Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2019, 11:45
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Ruský Einstein zastrelil učiteľa zemepisu pred takmer 30 spolužiakmi. „Vaša odpoveď je na štvorku.“

ZAUJÍMAVOSTI VRAŽDY SPÁCHANÉ DEŤMI
Uložiť Uložené

Vladimir Putin po útoku chlapca povedal, že mladí Rusi trpia morálnym vákuom, ktoré zanechali Sovieti.

Ukážkový študent. Taký bol 15-ročný Sergej Gordejev. Všetkých preto prekvapil jeho brutálny čin – začal strieľať vo svojej škole, zabil učiteľa. Následne si vzal 24 študentov ako rukojemníkov, neskôr zastrelil ďalšieho človeka. Tragédia sa stala 3. februára roku 2014, tento text patrí do vlákna Vraždy spáchané deťmi.

Tínedžer Sergej navštevoval školu č. 263 v okrese Otradnoje v Moskve. Mával samé jednotky, bol opisovaný ako skvelý žiak, tichý a mohol byť príkladom pre celú školu.

Incident šokoval krajinu. Rusko bolo v tom čase nesmierne ostražité, islamské militantné násilie strašilo celý svet. Zároveň sa blížili zimné olympijské hry v Sochi, čo strach z teroristických útokov len umocňovalo. O to viac incident v moskovskej škole šokoval – útočník bol mladý Rus.

Vladimir Putin po útoku chlapca povedal, že mladí Rusi trpia morálnym vákuom, ktoré zanechali Sovieti. Podľa neho by sa dalo vyhnúť podobným tragédiám lepším kultúrnym vzdelávaním. „Nová generácia musí byť vychovaná s dobrým umeleckým vkusom a schopnosťou pochopiť a oceniť dramatické a hudobné umenie,“ povedal. „Ak by to tak bolo, možno by sa v dnešnej Moskve nestali také tragédie ako táto.“

Má 100 nábojov a chce zomrieť

Útočník zaklopal na dvere jednej z tried pár minút po začatí hodiny. „Najskôr sme boli nadšení, keď sme videli, ako vošiel do triedy. Následne však zabil učiteľa,“ povedal jeden zo spolužiakov, 16-ročný Ivan Chekanov. „Vystrelil na učiteľa, potom vyšiel na pódium, rozložil pušky a povedal, že má 100 nábojov a že prišiel zomrieť.“

Odporúčané
Nahovorila priateľa, aby vyvraždil jej rodinu vrátane malých bratov. Otec dcére odpustil a navštevuje ju vo väzení Nahovorila priateľa, aby vyvraždil jej rodinu vrátane malých bratov. Otec dcére odpustil a navštevuje ju vo väzení 10. októbra 2023, 9:30

Učiteľ Andrej Kirillov, ktorého Sergej Gordejev postrelil, krvácal na zemi, no bol stále nažive. Tínedžer sa spolužiakov spýtal, prečo ešte žije. Všetci mlčali. „No, priatelia, vaša odpoveď je na štvorku, povedal Gordejev a vystrelil po učiteľovi niekoľkokrát. Streľba zalarmovala ostatných študentov, ktorý sa v objekte nachádzali. Všetci povychádzali von, onedlho sa dostavili policajti a sanitky.

„Chcel vedieť, či existuje život po smrti. Chcel niekoho zastreliť predtým, než zomrie,“ povedala študentka Lusya. „V jeho očiach ste videli, že sa bojí.“

Vraždenie mladého chlapca pokračovalo. Keď sa ho polícia snažila zastaviť, jedného z mužov zákona, 38-ročného policajta Sergeja Bushujeva, zastrelil a druhého zranil. Onedlho sa na miesto streľby dostavil aj otec útočníka. Obliekol si nepriestrelnú vestu a začal komunikovať so svojím synom.

Chlapec začal postupne prepúšťať rukojemníkov na slobodu. „Akonáhle boli všetci študenti prepustení a on bol sám so svojím otcom, špeciálna jednotka sa chopila momentu a útočník bol zneškodnený,“ povedal šéf moskovskej polície Anatolij Jakunin. Gordejev vystrelil celkom jedenásť nábojov.

Ruský Einstein

„Učitelia ho mali radi a rešpektovali ho. Bol ako Einstein,“ povedal bývalý spolužiak Sergeja Sakhobudin Tagojev. Čo sa týka motívu, vznikli dve verzie. Prvá, ktorá bola neskôr vyvrátená vyšetrovateľmi, hovorí o konflikte medzi učiteľom zemepisu a žiakom. Vyučujúci mu chcel dať zlú známku, čo by znamenalo, že chlapec nezíska vyznamenanie za vynikajúce výsledky.  Druhá verzia naznačovala, že chlapec trpel emocionálnou poruchou.

Odporúčané
Len 12-ročné dievča vyvraždilo rodinu, zakázali jej totiž chodiť s 23-ročným priateľom. Keď ich zatkli, požiadal ju o ruku Len 12-ročné dievča vyvraždilo rodinu, zakázali jej totiž chodiť s 23-ročným priateľom. Keď ich zatkli, požiadal ju o ruku 30. marca 2019, 12:35

Neskôr vyšetrovací tím uviedol, že Sergej naozaj trpel psychickými problémami. Tento záver však nepotvrdzujú spolužiaci Sergeja, nikdy totiž s nimi nemal vážny konflikt, ale ani s učiteľmi, hoci niektorí ho považovali za „divného“. Tak či onak, strašná udalosť otriasla celým Ruskom. Z vraždenia len 15-ročného tínedžera sa stal odstrašujúci príklad, čo sa môže stať, keď ľudia, ktorí sú emocionálne a psychicky nestabilní, získajú strelné zbrane.

Súd chlapca napokon odsúdil na nedobrovoľnú liečbu v psychiatrickej nemocnici. Neskôr súd nariadil aj rodičom tínedžera, aby zaplatili istú finančnú čiastku na podporu rodiny zabitého učiteľa. Len 29-ročný Andrej Kirillov patril medzi férových učiteľov. Nikita Shugajev, ktorý doštudoval na škole pred tromi rokmi pred incidentom, opísal učiteľa ako skvelého chlapíka.

Streľby na školách sú v Rusku zriedkavé, zväčša sú prepojené s teroristickými útokmi. Medzi jednu z najtragickejších udalostí sa radí streľba na škole v meste Beslan v roku 2004, teroristi zabili viac ako 330 ľudí, väčšina obetí boli deti.

Domov
Zdieľať
Diskusia