Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. apríla 2019, 11:10
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Plastové fľaše nahradia jedlými kapsulami z morských rias. Londýnsky maratón bojuje proti znečisťovaniu planéty

ZAUJÍMAVOSTI LONDÝN
Uložiť Uložené

Zostávajúce plastové fľaše budú vyrobené zo 100 % alebo 50 % recyklovaného plastu.

Londýnsky maratón patrí medzi tie najpopulárnejšie na svete. Každý rok sa ho zúčastnia desiatky tisíc bežcov, ktorí chcú posúvať svoje fyzické hranice, ale s toľkými ľuďmi prichádza aj množstvo odpadu.

Bežci sa na trati potrebujú posilniť, a tak na maratónoch zvyčajne nájdeš množstvo staníc s plastovými fľašami, z ktorých účastníci trochu odpijú a všetky aj tak skončia na chodníku.

V roku 2019 preto organizátori vymysleli niekoľko noviniek, ako tonám plastového odpadu predchádzať, upozornilo britské BBC. Minulý rok bolo z ciest vyzbieraných viac ako 47-tisíc plastových fliaš, tento rok bude zredukovaný počet staníc s občerstvením a nápojmi, na mnohých úsekoch sa budú používať kompostovateľné poháre namiesto plastových fliaš a najväčším lákadlom bude využitie jedlých kapsúl vyrobených z morských rias.

Vnútri takejto kapsule nájdu bežci športový drink Lucozade Sport, pričom kapsule nijak nezapáchajú a nemajú ani zelené sfarbenie. Ak sa ich aj bežec rozhodne neskonzumovať, dokážu sa po vyhodení rozložiť v priebehu šiestich týždňov, takže ani nijak nezaťažujú naše životné prostredie.

Odporúčané
Slovenka Dominika robí v Londýne ochranku celebritám: Arabská princezná si dala do izby lietadlom doviezť bežiaci pás Slovenka Dominika robí v Londýne ochranku celebritám: Arabská princezná si dala do izby lietadlom doviezť bežiaci pás 13. novembra 2023, 12:30

Keď sa ukáže, že kapsule fungujú aj na takomto veľkom podujatí, v budúcnosti by sme ich mohli vidieť čoraz častejšie. Už dnes patria medzi obľúbené vychytávky na niektorých medzinárodných hudobných festivaloch.

Domov
Zdieľať
Diskusia