Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. októbra 2019, 15:12
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

V novembri nás čaká úchvatný spln Mesiaca. Zafarbí sa do oranžova

NEWS
Uložiť Uložené

Nebeské divadlo v podobe Bobrieho Mesiaca nás čaká aj tento rok.

Aj tento rok sa počas novembra môžeme tešiť na unikátne nebeské úkazy. Na nočnej oblohe sa totiž vystrieda hneď niekoľko zaujímavých javov. Pravdepodobne najväčšou dominantou je tzv. Bobrí Mesiac (Beaver Moon).

Ako uvádza portál Mental Floss, ide o prvý a zvyčajne aj jediný spln počas predposledného mesiaca v roku. Jeho názov formovali ešte domorodé americké kmene Algonquinov a napokon mu toto pomenovanie prischlo aj vďaka európskym kolonistom v Spojených štátoch. V novembri sa totiž pravidelne nastavovali bobrie pasce kvôli ich kožušinám.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Cristian (@buscandolluvia) on

Indiáni zas tento Mesiac nazvali Mesiacom mrazu, keďže počas jeho žiarenia začína padať prvý sneh. Dychberúci spln by si mal spozorovať počas nočnej oblohy 12. novembra. Mesiac bude v tom čase zafarbený do oranžova.

Počas novembra nás však čaká aj padanie hviezd. Meteorický roj Severné Tauridy padá už od 19. októbra do 10. decembra, pričom najlepšie má byť vidieť v rovnakú noc ako Bobrí Mesiac. Taktiež si zapíš aj dátum 17. november. Vtedy svoje maximum dosiahne známy meteorický roj Leonidy.

Nebeské úkazy počas novembra
  • Bobrí Mesiac: 12. november
  • Severné Tauridy: 12. november
  • Leonidy: 17. november
 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Cole Ippoliti (@colecoldwater) on

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia