Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. októbra 2019, 12:47
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

V Taliansku narazilo malé lietadlo do káblov lanovky. Pilot našťastie prežil

NEWS LIETADLO
Uložiť Uložené

V Taliansku nejde o prvú nehodu lietadla s káblami lanovky. Táto však skončila lepšie než incident z roku 1998.

V talianskych Alpách sa podľa BBC stala netradičná nehoda malého lietadla, pri ktorej museli asistovať horskí záchranári. 

Lietadlo totiž narazilo do lanovky v horskom stredisku Prato Valentino, pričom zostalo zamotané medzi sedačkami v jej kábloch. 

62-ročný pilot bol podľa dostupných informácií vymrštený z kokpitu a do nemocnice bol prevezený s ľahšími zraneniami. Druhá osoba na palube zostala nezranená, na zem sa ale pochopiteľne dostala až vďaka asistencii 20 záchranárov a dvoch helikoptér po približne jeden a pol hodine.

„Mali naozaj veľké šťastie. Lietadlo sa narazilo do káblov, no našťastie sa v nich zachytilo, namiesto toho, aby spadlo rovno na zem,“ cituje hovorcu horských a jaskynných záchranárov Waltera Milana britský Daily Mail.

Lanovka bola v tom čase vypnutá a prázdna. Incident však mnohým Talianom pripomenul katastrofu z roku 1998 a mestečka Cavalese.

Odporúčané
Havarovaná slovenská stíhačka vzlietla s ostrou muníciou. Polícia zverejnila video z nehody Havarovaná slovenská stíhačka vzlietla s ostrou muníciou. Polícia zverejnila video z nehody 29. septembra 2019, 9:04

Do káblov lanovky vtedy v rýchlosti približne 870 km/h narazila staršia americká stíhačka (USA majú s Talianmi spoločnú  leteckú základňu v neďalekom Aviane) EA-6B Prowler. Tá s poškodeným krídlom dokázala pristáť, no v lanovke vtedy zahynulo 20 ľudí

Incidentu sa venovala aj jedna časť dokumentu Megakatastrofy (Mega Disasters).

Domov
Zdieľať
Diskusia