Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. októbra 2019, 20:53
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Muž trpiaci rovnakou poruchou smiechu ako Joker prehovoril, ako sa s ňou žije. Chváli aj výkon Joaquina Phoenixa

NEWS JOAQUIN PHOENIX
Uložiť Uložené

Scott Lotan hovorí, že Joaquin zachytil poruchu perfektne.

Joaquina Phoenixa začali za jeho prevedenie Arthura Flecka chváliť hneď po tom, čo sa Joker dostal do kín. Ak si film videl, sám dobre vieš, o čom píšeme, pocity, ktoré herec stvárňoval si cítil na vlastnej koži. Joaqinovou úlohou bolo okrem iného vystihnúť pocit izolácie, ktorú Arthur zažíval, pretože mu nikto nerozumel.

Napriek tomu, že chvály na adresu Joaquina je skutočne veľa, Scott Lotan vyniká. Ten totiž žije s poruchou, ktorú mal Arthur Fleck vo filme, svojím telom je nútený smiať sa v nevhodných situáciách, informuje ladbible.

 

Muž, ktorý trpí rovnakou poruchou ako Joker sa rozrozprával o živote s ňou a chváli Joaquina
Muž, ktorý trpí rovnakou poruchou ako Joker sa rozrozprával o živote s ňou a chváli Joaquina Zdroj: youtube.com/ sackman11

PBA je typ emocionálnej poruchy, ktorá je charakterizovaná nekontrolovateľným smiechom alebo plačom. Väčšinou sa vyskytuje po neurologickej poruche, alebo po poranení mozgu. Ľudia tak môžu nekontrolovateľne plakať kvôli niečomu, čo nie je veľmi smutné, alebo sa naopak šialene smiať, keď sú smutní, nahnevaní či frustrovaní.

47-ročný muž tvrdí, že okrem toho, že to je neskutočne nepríjemné, bolí to a vyčerpáva. Počas záchvatu smiechu je náročné nadýchnuť sa, čo spôsobuje dusenie.

 

"Stalo sa mi, že ma v reštaurácii neobslúžili a namiesto toho poslali domov, pretože moje správanie bolo pre zamestnancov nepríjemné. Veľakrát, keď som vonku na poháriku s kamarátmi sa stalo, že sa našiel niekto s nízkym sebavedomím a bol presvedčený, že sa smejem na ňom. Potom sa so mnou chcel biť."

 

Muž, ktorý trpí rovnakou poruchou ako Joker sa rozrozprával o živote s ňou a chváli Joaquina
Muž, ktorý trpí rovnakou poruchou ako Joker sa rozrozprával o živote s ňou a chváli Joaquina Zdroj: youtube.com/ Warner Bros. Pictures

Scott spomína na situácie, kedy mu jeho porucha znepríjemnila všedné dni. No spomína aj na situáciu, kedy sa za to skutočne nenávidel.

 

„Mal som oslavu zásnub, keď sme z nich šli domov, narazil do nás opitý vodič. Moja snúbenica zomrela na mieste a moja mama o tri dni na to. Pamätám si, že som bol na mieste a hrozne som sa smial, keď ma vypočúvala polícia."

Scott tvrdí, že keď sedel v kine a sledoval Joaqina Phoenixa, cítil sa, akoby sa díval do zrkadla. Tvrdí, že herec skutočne vystihol problém, ktorý je jeho každodennou súčasťou života.

„Myslím, že to vystihol úžasne. Skutočne sa nedá prestať, nech robíte čokoľvek. Je to ťažké na psychiku, ľudia sa na vás len dívajú. Chcete to vysvetliť, no oni si už dávno sami povedali, že ste drogovo závislý alebo skrátka šialený. Myslím, že úžasne zachytil pocit izolácie a frustrácie z toho, že mu nikto nerozumie.“

Domov
Zdieľať
Diskusia