Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. októbra 2019, 12:25
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Eliud Kipchoge sa stal prvým atlétom, ktorý prebehol maratón za menej ako dve hodiny. Stihol to o dvadsať sekúnd skôr

ŠPORT BEH SVETOVÉ REKORDY
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Dnes sa píše história.

Vo Viedni dnes prebehol Eliud Kipchoge 42,2 kilometrov za jednu hodinu, 59 minút a 40 sekúnd. Je to prvýkrát v histórii, čo niekto prebehol maratón za menej než dve hodiny, informuje BBC.

Jeho úspech sa však nezapíše ako svetový rekord, pretože nešlo o oficiálne preteky a maratón bol iný, než tradične. Kipchoge je aj držiteľom svetového rekordu, minulý rok zabehol tradičný maratón v Berlíne za dve hodiny, jednu minútu a 39 sekúnd.

Tento rok síce Eliud Kipchoge odbehol predpísaných 42,795 kilometra, no podmienky neboli vôbec také ako pri tradičnom maratóne. Jediné, o čo mu išlo, bolo pokoriť hranicu dvoch hodín. Práve tak bol maratón nastavený.

Pri behu mu pomáhalo 41 elitných vytrvalcov, ktorí sa striedali, chránili ho pred odporom vzduchu a udávali mu tempo tak, aby svoj cieľ splnil. Skoro počas celého maratónu sa pred ním pohybovalo auto s laserovou čiarou, ktoré ukazovalo nevyhnutné tempo na to, aby bol jeho čas menej než dve hodiny.

Odporúčané
Muž zabehol celý londýnsky maratón ako Big Ben, ale cez cieľovú pásku prebehnúť nemohol. Zasekol sa priamo pred ňou Muž zabehol celý londýnsky maratón ako Big Ben, ale cez cieľovú pásku prebehnúť nemohol. Zasekol sa priamo pred ňou 28. apríla 2019, 23:46

Výhodu mal aj čo sa týka nápojov a energetických gélov, ktoré mu totiž podávali z bicykla. Na tradičných maratónoch si bežci musia po občerstvenie sami odbiehať, čím strácajú čas.

„Bežím, aby som tvoril históriu. Aby som ukázal, že ľudia nemajú limity,“ povedal Eliud pre Reuters predtým, než začal beh.

Domov
Zdieľať
Diskusia