Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júla 2019, 12:48
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vysokoškolák objavil 65 miliónov rokov starú lebku triceratopsa

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vzácny nález sa podaril zvedavému študentovi.

Vysokoškolák Harrison Duran študuje biológiu v piatom ročníku na University of California. Začiatkom júna sa so svojím kamarátom, univerzitným profesorom a nadšencom do dinosaurov Michaelom Kjellandom vybral na expedíciu do Severnej Dakoty, píše CNN.


Na konkrétnom mieste, kde sa rozhodli kopať tentokrát, v minulosti neboli, a tak tam na nich čakala 65 miliónov rokov stará lebka triceratopsa. Objavil ju práve Harrison po pár dňoch archeologických vykopávok. „Neviem vyjadriť svoje nadšenie z momentu, keď som tú lebku našiel. Dinosaury milujem už od detstva, a tak to bolo obrovské prekvapenie,“ povedal v tlačovej správe.


Lebku objavili uprostred skál a štrku, z ktorých trčala len časť rohu dinosaura. Vytiahnutie pozostatkov zo zeme napokon trvalo viac ako týždeň, pretože archeológovia museli fosílie spevniť špeciálnym lepidlom, aby sa pri vyslobodzovaní ani prevážaní nepoškodili. Nálezcovia sa vytešujú aj z toho, že s lebkou vykopali aj kúsok dreva starého milióny rokov či zakonzervované listy.

Domov
Zdieľať
Diskusia