Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. októbra 2019, 19:43
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Myšiam, ktoré rok inhalovali nikotínové výpary z vapingu, narástol nádor na pľúcach

NEWS ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Výskum naznačuje, že dlhodobé užívanie náplní s nikotínom výrazne zvyšuje riziko rakoviny.

Vaping sa stal celosvetovo veľmi obľúbeným. Elektronickú cigaretu môžeš fajčiť prakticky kdekoľvek a vaping nie je taký škodlivý ako klasické cigarety. To si doposiaľ mysleli všetci, no ukázalo sa, že vaping nemusí byť taký neškodný. V USA zazanemali stovky prípadov ľudí, ktorí skončili v nemocnici, 19 ľudí už zomrelo. Nový výskum taktiež nehádže pozitívne svetlo na fajčenie e-cigariet, informuje Inquirer.

Myši dýchali nikotínové výpary 20 hodín týždenne dlhšie ako jeden rok. 22,5 % malo rakovinové nádory v sliznici pľúc a 57,5 % mali v močovom mechúre výrastky, ktoré môžu byť predzvesťou rakoviny. Zvieratá, ktoré vdychovali výpary bez nikotínu, nemali žiadne nádory a len 6,3 % z nich mali výrastky.

Odporúčané
19 ľudí zomrelo a viac ako 1000 skončilo v nemocnici kvôli vapingu. Vedci nachádzajú chemické popáleniny na pľúcach pacientov 19 ľudí zomrelo a viac ako 1000 skončilo v nemocnici kvôli vapingu. Vedci nachádzajú chemické popáleniny na pľúcach pacientov 6. októbra 2019, 18:19

Sami vedci však pripustili, že sú potrebné ďalšie výskumy, aby sa skutočne potvrdil vplyv nikotínových výparov na zdravie živého organizmu. Zároveň dúfajú, že výsledky donútia ľudí zamyslieť sa.

„Tak či tak, milióny mladých ľudí to teraz užíva. Spoľahlivé výskumy pritom nebudeme mať k dispozícii ďalšiu dekádu,“ povedal vedúci štúdie Moon-Shong Tang z NYU School of Medicine. Podľa neho je zrejmé, že samotný nikotín spôsobuje zdravotné problémy. „Mali by sme sa pokúsiť nájsť opatrenia, ktoré zabránia incidentom s elektronickými cigaretami, ktoré by mohli spôsobiť rakovinu.“

Myšiam, ktoré rok inhalovali nikotínové výpary z vapingu, narástol nádor na pľúcach
Zdroj: gettyimages
Domov
Zdieľať
Diskusia