Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júla 2019, 18:07
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Nike čelí škandálu. Po kritike sťahuje z ponuky tenisky s vlajkou používanou americkými nacistami

MÓDA NACIZMUS NIKE
Uložiť Uložené

Hviezda americkej NFL Colin Kaepernick kritizuje spoločnosť Nike za urážlivý dizajn tenisiek.

V módnom svete je opäť rušno. O najnovší škandál sa postaral športový gigant Nike, ktorý svojím dizajnom tenisiek znepokojil množstvo Američanov vrátane bývalého hráča amerického futbalu Colina Kaepernicka.

Ako informuje BBC, po sťažnostiach bývalej hviezdy severoamerickej NFL ligy amerického futbalu bola spoločnosť Nike nútená stiahnuť tenisky z ponuky. Na bielo-červenej siluete Air Max 1 bol totiž na zadnej strane uvedený skorý návrh vlajky Spojených štátov s názvom Betsy Ross.

Vlajka bola v rokoch 1776 až 1783 používaná Trinástimi kolóniami Britov v USA. Taktiež bol však symbol používaný aj Americkou nacistickou stranou, ktorá si ho osvojila. Práve z tohto dôvodu sa Nike stalo terčom ostrej kritiky zo strany spoločnosti. Dizajn je totiž podľa mnohých hanlivý.

Kritický model Air Max 1 Quick Strike mal byť oficiálne vydaný už o dva dni, 4. júla, pri príležitosti osláv amerického Dňa nezávislosti. Niektorí používatelia Twitteru však poukazujú na to, že vlajku mali údajne používať bieli nacionalisti.

Nie je to však prvýkrát, čo je bývalý hráč amerického futbalu spájaný so spoločnosťou Nike. Len pred pár mesiacmi totiž svet obletela polarizujúca kampaň od Nike, v ktorej sa objavil ostro kritizovaný Kaepernick kvôli jeho niekdajšiemu pokľaknutiu počas národnej hymny.

Odporúčané
Časť Američanov už vyhadzuje svoje oblečenie od Nike. Spoločnosť novou kampaňou rozhnevala kus spoločnosti Časť Američanov už vyhadzuje svoje oblečenie od Nike. Spoločnosť novou kampaňou rozhnevala kus spoločnosti 4. septembra 2018, 13:50

Toto gesto malo značiť nesúhlas so situáciou v krajine, kde sa stále objavujú prípady zbytočnej policajnej brutality proti afroamerickým obyvateľom. Vtedy ho množstvo ľudí na čele s americkým prezidentom Donaldom Trumpom obvinilo z toho, že si neváži americkú vlajku a ani vojakov, ktorí za ňu položili život.

Vďaka tomu sa spoločnosť Nike rozhodla, že ho zakomponuje do svojej reklamy, keďže na športovca v žiadnom prípade nezanevrela a podporovala ho už od roku 2011. Pri príležitosti 30. výročia vzniku legendárneho motta Just Do It sa tak Colin Kaepernick stal tvárou celej kampane.

To však v tom čase rozhnevalo množstvo konzervatívnych fanúšikov značky, ktorí svoje Nike oblečenie začali vyhadzovať alebo páliť na znak toho, že nesúhlasia s tým, aby bol Colin tvárou kampane #JustDoIt.

Domov
Zdieľať
Diskusia