Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. mája 2019, 12:28
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Čo dnes robia zlatí chlapci z Göteborgu? Niektorí pomáhajú hokeju stále, o väčšine sme roky nepočuli

ŠPORT HOKEJ SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Spomenieš si ešte na celú súpisku, ktorá nastúpila na MS v hokeji v roku 2002? Niektorí hráči sa v športe angažujú ešte stále, na väčšinu sa však už zabudlo.

„Sme majstri sveta,“ sa ozývalo z televíznych obrazoviek po celom Slovensku v roku 2002, keď sme po napínavom zápase porazili vďaka Bondrovmu víťaznému gólu Rusko. Od obrovského momentu ubehlo už viac ako 17 rokov a aj keď nás hokejová reprezentácia dokázala ešte párkrát ako športový národ spojiť, zo zisku zlata sme sa už netešili. 

Odporúčané
Ako reagujú na MS v hokeji slovenské značky? Nechýbajú zľavy, akcie, bizarnosti aj vkusné reklamy so známymi tvárami Ako reagujú na MS v hokeji slovenské značky? Nechýbajú zľavy, akcie, bizarnosti aj vkusné reklamy so známymi tvárami 9. mája 2019, 16:44

Ani v tom čase sme na súpiske nemali všetky najväčšie svetové hviezdy, dokonca sa nezúčastnili ani kvalitní strelci ako Demitra, Hossa či Gáborík alebo Chára ako stabilný pilier v obrane. Tímový duch a túžba po víťazstve však  boli omnoho silnejšie ako papierové predpoklady a my dnes na Göteborg spomíname počas každého šampionátu

Tentokrát sme sa rozhodli pozrieť na to, čo dnes robia zlatí chlapci, ktorí v tom čase prvenstvo vybojovali. Z celkovej finálnej nominácie 26 hráčov sme vybrali 10 najvýraznejších, ktorých osud by ťa mohol zaujímať. Na koľkých okrem nich si ešte spomenieš? 

Odporúčané
Toto sú fanúšičky našej reprezentácie. Nielen slovenský hokej je na MS 2019 krásny Toto sú fanúšičky našej reprezentácie. Nielen slovenský hokej je na MS 2019 krásny 13. mája 2019, 13:24

Ján Lašák 

Dlhoročná brankárska jednotka slovenskej reprezentácie má na zlate z Göteborgu obrovskú zásluhu. Obzvlášť pamätný moment prišiel v semifinále so Švédskom, kedy hneď v úvode predĺženia vychytal čistú šancu protihráča legendárnou lapačkou a následne si pripísal čisté konto počas nájazdov. 

Aj dnes je Jano Lašák stabilnou oporou hokejového Slovenska. Pôsobí totiž ako tréner brankárov v A-tíme, takže sa šampionátu zúčastňuje stopercentne pracovne. Trojicu súčasných gólmanov počas posledných týždňov na náročné zápasy pripravoval počas tréningov a taktiež spoločne s hlavným kanadským koučom rozhoduje o tom, kto do bránky nastúpi. Pravidelne vystupuje aj v médiách a fanúšikovia tak majú väčší pomyselný pocit bezpečia. 

Legendárnu lapačku Jána Lašáka nájdeš v čase od 0:44. „Toto bolo šťastie alebo umenie? Páni moji, klobúk dolu.“


Ľubomír Višňovský 

Ktovie, ako by sa vyvíjal finálový zápas v roku 2002, keby Višňovský v 22. sekunde nestrelil otvárací gól, ktorý prekvapil aj komentátorov. Ľubo bol vždy stabilnou oporou tímu a aj keď mu občas zdravie neprialo, reprezentáciu podporil vždy, keď mohol. 

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

V jednom z rozhovorov pre Šport7.sk sa Ľubomír vyjadril, že už dostal ponuku od Mira Šatana, resp. zväzu, zatiaľ sa však necíti byť dostatočne kompetentný, aby pomáhal slovenskému hokeju ako funkcionár. Predsa len, táto pozícia vyžaduje aj iné ako športové skúsenosti. Ľubo si teda v súčasnej dobe užíva zaslúžený oddych a na štadión sa tento rok prišiel pozrieť ako fanúšik. 

Obranca, ktorý odohral 21 ligových sezón a 16-krát podporil mužstvo na národných podujatiach, už na tom zdravotne nie je ideálne, nevylúčil však, že v dohľadnej dobe podporí Slovensko v realizačnom tíme:

„Mal som s Mirom dlhšie rozhovory, povedal som mu, že to musím najmä sám cítiť a mať na to hlavu. Nemôžem to robiť len z polovice. Buď to budem robiť na sto percent, alebo vôbec,“ prezradil Višňovský pre Šport7.sk.

Višňovský strelil úvodný gól zápasu finálového zápasu proti Rusom



Richard Lintner 

Rišo Lintner bol vždy považovaný za obrovského srdciara v slovenskom hokeji, čo nám dokazoval aj svojimi pozápasovými vyjadreniami. Najpämatnejší je v rámci šampionátu v roku 2002 jeho víťazný nájazd proti Švédsku v semifinále. Narozdiel od mnohých kolegov sa po skončení kariéry ujal domáceho hokeja a od sezóny 2015/16 je generálnym manažérom slovenskej extraligy.

Od tohto momentu Lintner robí všetko pre to, aby sa slovenský ligový hokej zapísal na pomyselnú hokejovú mapu Európy: „V princípe sa dá povedať že od roku 2015, kedy bola liga prakticky na okraji priepasti, sme sa dostali do pozície, kedy konkurujeme európskym súťažiam napriek oveľa menším ekonomickým možnostiam. Marketingovo sme dokonca líder v Európe. Krôčik po krôčiku sa zlepšujeme a verím že sa nám to bude dariť aj nasledujúcich rokoch,“ prezrádza Rišo pre Refresher.

„Veľmi sa z toho teším a vidím ako rýchlo sa chalani dostávajú na veľmi vysokú trénerskú úroveň,“ reaguje Lintner na otázku, ako vníma pôsobenie zlatých chlapcov v realizačnom tíme. 

Rišo Lintner v čase 1:30 vchádza do kabíny a chváli Bokroša


Peter Bondra 

Na MS 2002 strelil Peter Bondra 7 gólov vrátane toho suverénne najpamätnejšieho, keď zvyšoval na 4:3 proti Rusom v 59. minúte finálového stretnutia. Profesionálnu kariéru ukončil v roku 2007 a okamžite sa stal generálnym manažérom reprezentácie.

Odporúčané
ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti 10. apríla 2024, 17:00

Žiaľ, práve počas jeho pôsobenia na tomto dôležitom poste naša reprezentácia zaznamenávala zlé výsledky, čo mu síce priamo nikto nedával za vinu, v roku 2011 sa však rozhodol na poste generálneho manažéra skončiť. Dnes sa 51-ročná legenda venuje hokeju stále veľmi intenzívne a pôsobí na Slovensku aj v zahraničí. 

Doma organizuje golfový turnaj, prostredníctvom ktorého zbiera s legendárnymi Slovákmi z NHL peniaze pre choré a postihnuté deti na Slovensku. 

Od roku 2017 dostal oficiálnu funkciu v tíme Washingtonu, čo ho zamestnáva najviac. Jeho úlohou je zameriavať sa na rozvoj programu a udalostí v rámci Asociácie bývalých hráčov Capitals a taktiež zastrešovať ich nábor. Stará sa aj o podporu rozvoja fanúšikovskej oblasti. 

"Teším sa, že sa môžem pripojiť ku Capitals oficiálne. Washington bol vždy môj domov a už sa teším, ako budem môcť pomôcť organizácii," povedal Bondra pre Šport.sk tesne po vymenovaní do dôležitej funkcie..

Zlatý „tyčka gól“

Domov
Zdieľať
Diskusia