Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. októbra 2019, 6:58
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Historicky druhou ženou, ktorej sa podarilo získať Nobelovu cenu za ekonómiu, sa stala Esther Duflo

NEWS
Uložiť Uložené

Je tiež druhým najmladším laureátom tejto ceny.

Tohtoročnú Nobelovú cenu za ekonómiu získala trojica kolegov. Okrem dvoch Američanov Abhijita Banerjeeho a Michaela Kremera sa toto prestížne ocenenie podarilo získať aj Francúzske Esther Duflo z MIT. Tá sa tak stala historicky druhou ženou, ktorá dosiahla tento neuveriteľný úspech.

Ako informuje ekonomický portál Business Live, Esther sa vo veku 46 rokov stala druhým najmladším laureátom tejto ceny. So svojimi kolegami ju získala za experimentálne výskumné metódy, ktoré už v praxi pomohli milión deťom z celého sveta v boji proti chudobe.

Odporúčané
Greta Thunberg nezískala Nobelovu cenu za mier. Porota ju udelila premiérovi Etiópie Greta Thunberg nezískala Nobelovu cenu za mier. Porota ju udelila premiérovi Etiópie 11. októbra 2019, 11:11

„Tohtoroční laureáti zaviedli nový prístup, ako získať spoľahlivé odpovede ohľadom nových spôsobov boja so svetovou chudobou v oblastiach vzdelávania či zdravotnej starostlivosti, čo pomáha k vyriešeniu mnohých problémov,“ uviedla Kráľovská švédska akadémia vied.

Abhijit Banerjee, ktorý sa tiež podieľal na výskume a rovnako získal cenu za ekonomiku, je jej manžel. Obaja pôsobia na prestížnej univerzite Massachusetts Institute of Technology a napísali niekoľko kníh. Spoločne hľadali najúčinnejšie intervencie vedúce k zlepšeniu zdravia či vzdelávania maloletých.

Domov
Zdieľať
Diskusia