Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. júla 2019, 8:26
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Odmietli hrať pre Smer, potom sa im vyhrážali. 20 zaujímavostí o Horkýže Slíže, ktoré si (možno) nevedel

Odmietli hrať pre Smer, potom sa im vyhrážali. 20 zaujímavostí o Horkýže Slíže, ktoré si (možno) nevedel
HUDBA
Uložiť Uložené

Legendárna slovenská kapela si naše srdcia získava už vyše 25 rokov.

Horkýže Slíže je slovenská punk rocková hudobná skupina a pozná ju prakticky celé Slovensko a Česko. Spísali sme pre teba dvadsať zaujímavostí, ktoré by si mal o kapele vedieť.

  • Horkýže Slíže vznikli v Nitre v roku 1992. Založil ju Peter Hrivňák – Kuko (spev, basgitara) s Máriom Sabom – Sabotérom (gitara) a s Martinom Košovanom – Košom (bicie).
  • Prvý verejný koncert bol v kulturáku v Ivánke pri Nitre s kapelami 12 stupňov (z Prievidze), Amnestia (z Levíc) a New Kids on The Bollocks (z Nitry).
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Pustite Karola TOUR 2018 (@pustitekarolatour),

  • Kuko sa v minulosti vyjadril, že vie hrať na viacero nástrojov. Menovite sú to flauta a ústna harmonika. Na hodiny spevu nikdy nechodil.
  • Keď začínali, ľudia si ich počas koncertov nahrávali na kazeťáky alebo diktafóny. Dnes si to už málokto vie predstaviť.
Odporúčané
Je bisexuálka a pri tvorbe piesní fajčí trávu. 20 zaujímavostí o Lady Gaga, ktoré si (možno) nevedel Je bisexuálka a pri tvorbe piesní fajčí trávu. 20 zaujímavostí o Lady Gaga, ktoré si (možno) nevedel 28. februára 2019, 11:05
  • HS politiku nerieši. „Politiku neriešime, o Facebooku sme tiež ešte nepísali. Keď už niečo niekto napíše, nebudeme to písať my. Radšej si tie témy vyselektujeme,“ povedal člen kapely Marek Viršík pre Hudbu.
  • Prvé demo prišlo v roku 1993, malo šesť skladieb. Druhé prišlo o rok neskôr, to malo 8 skladieb. Všetky dali „skopčiť“ svojim fanúšikom, aby sa šírili ďalej.
  • Čo znamená názov skupiny Horkýže Slíže? „To vie len bývalý bubeník Košo,“ povedal v jednom z rozhovorov Kuko.  Košo už v kapele nie je.
  • Kapelu pomohol naštartovať Julo Viršík v roku 1995, zobral ich na festival Letné srdce do Levíc. Následne vznikol prvý klip na pesničku „Stretol veselý...“.
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Pustite Karola TOUR 2018 (@pustitekarolatour),

  • Prvý album prišiel v roku 1997, volal sa V rámci oného. ​Singel tohto albumu bol Maštaľ. O rok neskôr prišiel druhý album, ktorý sa volá Vo štvorici po opici, klip sa točí na skladbu Gilotína.
  • Na prelome tisícročí sa začína o HS hovoriť čoraz častejšie. Začali chodiť po veľkých koncertoch s kapelami ako Gladiator či Iné Kafe. Začiatkom roka 2003 prišiel album Alibaba a 40 krátkych songov, pesničky začali hrať v rádiách. Začali hrať samostatné koncerty.
  • Kapelu dnes tvoria Peter Hrivňák (Kuko) – spev a basgitara, Mário Sabo (Sabotér) – gitara, spev, Juraj Štefánik (Doktor) – gitara, spev, Marek Viršík (Vandel) – bicie, spev. Od minulého roku pribudla nová tvár,  basgitaristka Veronika Smetanová.
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Pustite Karola TOUR 2018 (@pustitekarolatour),

  • Ak by mal Kuko možnosť zahrať si s ktoroukoľvek kapelou či spevákom, boli by to NIRVANA, Queen, Beatles, Michael Jackson, Amy Winehouse a Elvis Presley.
  • Posledný album HS je Pustite Karola. No a o čom je? „Je to príbeh štrajku pred psychiatrickou liečebňou, kde dav skanduje: Pustite Karola. K štrajkujúcim prišiel chlapík s megafónom a vysvetľoval – nemôžeme ho pustiť, patrí do liečebne, lebo tvrdí, že je Adam Šangala. Ľudia zrazu začali kričať, že dostali Adama Šangalu, a prešlo to do skandovania, že Šangala je nevinný. Snažili sme sa tým povedať, že ľudia sú občas blázni, nielen tí vnútri, ale aj tí za plotom,“ povedal Kuko pre HNonline. Karol je imaginárna postava.

  • V pesničke Starý Čočil k poslucháčovi prehovorí viacero známych osobností, zaznie v nej napríklad hlas Bolka Polívku, Oldřicha Kaisera, Jiřího Lábusa, Ivana Mládka, Zdeňka Svěráka, Milana Lasicu, Petra Lipu a ďalších. „Kuko za všetkými, ktorí tam sú, chodil osobne s diktafónom a oni mu doň nahovorili či naspievali svoje party. Za každým prišiel, povedal im "Skúste to takto", nahral tri-štyri behy a potom sme to v štúdiu pasovali do tej skladby. Celkom sa trafili, veď majú ten prejav v sebe,“ povedal sabotér v rozhovore.
  • Kedysi HS vydával albumy pomaly každý rok. Dnes sú už opatrní. „Došli sme časom na to, že je toho už moc, každý rok ľudí zásobovať novými a novými vecami. To sa už potom vystrieľate a už by tá kvalita bola horšia, tak sme radšej ubrali tempo,“ povedal Marek Viršík.
Odporúčané
Veril, že marihuana je posvätná bylina a bol mimoriadne plodný. 20 zaujímavostí o Bobovi Marleym, ktoré si (možno) nevedel Veril, že marihuana je posvätná bylina a bol mimoriadne plodný. 20 zaujímavostí o Bobovi Marleym, ktoré si (možno) nevedel 24. apríla 2019, 19:14
  • Na Facebooku má kapela takmer 200 000 lajkov. „Oficiálna stránka Horkýže Slíže na Facebooku. Ďakujeme dopredu všetkým, ktorí nás nemajú v pi**,“ píšu o sebe na stránke. Na Instagrame nie sú.

  • HS nehrávajú pre politické strany. Odmietli už viacero strán, napríklad aj Smer. „Odmietli sme a reakcia toho chlapca, čo nám volal, sa mi nepáčila. S drzosťou povedal: „Fico to vyhrá a my si budeme pamätať, kto s nami chcel ísť, a kto nie,“ povedal Kuko pre Plusku.

  • Kto je záhadný Košťál z pesničky Horí ti maštaľ? Rovnako ako Karol, nik skutočný. „Vtedy vznikol film Dedičství aneb Kurvahošigutntag a v ňom bola postava starého Košťála. Mne sa do pesničky hodilo meno, tak som ho použil,“ vysvetľuje Kuko.
  • Kapela nezarobila ani cent do roku 2001. Až po štvrtom albume zarobili peniaze, následne začali vypredávať kulturáky. V robote dali všetci výpovede a odvtedy sa živia hudbou. Peniaze zo zarobených koncertov si delia fifty-fifty.
  • Premýšľal si niekedy nad tým, prečo je Kuko Kukom? „Volajú ma tak od mladosti. Je to skratka slov kučeravý ko***,“ vysvetľuje spevák.
Domov
Zdieľať
Diskusia