Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2019, 10:16
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Ľudia v USA umierajú, dôvodom je zrejme vapovanie problematických náplní. Ako je na tom Slovensko a sú e-cigarety nebezpečné?

Ľudia v USA umierajú, dôvodom je zrejme vapovanie problematických náplní. Ako je na tom Slovensko a sú e-cigarety nebezpečné?
Zdroj: Flickr/Vaping360
REFRESHER
Uložiť Uložené

V USA kvôli niektorých príchutiam umierajú ľudia.Nemocnice ani ministerstvo zdravotníctva u nás problémy s elektronickými cigaretami nezaznamenali.

Dlhé roky vo všeobecnosti platí, že inhalovanie e-liquidov je bezpečné a je to menej škodlivá náhrada fajčenia cigariet. Na trh sa e-cigarety postupne dostávali od roku 2006 a prešli si značným vývojom.

Odporúčané
5 policajtov sme sa spýtali, ako by reagovali, keby ťa nachytali s marihuanou 5 policajtov sme sa spýtali, ako by reagovali, keby ťa nachytali s marihuanou 30. marca 2019, 14:07

Inhalovanie náplní rôznych príchutí si obľúbili azda všetky vekové kategórie. Vaping povoľujú aj majitelia reštaurácií, ľuďom dym neprekáža ani na zastávkach. Vo všeobecnosti je vaping v spoločnosti oveľa viac akceptovaný, pretože nezapácha ako bežné cigarety, dokonca niekedy vraj „rozvonia“ miestnosť.

Vaping je lacnejší ako klasické cigarety

Pri klasickom fajčení vdychuješ dym z tabaku spolu so všetkými splodinami a škodlivými látkami. Vaping je založený na odparovaní rozpustnej kvapaliny (e-liquid), vdychuješ teda paru. Je na tebe, aké si kúpiš náplne. Môžu aj nemusia obsahovať nikotín, existujú rôzne príchute, ktoré ti inhalovanie spríjemnia. Najčastejšie ľudia ako náhradu za klasické tabakové výrobky používajú elektronické cigarety, inhalátory, či vaporizér (pre zjednodušenie v článku používame jednotný termín e-cigareta, príslušenstvo sa však rozlišuje).

Ako to funguje? Látka v náplni sa zahrieva a zmení sa na paru. Žiadne škodlivé látky z horenia, užívateľ vdýchne iba to, čo si kúpil. Na obale podľa slovenskej legislatívy musí byť jasne napísané zloženie. Keď už máš dosť, e-cigaretu vložíš do puzdra a odložíš.

Prednedávnom bolo vapovanie flex, dnes umierajú ľudia. Na Slovensku problémy s e-cigaretami úrady nezaznamenali
Prednedávnom bolo vapovanie flex, dnes umierajú ľudia. Na Slovensku problémy s e-cigaretami úrady nezaznamenali Zdroj: Unsplash/Chloe Andrews

Vaping je lacnejší ako bežné cigarety. Za e-cigaretu síce zaplatíš na šupu celkom slušný balík, no z dlhodobého hľadiska sú tabakové výrobky oveľa nákladnejšie. Vaping je tiež možnosť, ako pomôcť tuhým fajčiarom, ktorí sú na obyčajných cigaretách závislí. Keďže e-liquidy neobsahujú také škodliviny ako horiaca cigareta, je to aspoň malá náplasť na zdravie človeka, keď prejde z tabaku na e-cigaretu. No a ak je človek naozaj odhodlaný skrotiť svoje fajčiace návyky, postupne môže prejsť z nikotínových náplní na tie bez nikotínu. A prestať fajčiť úplne.

Ale,...

Posledné mesiace sa o vapovaní hovorí čoraz častejšie. Správy o tom, aké je inhalovanie e-liquidov bezpečné, nahradili tie, ktoré informujú o úmrtí užívateľov. Prvá smrť úzko spojená s inhalovaním prišla v auguste tohto roka v USA. Americké úrady potvrdili, že osoba v Illinois hospitalizovaná s ťažkým ochorením pľúc nakoniec zomrela, informoval o tom The Washington Post.

Počet ľudí, ktorí majú dýchacie problémy a používajú e-cigarety, sa za posledné obdobie zdvojnásobil. Príznakov je viacero, ľudia kašľú, trpia dýchavičnosťou, pociťujú únavu, niektorí majú dokonca hnačku a zvracajú. O prvej osobe, ktorej smrť súvisela s vapingom, toho úrady spočiatku veľa nepovedali.

Prednedávnom bolo vapovanie flex, dnes umierajú ľudia. Na Slovensku problémy s e-cigaretami úrady nezaznamenali
Prednedávnom bolo vapovanie flex, dnes umierajú ľudia. Na Slovensku problémy s e-cigaretami úrady nezaznamenali Zdroj: Unsplash/VapeClubMY

Nanešťastie, úmrtí za posledné mesiace postupne pribúdalo. Začiatkom septembra zomreli už traja ľudia a štvrté úmrtie bolo predmetom vyšetrovania. Americký úrad na kontrolu chorôb CDC (Centers for Disease Control) v tom čase zaznamenal v USA už vyše 450 prípadov, ktoré sú prepojené s inhalovaním. Miestne úrady odporučili, aby sa ľudia vapingu vyhýbali, resp. obmedzili užívanie (hlavne tých) pochybných e-liquidov.

Počet úmrtí stále narastá, naposledy sme ťa informovali pred približne mesiacom. Zomrelo už minimálne 19 ľudí a viac ako 1 080 skončilo v nemocnici. Situáciu pozorne sledujú aj odborníci. Vedci preskúmali pľúca 17 chorých pacientov a zistili, že poranenia pripomínajú chemické popáleniny – niečo podobné môžeme sledovať pri vystavení toxickým chemickým výparom či jedovatým plynom.

Čo spôsobuje ochorenia? Dôvodov môže byť viacero

Vedci skúmajú inhalovanie e-liquidov, a to nielen ako vplýva na pľúca, ale na celý organizmus. Obrovským problémom sú náplne bez certifikácie a experimentovanie ľudí.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 70514 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo ľudia v USA kvôli vapingu umierajú a ktoré náplne sú za to zodpovedné
  • Aké opatrenia v USA pripravujú, aby zastavili úmrtia
  • Či slovenské úrady a nemocnice zaznamenali problémy kvôli vapingu
  • Aké kritériá musia spĺňať distribútori a náplne na Slovensku
  • Prečo je pre nefajčiara oveľa nebezpečnejšie začať s vapingom
  • Ako sa na vaping pozerá odborník na závislosti
Domov
Zdieľať
Diskusia