Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. októbra 2019, 12:38
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Do roku 2050 môžu stúpajúce oceány a moria ohroziť 300 miliónov ľudí

NEWS KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

Prognóza nie je vôbec priaznivá.

Stúpajúce hladiny mora sú rizikom pre mnohé obydlia z celého sveta. Podľa nového výskumu od Climate Central ohrozia pobrežné záplavy do roku 2050 zhruba 300 miliónov ľudí, čo je takmer štyrikrát viac, než sa predpokladalo, píše CBS News. Predchádzajúci odhad sa týkal „iba“ 79 miliónov ľudí.

Ak emisie uhlíka neklesnú, číslo ohrozených by mohlo do roku 2100 vystúpiť až na 630 miliónov. Stúpajúce moria môžu dokonca trvalo zaplaviť oblasti, kde aktuálne žije 150 miliónov ľudí.

Predošlé dáta z prieskumov boli založené na satelitných odhadoch, ktoré neboli natoľko presné a nadhodnocovali výšku terénu. Nové informácie získane pomocou umelej inteligencie by preto mali realitu ukazovať v pravom svetle.

Odporúčané
Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody 20. augusta 2023, 12:30

Hladiny morí sa zvyšujú následkom klimatickej zmeny, ktorá spôsobuje topenie ľadovcov a následne navyšovanie objemu vody v oceánoch. Záplavy budú najviac ohrozovať Áziu, a teda konkrétne Vietnam, Bangladéš, Indiu, Čínu, Indonéziu a Thajsko, kde môže byť do roku 2050 záplavami každoročne ohrozených zhruba 237 miliónov ľudí. 

Túto skutočnosť si uvedomuje napríklad Indonézia. Tá začala pomaly presúvať ľudí z hlavného mesta Jakarty. Tá je už totiž zo 40 % ponorená pod hladinou mora. Ide o najrýchlejšie potápajúce sa mesto na svete.

Odporúčané
Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) 25. augusta 2019, 18:16
Domov
Zdieľať
Diskusia