Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
V spolupráci so SodaStrem
5. júna 2019, 11:17
Čas čítania 0:00
Sponzorovaný obsah

Na Slovensko sa ročne dostane 1 miliarda plastových fliaš. Žiť ekologickejšie môžeš vďaka týmto trikom

Na Slovensko sa ročne dostane 1 miliarda plastových fliaš. Žiť ekologickejšie môžeš vďaka týmto trikom
ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA PET FĽAŠE
Uložiť Uložené

Spočítal si niekedy, koľko jednorazových obalov vyhodíš za deň?

Obmedziť používanie jednorazových obalov a žiť ekologickejšie je zo dňa na deň jednoduchšie a mnohé značky ti v tom s radosťou pomôžu. Zlepšiť životné prostredie a znížiť negatívny dopad na prírodu môže svojím pričinením každý jeden z nás.

Stačí len zmeniť zaužívané správanie a vykročiť v ústrety pozitívnej zmene. Navyše, je vysoko pravdepodobné, že si nových pomocníkov na ceste k ekologickejšiemu životu vďaka perfektnému dizajnu zamiluješ. 

Rozlúč sa s PET fľašami a jednorazovými pohármi

Zabrániť plytvaniu PET fliaš by mal pomôcť pripravovaný systém zálohovania. Oveľa efektívnejšie však je prestať ich kupovať, a tým pádom odpad vôbec nevytvárať.

Na Slovensko sa ročne dostane približne miliarda plastových fliaš. Vyzbierať sa však podarí iba približne 60 % z nich. Zvyšných 40 % končí na skládkach, v prírode, riekach alebo len tak, pohodených popri cestách. Toto množstvo pritom nie je zanedbateľné a zozbierané fľaše by boli schopné zaplniť Námestie Slobody v Bratislave až do výšky 8-poschodovej budovy.  

Ak obľubuješ perlivé nápoje, mávať im na rozlúčku taktiež nemusíš. Bublinky podľa tvojej chuti ti do nápoja dodá prístroj na výrobu perlivej vody SodaStream. Perlivú vodu pripravíš jednoduchým stlačením tlačidla a môžeš si ju ochutiť sirupom alebo ovocím. Vďaka tlakuvzdorným fľašiam si ju môžeš navyše zobrať všade so sebou. Prístroje SodaStream nájdeš v niekoľkých originálnych dizajnových prevedeniach a tvaroch – od elegantného čierneho, cez jemný biely až po štýlové pastelové modely. 

Na Slovensko sa ročne dostane 1miliarda plastových fliaš. Stačí iba niekoľko trikov, ako žiť ekologickejšie
Na Slovensko sa ročne dostane 1miliarda plastových fliaš. Stačí iba niekoľko trikov, ako žiť ekologickejšie Zdroj: SodaStream

Dnes už pre takmer každý plastový obal existuje ekologickejšia alternatíva. Okrem toho ide často o dizajnovú vychytávku. Na kávu alebo čaj so sebou poslúži prenosný pohár. Plastovú slamku nahradíš napríklad nerezovou či bambusovou, ktorá nezaberie veľa miesta v kabelke a bude tak vždy po ruke.

Plastové tašky nahraď plátenými

Igelitky a plastové sáčky sú ďalším problémom, s ktorým má príroda a najmä zvieratá problém vysporiadať sa. V niektorých krajinách sveta ich už úspešne nahradili kompostovateľnými vreckami na kukuričnej báze. Na Slovensku proti nim začali podnikať prvé kroky aj obchodné reťazce a nahrádzajú ich rôznymi alternatívami.

Odporúčané
Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých 1. marca 2024, 13:30

Ako najefektívnejšie sa ukázali plátené tašky. Veľkým plusom je ich variabilita dizajnov, potlačí a farebných kombinácií, vďaka čomu si každý vyberie tašku podľa svojho gusta. Tenké plastové sáčky zase môžeš nahradiť sieťkami, ktoré sú perfektné na ovocie či zeleninu.

Na Slovensko sa ročne dostane 1miliarda plastových fliaš. Stačí iba niekoľko trikov, ako žiť ekologickejšie
Na Slovensko sa ročne dostane 1miliarda plastových fliaš. Stačí iba niekoľko trikov, ako žiť ekologickejšie Zdroj: unsplash.com


Kupuj veci bezobalovo, nie bezhlavo

Bezobalové obchody rastú na Slovensku ako huby po daždi. Ešte donedávna boli privilégiom Bratislavy a krajských miest, dnes ich už nájdeš aj v menších mestách. Rovnako sa rozrastá aj ich sortiment, takže tam spravíš plnohodnotný nákup. Potraviny ti v nich odvážia na váhu, vďaka čomu môžeš nakúpiť presne toľko, koľko spotrebuješ.

Okrem toho majú na pultoch väčšie percento lokálnych produktov než nájdeš v bežných potravinách. Produkty balia do vratných, kompostovateľných alebo vlastných obalov. V ich ponuke nájdeš aj ekologickú drogériu a prírodnú kozmetiku slovenských značiek.

Na Slovensko sa ročne dostane 1miliarda plastových fliaš. Stačí iba niekoľko trikov, ako žiť ekologickejšie
Na Slovensko sa ročne dostane 1miliarda plastových fliaš. Stačí iba niekoľko trikov, ako žiť ekologickejšie Zdroj: unsplash.com

 

Odnes z prírody to, čo tam nepatrí

Nie je žiadnou novinkou, že aj v slovenskej prírode a parkoch sa nachádza množstvo odpadkov, ktoré tam nemajú čo robiť. Časť z nich tam možno zavial vietor, za druhú časť môžu ľahostajní návštevníci. Najmä po zime príroda vyplaví množstvo plastov, ktorými sú zaplnené brehy potokov a riek.

Odporúčané
Škoda Auto chce dosiahnuť 100 % uhlíkovo neutrálnu výrobu. Pozri si, aké kroky robí pre udržateľnú budúcnosť Škoda Auto chce dosiahnuť 100 % uhlíkovo neutrálnu výrobu. Pozri si, aké kroky robí pre udržateľnú budúcnosť 19. decembra 2023, 9:00

Ak sa chystáš na jarnú túru či prechádzku, pribaľ si na cestu vrece na odpadky a pozbieraj aspoň to, čo ti príde do cesty. Bude ťa to stáť minimum úsilia, spravíš dobrý skutok, a zároveň budeš mať skvelý pocit, že si spravil niečo pre našu prírodu. 

Viac informácií nájdeš na www.sodastream.sk.

Domov
Zdieľať
Diskusia