Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2018, 20:11
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vaping je o 95 % menej škodlivý ako fajčenie, tvrdí britská vládna agentúra

ZAUJÍMAVOSTI ANGLICKO
Uložiť Uložené

Agentúra Public Health England zverejnila svoju štúdiu.

Britská vláda začala vlastnú kampaň namierenú na fajčiarov. Aj keď by si po najrôznejších informáciách zverejňovaných v médiách mohol pochybovať o tom, či náhodou vaping, a teda fajčenie elektronických cigariet, neškodí minimálne rovnako ako fajčenie klasických cigariet, britská agentúra Public Health England v tom má úplne jasno.

Najnovšie obyvateľov Spojeného kráľovstva upozorňuje, že vaping je až o 95 % menej škodlivý ako fajčenie klasických cigariet, čo chcela podčiarknuť aj experimentom.

Vo videu preto výskumníci porovnávali vplyv cigariet a elektronických cigariet na vatové guľôčky, z čoho jasne vidieť, ako sa v pľúcach bežných fajčiarov zachytáva decht a nečistoty spôsobujúce množstvo zdravotných ťažkostí.

Zdravotnícka agentúra chce osloviť väčšie množstvo bežných fajčiarov, ktorí by pomocou elektronických cigariet mohli dať zbohom svojej závislosti.

Údaje priamo od vládnej agentúry hovoria o tom, že 65 až 68 % ľudí, ktorí sa snažili prestať s fajčením pomocou elektronickej cigarety či náhradných nikotínových terapií dokázali so svojím zlozvykom skončiť.

Vaping je o 95 % menej škodlivý ako fajčenie, tvrdí britská vládna agentúra
Zdroj: Public Health England

Rôzne štúdie o škodlivosti vapingu podľa lekára Liona Shababa z University College London spôsobujú vo fajčiaroch strach či rezervovanosť pred tým, aby naň z cigariet prešli. Agentúra skonštatovala, že aj dlhodobé používanie elektronickej cigarety je relatívne bezpečné, zatiaľ čo bežné fajčenie predstavuje obrovské zdravotné riziko.

Odporúčané
Barbican je skrytý diamant Londýna. Preslávil ho Instagram, Harry Styles aj historky o duchoch. Ikona brutalizmu toho ponúka viac Barbican je skrytý diamant Londýna. Preslávil ho Instagram, Harry Styles aj historky o duchoch. Ikona brutalizmu toho ponúka viac 9. septembra 2022, 9:30

Na druhej strane, časť verejnosti vaping kritizuje, pretože vraj elektronické cigarety fajčí čoraz viac mladých ľudí, ktorí potom prechádzajú aj na tie bežné. Agentúra však povedala, že počet mladých vaperov síce vzrastal do roku 2015, ale odvtedy sa vraj udržiava na približne rovnakej úrovni.

Pripomenula aj fakt, že striktnejšie regulácie v Spojenom kráľovstve oproti USA nútia výrobcov predávať náplne s nižšou dávkou nikotínu ako za morom.

Domov
Zdieľať
Diskusia