Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2019, 11:36
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Slovan dostal za rasistické pokriky fanúšikov v podobe opičích pazvukov pokutu 10 000 €

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Klub musí za správanie svojich fanúšikov prijať patričnú zodpovednosť.

S fanúšikmi futbalového tímu ŠK Slovan Bratislava sa opäť nešťastným spôsobom spájajú otvorené prejavy rasizmu. Najnovšia príhoda sa týka zápasu zo začiatku marca, kedy sa Slovan postavil proti svojmu odvekému rivalovi FC Spartak Trnava.

Podľa portálu SME a mnohých ďalších zdrojov začali nadšenci Slovanu smerom k trnavskému hráčovi tmavej pleti menom Myenty Abena vydávať zvuky s rasistickým podtónom

Keď sa Abena dostal k lopte, z hľadiska malo zaznievať hlasné „hu-hu-hu, ktoré jasným spôsobom pripomínalo opice. Administrátori facebookovej stránky Ultras Slovan ale takéto pokriky odmietli a označili ich za výmysel.

Správanie fanúšikov Slovanu však neodsúdili len média, ale taktiež tréner Trnavy Michal Ščasný„Všimol som si to a príde mi to naozaj veľmi úbohé. Veď máme už 21. storočie. Keď si to tak zoberieme, tak aj Slovan má vo svojom kádri hráčov čiernej pleti, a či je jeden tmavší, druhý svetlejší, tak takéto prejavy mi prídu choré. Bez úcty a bez rešpektu k človeku,“ povedal pre portál Šport.sk tréner Ščasný.

Trérner Slovanu Martin Ševela si žiadne podobné bučanie fanúšikov nevšimol, ale prehlásil, že pokiaľ sa tak udialo, takéto konanie rozhodne odsudzuje. Na Tehelnom poli zápas Trnavy a Slovanu sledoval aj predseda disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu Miroslav Vlk, ktorý rasistické pazvuky započul a prehlásil, že sa spomínaným incidentom budú na zasadaní dozaista zaoberať.

Disciplinárka komisia SFZ za rasistické pokriky a použitie pyrotechniky nakoniec Slovanu udelila pokutu vo výške 10 000 €. Okrem toho rozhodla o podmienečnom zatvorení sektoru C, a to konkrétne do 30. júna 2019.

K rasizmu a agresii, ktoré sú častokrát spájané so slovanistickými Ultras, sa pre náš portál vyjadril aj jeden z bývalých bratislavských neonacistov: „Som svedkom aj toho, že sa začiatkom leta na Kuchajde stretávali slovanisti a neonacisti a vyslovene sa tam išli len pobiť. Medzičasom som ich tam už našťastie nevidel, takže to  asi opadlo. Uvidíme, ako to bude teraz, keď sa postavil štadión, dúfam, že sa to nebude opakovať.

Odporúčané
Bývalí neonacisti z Bratislavy: Kotleba kráča v stopách Hitlera (Rozhovor) Bývalí neonacisti z Bratislavy: Kotleba kráča v stopách Hitlera (Rozhovor) 12. marca 2019, 19:34
Domov
Zdieľať
Diskusia