pozrie na veľmi závažnú tému.

„Pri pohľade na našu spoločnosť sa vždy najviac desím toho množstva ľudí, ktorí aj keď vnímajú, že ich životy by bez skorumpovanej vlády mohli byť lepšie, ale pre vlastnú pohodlnosť či strach proti nej nič nepodniknú. Dokonca sa boja aj ozvať.

Nakoniec si to ospravedlnenia, "aj tak by sa nič nezmenilo". A to je živná pôda pre rast korupčného správania. Tým, ako nie sme vedení v živote bojovať za svoj názor, tak mám strach, aby sa ľahostajnosť nestala našou národnou charakteristickou vlastnosťou,“ vyjadril sa k téme režisér Korupčnej výchovy Róbert Šveda.

Je naozaj slovenské školstvo tak skorumpované a prehnité? Aj tejto otázke sa bude venovať pilotný diel pútavého dokumentárneho cyklu
Zdroj: HITCHHIKER Cinema, RTVS

Pilotná časť bude so svojou 52 minútovou stopážou zároveň aj najdlhšou, zatiaľ čo zvyšné diely majú "len" 26 minútovú dĺžku. RTVS ich bude vysielať vždy na Dvojke, v pondelok o 21:20. Okrem Korupčnej výchovy uvidíme aj krátky film Lenky Moravčíkovej Zdravie za milión. Epizóda položí divákom viaceré otázky týkajúceho sa zdravia občanov.

Barbora Sliepková sa v časti Xenofóbia pozrie na to, ako ľahko sa dokáže strach využiť na manipuláciu s verejnosťou. Režisér Dominik Jursa a epizóda Na hranici sa zameria na tému odliv mozgov – môže nová generácia Slovensku pomôcť?

Snímka Mareka Franka Neviditeľné deti si na paškál vezme ťažkú tému zlyhávania štátu pri ochrane detí pred násilím. Pezinská skládka Leny Kušnierikovej sa bude zaoberať občianskymi právami a snahou o ich bojovanie. Epizóda Biomasaker od Jana Bučku hovorí svojim názvom sam za seba. Téma? Devastácia životného prostredia.

Ako na takzvané biele vrany nazerajú samotní tvorcovia? Nižšie priložené video vám dá jasnú odpoveď.

O tom, že projekt je robený zo srdca, svedčí aj oduševnené vyjadrenie dramaturgičky Ingrid Mayerovej.

Slovenská spoločnosť je chorá. Nečestnosť, lož, podvod, prospechárstvo sa stali nástrojmi moci a obludne prerástli do všetkých oblastí našich životov. Krajinu ovládajú nekompetentní politici, oligarchovia, zlodeji, podvodníci, klamári a mafiáni.

Séria dokumentov Biele vrany a hrdinovia medzi nami  je morálnym imperatívom, hlasným výkrikom do svedomia spoločnosti. Reprezentuje razantný postoj k hodnotám určujúcim základnú orientáciu  človeka vo svete.

Historická skúsenosť dosvedčuje, že najväčší rozmach dosiahli tie spoločenstvá ľudí, ktoré stáli na pevných hodnotách akými sú spravodlivosť, statočnosť, pracovitosť, úcta ku všetkému, čo zušľachťuje človeka,“ dodala k slovám tvorcov Mayerová.

Domov
Zdieľať
Diskusia