Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. októbra 2019, 12:04
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Bratislava vyženie za mesto ovce. Živé kosačky požerú trávu v chránenom území

NEWS BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Tešiť sa môžu obyvatelia sídliska Dlhé Diely.

Bratislavský magistrát informuje, že údržba chránených území okolo hlavného mesta je preň finančne veľmi nákladná. Ide najmä o lúky v oblasti Kráľova hora, nad sídliskom Dlhé Diely. 

Oblasť je zanesená náletovými drevinami, ktoré utláčajú pôvodné rastliny a drobný hmyz, pretože v minulosti sa vraj kosenie lúk zanedbávalo. 

Na základe odporúčania Štátnej ochrany teraz mesto plánuje systém pravidelného spásania lúčnych spoločenstiev hospodárskymi zvieratami. Na lúky jednoducho vyženie ovce, ktoré budú vďaka prenosným plôtikom žrať porast vo vždy vopred ohraničenom území. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bratislava - hlavné mesto SR (@bratislava.sk),

Ploty pre tzv. „PressburgOVCE“ majú prejsť povoľovacím procesom v úzkej koordinácii so Štátnou ochranou prírody. Plochy nebudú oplotené trvale. 

Na sociálnych sieťach mesta má aktivita takmer výlučne pozitívny ohlas. Do záhrad a na súkromné pozemky sa však ovce požičiavať nebudú. 

Domov
Zdieľať
Diskusia