Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júla 2019, 11:33
Čas čítania 0:00
Andrej Verešvársky

Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Batman Unchained ako temná tímovka plná zloduchov?

Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Batman Unchained ako temná tímovka plná zloduchov?
Zdroj: DC Comics
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Jeden z tých príbehov, ktoré fascinujú.

Je rok 1997. Režisér Joel Schumacher čaká na premiéru svojho druhého superhrdinského filmu, Batman & Robin. Dva roky predtým prevzal žezlo po Timovi Burtonovi, ktorý nám predstavil modernú filmovú víziu Gothamu a Temného rytiera. Michaela Keatona v roku 1995 vo filme Batman Forever vystriedal Val Kilmer, ktorého zase nahradil George Clooney. A zvyšok... je história.

Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Batman Unchained ako temná tímovka plná zloduchov?
Zdroj: Warner Bros.

Batman & Robin bola katastrofa, prepadák. Každý si spomenie na nonsens v podobe bradaviek na kostýmoch, Arnolda Schwarzeneggera ako prehrávajúceho Mr. Freeza, tupého Banea, detinské hádky medzi Batmanom a Robinom a gýčovitú, farbami preplácanú štylizáciu filmu. Film bol komerčným neúspechom odsúdeným na posmech, ktorému sa chrbtom odvrátili ako filmoví kritici, tak aj fanúšikovia predošlých filmov a komiksov.

Keby sme sa však vrátili v čase do roku 1996 (rok pred premiérou), boli by sme svedkami takého nadšenia z nakrúcania filmu Batman & Robin, že zástupcovia štúdií Warner Bros. začali rovno pripravovať jeho nasledovníka. A tak sa zrodila legenda menom Batman Unchained, prípadne Batman: Triumphant, čo je názov, ktorý filmu časom prischol vďaka internetu.

Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Batman Unchained ako temná tímovka plná zloduchov?
Zdroj: DC Comics

Batman Unchained

Štúdiá opäť oslovili režiséra Joela Schumachera, aby po Batman & Robin natočil svoj tretí film s Batmanom. Režisér súhlasil s dodatkom, že by si pred jeho nakrúcaním chcel ešte trochu od komiksovej tematiky oddýchnuť a natočiť zopár menších filmov (menovite napr. 8MM a Flawless).

V roku 1997, po premiére Batman & Robin, v rozhovore pre magazín Variety objasnil, prečo s ponukou súhlasil: „Chcel by som natočiť ešte jedného Batmana, ale myslím, že musíme počkať. Cítim, že som sklamal veľa starších fanúšikov tým, že som sa príliš sústredil na to, aby bol náš film vhodný aj pre rodiny. Prišli mi stovky listov od rodičov, dožadujúcich sa filmu, na ktorý by ich deti mohli ísť. Teraz mám pocit, že dlžím hardcore fanúšikom film s Batmanom, aký si zaslúžia.“  

Zároveň na margo finančného neúspechu dodal: „Cítil som, hlavne pri Batman & Robin, že box office (teda koľko film zarobí v kinách, pozn. autora) sa stal dôležitejším, ako samotný film. Chcel by som sa vrátiť k filmárčine, nie k blockbusterčine." S réžiou svojho tretieho Batmana však súhlasil, a tak bolo na čase osloviť zvyšok tvorivého tímu.

Ponuku napísať scenár dostal Akiva Goldsman, autor predlohy k obom Schumacherovým Batmanom, teda Forever aj Batman & Robin. Ten však ponuku odmietol a miesto neho bol najatý menej skúsený Mark Protosevich, ktorý sa okamžite pustil do práce.

Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Batman Unchained ako temná tímovka plná zloduchov?
Zdroj: Warner Bros.

Kto si mal vo filme zahrať?

Premiéra Batman Unchained bola stanovená na rok 1999. S návratom k svojim postavám predbežne súhlasili takmer všetci herci z predošlých filmov – George Clooney ako Batman, Chris O'Donnell ako Robin a Michael Gough ako Alfred. Aj keď sa postava Batgirl v scenári nenachádzala, rátalo sa aj s Alicou Silverstone, ktorá sa v tej dobe sústreďovala viac na školské štúdium.

