Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. apríla 2019 o 19:14
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slovenskí stredoškoláci dostávajú vreckové v priemere okolo 100 €

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Študenti na stredných školách však vyskakovať nemôžu.

Niektorí mladí ľudia na Slovensku sa nemôžu po škole vybrať do kina, divadla či na koncert, pretože na takéto aktivity nemajú dosť peňazí. Ako vyplýva z prieskumu Eurostatu, približne tretina z našich mladých ľudí vo veku 16 až 24 rokov si takéto aktivity nemôže dovoliť.

Keď sa na tieto čísla pozrieš z pohľadu pohlaví, 25 % chlapcov v tejto vekovej kategórii si kultúru a zábavu nemôže vychutnať, zatiaľ čo pri dievčatách sa tento podiel zastavil trochu nižšie na hodnote 21 %.

Napriek tomu si dvojtretinová väčšina mladých ľudí môže dovoliť tráviť voľný čas rôznorodými aktivitami, čo potvrdzujú slová analytičky Slovenskej sporiteľne Lenky Buchlákovej. Vo vyjadrení, o ktorom písal Trend, vysvetľuje, že priemerné vreckové stredoškolákov dnes dosahuje do 100 €.

Slovenskí stredoškoláci dostávajú vreckové v priemere okolo 100 €
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Analytička upozorňuje, že rodinní príslušníci často namiesto konkrétnych darčekov volia práve finančný príspevok ako vhodný darček. Aj keď teda vreckové mnohých detí nedosahuje 100 €, vedia si pomôcť vďaka sviatkom. Tieto peniaze potom míňajú nielen na športové a kultúrne aktivity, ale aj na cestovanie.

Mimochodom, v porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie, ktoré skúmal Eurostat, sme sa umiestnili na priemerných priečkach. Zatiaľ čo vo Fínsku si nemôžu takéto aktivity dovoliť len 2 % mladých ľudí, v susednom Maďarsku je to 38 % a v Španielsku až 48 %.

Odporúčané
Prieskum ukazuje, koľko z nás stále dostáva vreckové od rodičov. Ale aj to, či platíme radšej kartou alebo v hotovosti Prieskum ukazuje, koľko z nás stále dostáva vreckové od rodičov. Ale aj to, či platíme radšej kartou alebo v hotovosti 5. októbra 2017 o 12:05

Keď sme vlastný finančný prieskum na mladých ľuďoch urobili pred dvomi rokmi my, zistili sme, že len 4 z 10 mladých ľudí dostávajú od rodičov vreckové.

Veľká časť študentov zrejme brigáduje a privyrába si svojpomocne, keďže 41 % z nich na otázku, či dostávajú vreckové, odpovedalo kladne a 59 % záporne. Čo sa týka vlastného bankového účtu, 85 % z nich má študentský účet založený, iba 15 % mládeže ním nedisponuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia