Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júla 2019, 22:46
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Horor odohrávajúci sa počas letných slnečných dní ťa vydesí psychedelickou atmosférou a bizarnými rituálmi

Horor odohrávajúci sa počas letných slnečných dní ťa vydesí psychedelickou atmosférou a bizarnými rituálmi
Zdroj: A24
FILMY A SERIÁLY MIDSOMMAR
Uložiť Uložené

Midsommar sa už pomaličky blíži aj k nám.

Podobne ako minuloročná snímka Hereditary, aj chválená novinka Midsommar bude projektom talentovaného režiséra Ariho Astera, ktorý divákov bezpochyby rozdelí na viacero táborov. Koniec koncov, jasným dôkazom toho sú už reakcie mnohých divákov či kritikov, ktorí už tento očakávaný horor mali možnosť vidieť.

Odporúčané
Obsadenie hercov k filmu Warcraft Obsadenie hercov k filmu Warcraft 5. decembra 2013, 18:42

Ako si sa mohol dočítať v boxe vyššie, zámorskí diváci sa väčšinou zhodli na názore, že Midsommar je akousi znepokojujúcou a psychedelickou rozprávkou s výbornými hereckými výkonmi a skvelou réžiou Ariho Astera. Navyše, snímka podľa nich výborne kombinuje radosť aj humor so zvrátenou bolesťou a celkovo si ju veľmi užili. No našli sa aj ľudia, ktorí film až tak veľmi nedocenili a za výborný ho rozhodne nepovažujú.

Ich výhrady sa pritom najviac týkali najmä danej kultúry, s ktorou snímka pracuje. Príbeh sa totiž sústredí na mladý pár na návšteve priateľov v izolovanej dedinke vo Švédsku. Miestni obyvatelia sa tam pripravujú na letný festival, no ich tradície sa mladým zaľúbencom zdajú veľmi podozrivé. Situácia sa navyše začne veľmi zlovestne meniť a k slovu sa dostanú aj pohanské rituály či šialení sektári.

Midsommar
Midsommar Zdroj: A24

Niektorí, prevažne švédski diváci mali problém najmä so skutočnosťou, že sú ich tradície prekrútené. Niekoľko kritikov dokonca použilo slovo zohavené. Taktiež im vadilo, že Aster zobrazil Švédov ako divných malých ľudí zo severu, čo je vraj v tomto prípade ďaleko od pravdy. „V Midsommar sa mix švédskych tradícií a pohanských rituálov stáva absurdným, pričom to niekedy vyzerá ako komická fascinácia Švédskom z americkej perspektívy,“ stálo vo vydaní novín Nojesguiden.

Odporúčané
Mindfuckový horor Slnovrat je mrazivý, psychedelický zážitok so šokujúcim koncom. Nezapáči sa však každému (Recenzia) Mindfuckový horor Slnovrat je mrazivý, psychedelický zážitok so šokujúcim koncom. Nezapáči sa však každému (Recenzia) 3. augusta 2019, 8:00

A aby toho nebolo málo, našli sa aj názory, že snímka vôbec nie je strašidelná a jej finále pôsobí prázdne. Bude teda nesmierne zaujímavé sledovať, ako Midsommar zapôsobí na návštevníkov kín na Slovensku a v Čechách. Čo sa týka samotných hodnotení, snímka si na Rotten Tomatoes momentálne drží slušných 81% s priemerným hodnotením 7,46/10, pričom na Metacritic svieti skóre 73.

O scenár aj réžiu sa postaral už vyššie spomínaný Ari Aster (odporúčame aj jeho predchádzajúce kraťasy) a vo filme si zahrajú herci, ako napríklad Jack ReynorFlorence PughWill Poulter či William Jackson Harper. Premiéra snímky je u nás naplánovaná na 1. augusta (srpen) 2019 a pokiaľ sa chceš o nej dozvedieť viac, klikaj sem.

Domov
Zdieľať
Diskusia