Clooney sa po neúspechu Batman & Robin zaprisahal, že už na seba kostým netopiera nenavlečie, nezabúdajme však, že pred-produkcia Batman Unchained prebiehala ešte pred premiérou spomínaného prepadáku.

Hovorí sa, že kvalitu superhrdinských filmov často definujú záporáci. V prípade Batman Unchained je množné číslo naozaj na mieste, pretože mali proti Batmanovi stáť dokopy traja. A tu to začína byť zaujímavé. Hlavným záporákom mal byť Scarecrow, teda Prof. Jonathan Crane. Sekundovať mu mala Harley Quinn a do tretice zosnulý Joker.

Scarecrowa si mal zahrať Nicolas Cage. Režisér v rozhovore pre Hollywood Reporter z roku 2015 priznáva, že za ním išiel osobne počas nakrúcania filmu Face/Off a ten s ponukou predbežne súhlasil. Úloha Harley Quinn bola údajne ponúknutá bývalej manželke Kurta Cobaina, herečke Courtney Love, pričom zvažovaná bola aj Madonna. A ako Joker sa mal dokonca vrátiť Jack Nicholson z prvého Batmana Tima Burtona. 

Batman: Arkham Knight / Got You Now, Batman
Batman: Arkham Knight / Got You Now, Batman Zdroj: Warner Bros. / Rocksteady

O čom to malo celé byť?

Tón filmu mal prejsť výraznejšou zmenou. Batman mal byť opäť temnejší, osobnejší. Schumacher si na koncept scenára spomína ako na „veľmi temný“. Príbeh sa mal točiť okolo Batmana bojujúceho s vlastným strachom, vnútornými démonmi a ťaživým pocitom viny za smrť ľudí, ktorú spôsobil, vrátane niektorých svojich úhlavných nepriateľov. Približne 150-stranový nástrel scenára sa na verejnosť nikdy nedostal, ale vďaka rôznym rozhovorom, informáciám a omrvinkám, ktoré tvorcovia utrúsili, si vieme približne poskladať dej filmu. 

Hneď na začiatku filmu by sa Batman a Robin opäť pohádali a mladší z dvojice by sa vydal vlastnou cestou. Či ako Robin, alebo Nightwing, to je otázne. Batman by ostal sám. Jeho myseľ by trpela pocitom viny a v duchu by sa neustále vracal k hriechom minulosti. Trpel by nočnými morami s Jokerom, ktorý by sa mu onedlho začal zjavovať aj za bieleho dňa. Ak si hral Batman: Arkham Knight, tak máš pomerne presnú predstavu, ako dobre to mohlo vyzerať.

Batman: Arkham Knight / No Leaf Joker
Batman: Arkham Knight / No Leaf Joker Zdroj: Warner Bros. / Rocksteady

V tom čase by sa Harley Quinn, pracujúca ako výrobca hračiek dozvedela, že Joker bol jej otec (?!) a za jeho smrť by začala viniť práve Batmana. Naopak, profesor Jonathan Crane by mal osobný rozpor s Bruceom Wayneom, pravdepodobne kvôli obchodným záležitostiam. Dvojica by časom prišla na to, že Bruce Wayne a Batman sú jedna a tá istá osoba a spojila by svoje sily. Ich plánom bolo pomocou čerstvo vynájdeného fear toxinu, teda Scarecrowovej látky, ktorá vzbudzuje nekontrolovateľný strach, priviesť Batmana k úplnemu šialenstvu a zavrieť ho v ústave Arkham. 

Crane chcel, aby Batman trpel, Harley ho však chcela vidieť mŕtveho. V poslednej tretine filmu by teda sadistická dvojica podnikla na zoslabnutého a uväzneného Batmana finálny útok a vystavila by ho enormnej dávke fear toxinu. Ten by zosobnil všetky Batmanove nočné mory, vrátane plejády zloduchov, proti ktorým za tie roky bojoval. A tu prichádza fascinujúca scéna, vďaka ktorej sa Batman Unchained stal toľko diskutovaným mýtom.

Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Batman Unchained ako temná tímovka plná zloduchov?
Zdroj: kevinsidharta

Čerešnička na záver

V epickej halucinogénnej spoločnej scéne v závere filmu sa mal Batmanovi postaviť okrem Cageovho Scarecowa aj Danny DeVito ako Penguin (zomrel v Batman Returns), Michelle Pfeiffer ako Catwoman, Tommy Lee Jones ako Two-Face (zomrel v Batman Forever), Jim Carrey ako Riddler a samozrejme Jack Nicholson ako Joker. Scéna mala byť vo forme súdu, počas ktorého zlomeného Batmana každý zo zloduchov súdil za svoje utrpenie.

Schumacher chcel podľa scenáristu prepojiť svoje a Burtonove filmy práve prostredníctvom postáv zloduchov, čo mohol byť jeden z ikonických momentov, vďaka ktorému by mu fanúšikovia odpustili predchádzajúce prešľapy.

Súd by sa čoskoro zmenil na súboj. Po nekonečnej a neúspešnej bitke v štýle „jeden proti všetkým“  by polomŕtveho Batmana v poslednej chvíli zachránil Robin, vďaka ktorému by sa mu podarilo dostať z pod vplyvu fear toxinu a definitívne poraziť Scarecrowa a Harley Quinn. Práve Harley mala taktiež v závere filmu prejsť osobnostnou zmenou.

Zábavným spôsobom sadistická dcéra Jokera mala byť komplexnou postavou, v ktorej sa hlboko vnútri skrýva dobro. V závere filmu sa mala vykúpiť zo svojich hriechov, napríklad pomocou menšej dávky fear toxinu.

Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Batman Unchained ako temná tímovka plná zloduchov?
Zdroj: Greg Horn

Film by potom končil sekvenciou, v ktorej by Bruce Wayne letel na Bali. Tam by sa počas skúmania útrob jednej z jaskýň naňho vyrútil roj netopierov. Bruce by zostal stáť a nechal by netopiere lietať okolo neho, čím by dokázal, že definitívne pokoril svoj strach. Podobnú scénu sme nakoniec mohli vidieť aj v Nolanovom Batman Begins.

Prečo film nevznikol?

Nuž, dôvodov je niekoľko, no tým hlavným je samozrejme neúspech a znechutenie, ktoré nasledovali po premiére Batman & Robin. Ďalším bol predpokladaný rozpočet filmu, ktorý by sa kvôli hereckým hviezdam a zložitému nakrúcaniu (scény pod vplyvom fear toxinu) vyšplhal do riskantných výšin.

Ako spomína scenárista Protosevich: „Pár dní po odovzdaní scenára mi volal Joel (Schumacher), ktorý mi povedal, že som zrejme napísal najdrahší film v histórií. Potom si spomínam, že sa mi už z Warner Bros. neozvali. Skúšal som im volať, ale bez odpovede.“ 

Warneri samozrejme projekt zmietli zo stola ako príliš riskantný a rozmýšľali, ako sa z tejto šlamastiky dostať. Na stole bolo ešte niekoľko veľmi zaujímavých príbehov, vízií, režisérov a hercov (o tom možno nabudúce?), ale Batman nakoniec skončil v neplánovanej hibernácii, aby ho z nej o pár rokov neskôr vzkriesili Christopher Nolan a Christian Bale.

Ich Batman Begins si ponechal niekoľko podobností s Batman Unchained, vrátane Scarecrowa ako hlavného záporáka. Podobnosti nájdeme aj v spomínanej hre Batman: Arkham Knight, v ktorej sa pološialenému Batmanovi konštantne zjavuje Joker ako súčasť jeho podvedomia. 

Ako by film dopadol, to sa už samozrejme nikdy nedozvieme. Či je však jeho ne-existencia dobrá alebo smutná, necháme na teba. Je ale fascinujúce zamyslieť sa a porozmýšľať, čo by bolo keby?

Domov
Zdieľať
Diskusia