Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. októbra 2019, 14:56
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Indonézia bojuje so závislosťou na mobiloch. Každý mesiac hospitalizujú desiatky detí

TECH HRY SMARTFÓNY
Uložiť Uložené

Problémom sú vraj hlavne mobilné hry.

Závislosť na hrách je serióznou diagnózou, ktorú už približne rok uznáva aj Svetová zdravotnícka organizácia. Špeciálnu pozornosť jej musia venovať v Indonézii, informuje Vice

Psychiatrická nemocnica Cisarua vo Východnej Jáve podľa magazínu hospitalizuje každý mesiac ,,tucty pacientov" vo veku od 7 až 15 rokov. Od roku 2016 ich bolo spolu až 209.

Zaujímavý je však fakt, že sú to všetko deti, ktoré sa nevedia odtrhnúť od hier na svojich mobiloch

Odporúčané
6 mobilných hier, ktoré vďaka grafike, vizuálu alebo hrateľnosti porazia aj tituly na konzolách 6 mobilných hier, ktoré vďaka grafike, vizuálu alebo hrateľnosti porazia aj tituly na konzolách 12. októbra 2019, 12:55

Zdá sa tak, že počítače a herné konzoly už odchádzajú do úzadia, hoci o hrách na mobiloch sa stále tak veľa nepíše. 

„Určite vidíme nárast. Toto je bod, kde do hry prichádza monitorovanie detí zo strany rodičov,“ hovorí Elly Marliyaniová, riaditeľka nemocnice. Predpokladá tiež, že väčšina mládeže, ktorá problém má, lekárov nevyhľadá. 

Rodičia vraj môžu sledovať až 11 príznakov, že deti svoju zábavu na mobiloch nezvládajú. Všímať si vraj treba abstinenčné príznaky v prípade, že deťom vezmú telefón, zvýšenú podráždenosť a klamanie o tom, ako dlho hry v skutočnosti hrajú. 

Indonézia bojuje so závislosťou na mobiloch. Každý mesiac hospitalizujú desiatky detí
Zdroj: Pixabay.com

Doktorka Lina Budiyantiová z rovnakej nemocnice hovorí, že limitom pre pozeranie do obrazovky by mali byť dve hodiny denne. Okrem hier totiž indonézske deti strávia veľa času aj na YouTube a v iných aplikáciách. Za závislosť sa už podľa nemocničných tabuliek považuje 6 hodín, pričom liečba môže trvať až tri mesiace. 

Domov
Zdieľať
Diskusia