Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júla 2019, 10:42
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V ruskej ponorke, kde požiar zabil 14 námorníkov, bol jadrový reaktor. Úrady tvrdia, že ho oheň nijak nepoškodil

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Rusi o incidente spočiatku dlhé hodiny mlčali.

Ruskú ponorku v pondelok zachvátil požiar, ktorý zabil 14 členov posádky. Krajina však o incidente informovala až o deň neskôr, čo na verejnosti vyvolalo pochybnosti o tom, prečo Rusi neboli transparentnejší, upozornil Futurism.

V nasledujúcich dňoch odmietali povedať, prečo a kde požiar vznikol, a tak sa na sociálnych sieťach a v kruhoch expertov začalo diskutovať o konkrétnej ponorke, ktorá mohla byť poškodená. Špekulovalo sa, či nezačala horieť ponorka AS-12 Losharik poháňaná jadrovou energiou. 


Dnes napokon dohady ukončil ruský minister obrany Sergej Šojgu. Oficiálne potvrdil, že išlo o ponorku s vlastným jadrovým reaktorom, ktorý nebol nijak poškodený. Reaktor mal byť od požiara izolovaný, a tak je stále plne funkčný. Oheň zasiahol len akumulátorovú sekciu ponorky, informovala agentúra TASS.

Ani nórske úrady monitorujúce mieru radiácie v oblasti, kde sa mal incident odohrať, nepotvrdili, že by zaznamenali akékoľvek abnormálne hodnoty. Rusi aj naďalej trvajú na tom, že incident v ponorke zostáva štátnym tajomstvom, a preto sa o ňom verejnosť zrejme nedozvie žiadne detaily.

Domov
Zdieľať
Diskusia